Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dyzio - z kamionki. Nie wiem, ma dwa wolnowary, mały i duży, obydwa z kamionki.

 

roger - o tym nie pomyślałem, dzięki, dobra rada.

 

 

Ostrzeżenie - duży wolnowar, 6.5 l, kupiłem na All... jak wyprzedaż nowych produktów z ew uszkodzonym kartonem i wtykiem angielskim. Wybór ten był świadomy, na kartonie nieuszkodzonym mi nie zależało, adapter ew nowy wtyk to też nie problem, a cena była wyraźnie niższa. Wolnowar dotarł zgodnie warunkami aukcji, karton był w niezłym stanie, a ... tu zaczynają się moje problemy. Nie wyjąłem produktu z kartonu, odchylenie ścianek pozwoliło na ocenę, że wszystko jest OK. Komentarz wystawiłem i dopiero kilka dni temu, po upływie 3 miesięcy wyjąłem wolnowar i szok. Nie dość, że używany to jeszcze przypalony i ogólnie brudny. Nauczka, dokładnie należy wszystko sprawdzić, moja wina. 

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-520426
Udostępnij na innych stronach

To że był brudny to jeszcze "pół bidy" ... swój kupowałem na podobnej aukcji i pierwszy który przyszedł miał popękany wkład ceramiczny ... był cały znaczy trzymał się kupy ale popękany z rysami na szczęście wymienili bez szemrania a przesyłkę sprawdzałem przy kurierze ;)

Na to też zwracajcie uwagę bo to jest nie do dokupienia ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-520429
Udostępnij na innych stronach

Przygotowywałem kapustę do kiszenia i z jej części Pani Żona ciachnęła krokiety :) Do tego czerwony barszczyk na wywarze z parzenia wędzonek :) Czego chcieć więcej :)

post-73631-0-98242800-1475585974_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-520637
Udostępnij na innych stronach

 

 

na wywarze z parzenia wędzonek

Była już kiedyś dyskusja na forum o tym "wywarze". Zalecam ostrożność.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-520647
Udostępnij na innych stronach

:)  Roladki z karkówki , modro kapustka i zamiast '' ślusków kląskich '' :D  Ziemniaczki :tongue:post-45054-0-00819600-1476117885_thumb.jpgpost-45054-0-74403500-1476117897_thumb.jpg  :cool: 

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521687
Udostępnij na innych stronach

 

 

Była już kiedyś dyskusja na forum o tym "wywarze". Zalecam ostrożność.
 Całe szczęście, nie wybuchło :D 

 

 

 

Roladki z karkówki
Jeśli możesz, to ciachnij przepis, lub linka do istniejącego :) Mniamuśnie wygląda ta karkówa :) A sosik na ziemniaczkach... poezja :) 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521690
Udostępnij na innych stronach

:) Plastry karkówki takie ok 2 cm rozklepać cienko , posypać solą, pieprzem , odrobiną cukru. Posmarować ostrą musztardą , rozłożyć pokrojoną cebulę (np. w kosteczkę ) i ćwiartkę kiszonego ogórka. zwinąć , obwiązać nitką , obsmażyć na smalcu do mocno brązowego koloru , podlać wodą lub bulionem , dusić ok 50 minut , sos doprawić i  zagęścić ( zatrzepką) :thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521692
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tego czerwony barszczyk na wywarze z parzenia wędzonek :)

 

Ja tak też  robiłem .   Posłuchałem kiedyś DZIADKA  i ......  po co mam spijać to , co pozostanie w wodzie ,  po parzeniu wędzonek lub kiełbas

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521694
Udostępnij na innych stronach

 

Do tego czerwony barszczyk na wywarze z parzenia wędzonek :)

 

Ja tak też  robiłem .   Posłuchałem kiedyś DZIADKA  i ......  po co mam spijać to , co pozostanie w wodzie ,  po parzeniu wędzonek lub kiełbas

 

 

Pozdrawiam

 

 

Możesz podać jakieś szczegóły bo któryś raz czytam taką opinię ale nic nie mogę znaleźć konkretów :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521696
Udostępnij na innych stronach

Zastanów się chwilę co znajduje się na wierzchu wędzonek ... i odpowiedz sobie na pytanie czy taką "esencję" mimo miłego zapachu chcesz jeść ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521705
Udostępnij na innych stronach

Roger, a co powiesz na temat pomidorowej gotowanej na wędzonych kościach schabowych? Wiem, wiem powiesz że kości schabowych się nie pekluje, no tak ale jest WWA, a w bazylii, nieodzownej w pomidorowej jest od groma azotynów, jak i w innych warzywach i ziołach. Tak że nie dajmy się z bałamucić , jedzmy wszystko bo nawet jakbyśmy się nie starali to i tak nie osiągniemy wieku Matuzalema.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521718
Udostępnij na innych stronach

Niech tam będzie co chce w tej wodzie z wędzonek ,ale ja nie potrafię się oprzeć Wielkanocnemu  barszczykowi białemu  ,gotowanemu u mnie na tej właśnie trującej wodzie...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521725
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz podać jakieś szczegóły bo któryś raz czytam taką opinię ale nic nie mogę znaleźć konkretów :)

 

 

 

 

Zastanów się chwilę co znajduje się na wierzchu wędzonek ..

 

 

To chciałem zasugerować .

 

 

 

Niech tam będzie co chce w tej wodzie z wędzonek

 

 

 

 

ale ja nie potrafię się oprzeć Wielkanocnemu barszczykowi białemu ,gotowanemu u mnie na tej właśnie trującej wodzie...

 

Twój wybór :D 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521778
Udostępnij na innych stronach

Roger, a co powiesz na temat pomidorowej gotowanej na wędzonych kościach schabowych? Wiem, wiem powiesz że kości schabowych się nie pekluje

 

 

Ile dajesz tych kości schabowych gotując pomidorową a ile kilogramów wędzonek parzysz po wędzeniu i w jakim garze ?

Nie widzisz "lekkich" dysproporcji ? ;)

Ja oczywiście nikomu nie zabraniam spożywania tego "ekstraktu" to wolny kraj i każdy ma wolny wybór ... 

Oczywiście że gotuję wywary czy zupy na wędzonych elementach typu kości schabowe, żeberka czy boczek tylko to jet kawałek mięsa czy kości a nie wywar po parzeniu X kilogramów ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521792
Udostępnij na innych stronach

U mnie tez idzie ta woda z wedzonek w kanal , ja sie nie znam na tyle ale jak gotujemy wywar do zup to chcemy z miesa otrzymac caly smak rowniez ten wedzony ..a jak parzymy wedzonki to chcemy zachowac caly smak w wedzonach.. wiec co daje taka woda procz wszystkich zanieczyszczen  zwedzonek  i wedzonego zapachu?, no ale kazdy w swoim domu robi jak mu pasuje  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521803
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie tez idzie ta woda z wedzonek w kanal
u mnie też :)  a i zupy z wędzonek u nas są dość rzadko  - ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521819
Udostępnij na innych stronach

Ja na kostkach wędzonych robię praktycznie tylko żur , fasolkę ''po bretońsku'' i wywar pod bigos... Inne buliony na surowych mięsach . :) Na garnek o poj. 5 l - kość wędzona około  60-80 dkg :cool:


Wczoraj na obiadek była sztuka mięsa wołowego ( plastry pręgi z rosołu ) w sosie śmietanowo chrzanowym...ziemniaczki i buraczki... niestety...fotki brak... :cry:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521824
Udostępnij na innych stronach

U mnie na wedzonce to tylko zurek i fasolowka ..ale my zupy rzadko ogolnie jemy...

 A dzis u mnie na obiadek...zrazy wieprzowe duszone w maślance, warzywach i pęczaku...pikantne  :)

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521834
Udostępnij na innych stronach

I tak wygladalo .fotka jak zwykle na predce..smaczne bylo :)

post-58387-0-69290200-1476199994_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521857
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrazy wiepszowe duszone w maslance, warzywach i peczaku...pikantne

To brzmi ze wszech miar inspirujaco!!! Więcej szczegółów proszę!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521859
Udostępnij na innych stronach

Będzie bardzo miło z Twojej strony. Jestem wielce ciekaw.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521861
Udostępnij na innych stronach

 

zrazy wiepszowe duszone w maslance, warzywach i peczaku...pikantne

To brzmi ze wszech miar inspirujaco!!! Więcej szczegółów proszę!!!

 

Też się podepnę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/187/#findComment-521862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.