MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 9 Maja 2021 Niezależnie od tego, jak produkujemy dym - im rzadszy i zimniejszy, tym lepiej się nam uwędzi. Funkcją, której się nie da przy tym przeskoczyć jest czas - im zimniejszy i rzadszy dym, tym więcej czasu potrzeba na uwędzenie. I jak ktoś pokazuje pięknie umalowane w dwie godziny wędzonki,to one są tylko piękne... Dlatego o ile nie warto dla nietrwałych wędlin stosować filtrów z półkami, o tyle rurka dymowa nie powinna być za krótka. Dla mnie optymalną wartością jest 50-60 cm. To pozwala wędzić i zimnym rzadkim dymem przy minimum na wiatraku DG i umalować szybko przy zwiększonych obrotach. A smoły w dymie tak, czy siak będzie sporo, bo tego się uniknąć nie da. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) U mnie nie ma mowy o długości rurki dymnej czy słoiczkach jako odstojniki bo zadymę robię Borniakiem. ////////////////////////////////////////////////////////////////////// Niezależnie od tego, jak produkujemy dym Dlatego o ile nie warto dla nietrwałych wędlin stosować filtrów z półkami, o tyle rurka dymowa nie powinna być za krótka. Dla mnie optymalną wartością jest 50-60 cm. @DonkihotPrzykręć tam gdzieś (gdziekolwiek) kawałek rurki, bo MIKII nie da Ci spokoju Edytowane 9 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 9 Maja 2021 @Donkichot ma komorę pośrednią, spełniającą tę samą rolę co u mnie rurka. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 9 Maja 2021 dym - im rzadszy i zimniejszy, tym lepiej się nam uwędzi. Może zamiast pisać takie "dyrdymały" warto zrobić przerwę od forum i w końcu poczytać trochę o wędzeniu - np: https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2014/2014-PORADNIK-DOBREGO-WEDZENIA.pdf Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 9 Maja 2021 Czytałem. I nie widzę sprzeczności. Wpis na forum nie jest dysertacją naukową, nie musi wyczerpywać tematu. Natomiast opinie o pisaniu bzdur służą tylko do prowokowania awantury nie wnosząc nic do dyskusji. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 9 Maja 2021 Donkichot ma komorę pośrednią, spełniającą tę samą rolę co u mnie rurka Kilka dymogeneratorów przećwiczyłem , (Twoją dmuchawkę też) swoich i przyjaciół ,obecnie jest w produkcji DG duży na komorę ponad 1m3. I dalej nie uważam ,że mam wszechwiedzę na DG. Toteż proszę nie pisz ,że komora filtracyjna to to samo co rurka. Działania Twoje są troche sprzeczne - czyścisz dym , a potem w komorze spalasz propan-butan Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 9 Maja 2021 Jak nie widzisz sprzeczności to przedstawiam dwa cytaty: Niezależnie od tego, jak produkujemy dym - im rzadszy i zimniejszy, tym lepiej się nam uwędzi. Z kolei w zbyt niskiej temperaturze pirolizy powstaje dym zawierający dużo kwasów, natomiast mało związków fenolowych. Produkty wędzone w takim dymie charakteryzują się pogorzelistym, kwaskowatym zapachem i luźną, a nawet pastowatą teksturą mięsa. Może i czytałeś, ale chyba bez zrozumienia. Wpis na forum nie jest dysertacją naukową, nie musi wyczerpywać tematu. W ten sposób można tłumaczyć każdą bzdurę, ale nie zmienia to faktu, że nie może wprowadzać w błąd innych użytkowników forum. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) @Donkichot ma komorę pośrednią, spełniającą tę samą rolę co u mnie rurka.Kol Donkichot zamontował Borniaka w przystawce do zimnego wędzenia bo mu było tak na rękę i tak mu pasowało konstrukcyjnie a nie po to żeby zbudować komorę pośrednią i nie ma ZUPEŁNIE ŻADNEJ !!! różnicy czy dym podaje poprzez przystawkę czy jakby go podał do komory bezpośrednio [Dodano: 09 maj 2021 - 17:43] obecnie jest w produkcji DG duży na komorę ponad 1m3. Ale to będzie zdziwko, że można spalać zrębki w komorze zamkniętej Dopiszemy do tego kilka mitów wtedy okaże się, że Zbudowałeś Perpetuum mobile bo ja już mam Perpetuum mobile Edytowane 9 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 9 Maja 2021 @Wirus - pozajączkował ci się proces wytwarzania dymu z procesem wędzenia. A to nie jest to samo. W DG podciśnieniowym trzeba uważać, by zbytnio nie przekroczyć tych 430 stopni, a nie obawiać się, że będzie za niska temperatura. Natomiast w samej wędzarni im wyższa temperatura i gęściejszy dym, tym wyroby mniej trwałe i bardziej szkodliwe.[Dodano: 09 maj 2021 - 17:53]@Muski gaz spalam poza komorą, w dolocie powietrza wpuszczanego pod deflektor, a dym wpuszczam nad deflektorem. Te moje na rurze 130 mm komorę 1000 l zadymią bez problemu Na beczkę wystarcza 90 mm Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Natomiast w samej wędzarni im wyższa temperatura i gęściejszy dym, tym wyroby mniej trwałe i bardziej szkodliwe.Proszę o dowody ? Jak na razie to tylko pisanie niczym nie potwierdzonych przypuszczeń i mitów. Edytowane 9 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 9 Maja 2021 O rane, rozgorzała poważna dyskusja na którą nie wiem co odpisać To prawda że przystawkę do zimnego wędzenia zastosowałem bo tak mi pasowała i na skutek własnych przemyśleń (nawet nie wiem czy trafnych) nie zastanawiałem się nad tym co stanie się z dymem. Moim celem było to żeby nie sypał się popiół do wędzarni (zrobiłem taki popielnik poza komorą) W sumie na skutek zbiegu zdarzeń i okoliczności powstała wędzarnia która świetnie działa. Dymi, wędzi, dopieka i mięsko wychodzi "jak z obrazka" a przy tym jest prawie bezobsługowa. Najbardziej mnie cieszy fakt że nie dochodzi do zapalania się zrębek (a koledzy o tym ostrzegali) i wędzonki nie wychodzą kwaśne czy osmolone.Niniejszym mam nadzieję, że mój temat wnosi jakieś pozytywne treści do tego forum i może komuś się przyda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 9 Maja 2021 Proszę o dowody ? Jak na razie to tylko pisanie niczym nie potwierdzonych przypuszczeń i mitów.Modą Wirusa pozwolę sobie odesłać do lekturu, którą polecił. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) nie zastanawiałem się nad tym co stanie się z dymemNic się z dymem nie ma prawa stać jak sama nazwa wskazuje jest to przystawka do zimnego wędzenia ale żeby schłodzić dym potrzebne jest spiro. Pomysł miałeś trafny wykorzystując przystawkę w ten sposób [Dodano: 09 maj 2021 - 18:10] Modą Wirusa pozwolę sobie odesłać do lekturu, którą polecił.Ja tą lekturę znam i nie ma w niej dowodu potwierdzającego Twoje domysł. Gdzieś jeszcze mnie odeślesz z chęciom przeczytam coś nowego czego nie znam i potwierdzi Twoje mity. Edytowane 9 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 9 Maja 2021 Z tej lektury wynika, że na zimno wędzi się wędliny trwałe, substancje czynne dymu przenikają do wnętrza produktu konserwując go. Na gorąco do wnętrza przenika niewiele, głównie przy samej powierzchni, dlatego takie produkty nadal wymagają obróbki termicznej. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Maja 2021 @Wirus - pozajączkował ci się proces wytwarzania dymu z procesem wędzenia. Zanim posądzisz kogoś o "zajączkowanie" wypadałoby najpierw przeczytać to co sam piszesz: Niezależnie od tego, jak produkujemy dym - im rzadszy i zimniejszy, tym lepiej się nam uwędzi. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 9 Maja 2021 - im rzadszy i zimniejszy, tym lepiej się nam uwędzi. Proces wytwarzania dymu odbywa się w granicach 350-430 stopni (optymalnie) W palenisku, DG, łotewer. Wędzenie w komorze wędzarni w temperaturach od 10 do 65 stopni, powyżej to już dopiekanie. Tu rozmawiamy w tej chwili o tej drugiej kwestii. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Czytałem. I nie widzę sprzeczności. A umiesz czytać? najlepiej swoje własne posty????? im rzadszy i zimniejszy, tym lepiej się nam uwędzi. VS https://youtu.be/aERx-wVWClU Odpalanie DG Zwróćcie uwagę na gęstość dymu, filmować zacząłem natychmiast po podpaleniu zrębków. Następny przykład A ja już parę razy pisałem, że wolę wędzonki jaśniejsze. VSI umalowane Lub https://youtu.be/aERx-wVWClU Odpalanie DG Zwróćcie uwagę na gęstość dymu, filmować zacząłem natychmiast po podpaleniu zrębków. Mało że nie wiesz o czym piszesz, to używasz wyrazów których nie znasz znaczenia Czytałem. I nie widzę sprzeczności. Daj se spoko na min tydzień z pisaniemWykorzystaj ten czas na czytanie, najlepiej zacznij od własnych sprzecznych bzdur Edytowane 9 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 9 Maja 2021 Z tej lektury wynika, że na zimno wędzi się wędliny trwałe, substancje czynne dymu przenikają do wnętrza produktu konserwując go. Czytasz ale o technologi nie masz pojęcia, odpowiedz sobie na pytanie jakie to są wędliny trwałe i jaka technologia musi zostać zastosowana żeby je utrwalić ? Nadal nie dostałem dowodu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Może zamiast mnie nauczać (pouczać) odniesiesz się do całości cytatu ?Jak napisałem, że to zdanie to "dyrdymały" to się obraziłeś .A wystarczyło przyznać, że "nieprecyzyjnie się wyraziłem" i sprostować.Ale ty brniesz dalej i pouczasz mnie zapominając kto kiedyś zwracał Tobie uwagę na prawidłowy proces wytwarzania dymu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18111-moja-beczka-elektryczna/?p=699087 Edytowane 9 Maja 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 9 Maja 2021 Pomiędzy pokazaniem co może dymogenerator, a używaniem go na codzien jest istotna różnica. Jak samochód może rozwinąć 250 km/h to nie oznacza, że tyle nim trzeba jeździć po mieście. Parę razy umalowałem wędzonki mocniej, choćby dlatego, żeby pokazać, że się da tak z długą rurką. Nie oznacza to, że zmieniłem zdanie. To jest kwestia mojego smaku i gustu. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 10 Maja 2021 Do mięska przydałoby się pieczywo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 10 Maja 2021 Jak napisałem, że to zdanie to "dyrdymały" to się obraziłeś Nie obraziłem się, ale dostosowałem poziom dyskursu do rozmówcy. Nie rób drugiemu, co tobie niemiłe... Z linków do źródeł, które podrzucasz, korzystam. [Dodano: 10 maj 2021 - 15:47] Nadal nie dostałem dowodu. A jaki obowiązek mam po piętnaście razy powtarzać to samo? Uważam, że dłuższy proces malowania w rzadszym dymie jest lepszy i dla jakości wędlin i dla zdrowia. Na czas nie wędzę, nigdzie mi się nie spieszy. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 10 Maja 2021 przydałoby się pieczywo SUPER Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 10 Maja 2021 A jaki obowiązek mam po piętnaście razy powtarzać to samo Żaden i na tym zakończę rozmowę Do mięska przydałoby się pieczywo Zapowiada się bardzo ciekawie czekamy na przepisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 11 Maja 2021 Zapowiada się bardzo ciekawie czekamy na przepisz Cześć, obiecuję że będzie. Może w przyszłą niedzielę przy następnym wypieku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18218-moja-w%C4%99dzarnia-elektryczna-fotorelacja/page/7/#findComment-707306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.