Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Wpisujmy rady z własnych doświadczeń, zasłyszane, znalezione w internecie mogące "ułatwić życie"

 

Grzyby obrane nie ciemnieją, gdy włożymy je do lekko zakwaszonej wody.

Kalafior nie wydzieli niezbyt przyjemnego zapachu podczas gotowania, gdy włożymy surowy ziemniak lub skórkę chleba.

Budyń lub kisiel nie zgęstnieje na powierzchni, gdy posypiemy powierzchnię deseru miałkim cukrem.

Kotlety będzie łatwiej panierować, gdy dodamy do roztrzepanego jajka kilka kropel oleju.

Kasza jęczmienna nie ciemnieje, gdy do gotowania dodamy trochę mleka.

Mięso będzie delikatne w smaku i szybciej się udusi, gdy na jedną godzinę przed przyrządzeniem natrzemy je alkoholem i ułożymy ciasno w naczyniu.

Mięso łatwiej nam będzie szpikować, ujmując paski słoniny palcami zanurzonymi uprzednio w soli.

Mięso na bitki przed smażeniem należy posmarować cienko olejem i skropić cytryną (zmięknie).

Migdały łatwiej nam będzie posiekać na deseczce, gdy posypiemy je wcześniej cukrem.

Mięso dziczyzny straci swój tzw. zapach wiatru, gdy sprawione poleży kilka dni w zalewie z zsiadłego mleka. Naczynie z mięsem pozostawić w chłodnym miejscu.

Musztarda będzie miała lepszy smak, gdy do słoiczka dodamy 1 łyżeczkę miodu.

Olej nam nie zmętnieje, gdy dodamy do butelki odrobinę soli.

Ryby morskie stracą specyficzny zapach, gdy na chwilę zalejemy je wodą z octem.

Rzodkiewki będą dłużej świeże, gdy włożymy je do wody listkami w dół nie zanurzając główek.

Sól nie będzie wchłaniała wilgoci i nie będzie zbijała się w bryłki, gdy dodamy parę ziarenek ryżu.

Tłuszcz podczas smażenia mniej będzie się rozpryskiwał, gdy patelnię wcześniej przetrzemy solą.

Zapach cebuli z rąk ulotni się, gdy spłuczemy ręce zimną wodą, a następnie przetrzemy solą.

Ziemniaki ugotują się szybciej, gdy dodamy do nich tłuszcz.

 

Zaczerpnięte z:MIESIĘCZNIK WOJEWÓDZKIEGO OŚRODKA DORADZTWA ROLNICZEGO w Bratoszewicach

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/
Udostępnij na innych stronach

Ryby morskie stracą specyficzny zapach, gdy na chwilę zalejemy je wodą z octem.

Lub poprzekładamy je plastrami cebuli. Sposób jest też dobry gdy chcemy się pozbyć z ryb zapachu mułu. Niestety po tym zabiegu cebula jest do wyrzucenia.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-41023
Udostępnij na innych stronach

Ryby morskie stracą specyficzny zapach, gdy na chwilę zalejemy je wodą z octem

Po takim zabiegu jest również dużo łatwiej zdjąć łuski z ryby (przynajmniej w przypadku pstrąga)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-41089
Udostępnij na innych stronach

W przypadku czyszczenia ryb z łusek postępuję w ten sposób, że polewam powierzchnię ryby wodą o temp 60-70 C, co prowadzi do ścięcia substancji białkowych na powierzchni skóry i łatwiejszym ich zdjęciem. Pozostaje tylko lekko pociągnąć nożem i rybę mamy oczyszczoną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-41093
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kiedyś ściągałem łuski z pstrąga. Teraz tego nie robię, a smakuje tak samo. :grin:

No to dobra nowina . Rozumiem że nie zdejmujesz do wędzenia , a do smażenia też?

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-41104
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek napisał:

Lub poprzekładamy je plastrami cebuli. Sposób jest też dobry gdy chcemy się pozbyć z ryb zapachu mułu. Niestety po tym zabiegu cebula jest do wyrzucenia.

My tą cebulkę (grube plastry) moczymy w panierce i smażymy razem z rybą. Jest świetna.

pozdrawiam

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-41107
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Pokaż mi smażalnię ryb, która zdejmuje łuski z pstrąga do smażenia.

:blush: :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-41108
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kotlety wołowe na zrazy lub bitki, najpóźniej dzień wcześniej smaruję musztardą z olejem, są wspaniale kruche.

Indyka , całego jak mniejszy, na kilka dni przed pieczeniem, zalewam do całkowitego przykrycia mlekiem zsiadłym , lub świeżym, lub ich mieszanina. Jest cudownie wilgotny po upieczeniu, ma bardzo delikatne mięso.

Oczywiście ten sposób jest najmniej kłopotliwy, :smile: jak temperatura powietrza pozwala trzymać miskę, gar na balkonie :smile: pozdrawiam - waga.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-46734
Udostępnij na innych stronach

W/g "Śląska kucharka doskonała":

-Cebulę, aby nie była gorzka trzemy zawsze na szklanym tarle.

-Kapusta ma być w domu na Rafała, bo by ci zmarzła i nie smakowała!

-Aby usunąć z bielizny stołowej plamy ze świeżych owoców, należy nałożyć na miejsca zaplamione gęste kwaśne mleko na 3-4 godziny, a następnie spłukać zimną wodą i wyprać.

-Żadnych kwaśnych potraw ani wywarów nie wolno gotować w garnkach aluminiowych.

-Łatwy sposób przechowywania masła (stary sposób). Wymyj masło należycie, upakuj mocno w fajansowym albo szklanym naczyniu tak, żeby żadnej cieczy i próżnych miejsc nie miało, przewróć potem na głęboki talerz, i nalej nań tyle świeżej wody, ile zmieścić może; odmieniaj ją co dzień i utrzymuj w miejscu przewiewnym. Masło nie mając styczności z powietrzem zatrzyma świeżość na czas długi.

 

Jakby coś to jeszcze długo tak mogę :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-46740
Udostępnij na innych stronach

nalej nań tyle świeżej wody, ile zmieścić może; odmieniaj ją co dzień i utrzymuj w miejscu przewiewnym. Masło nie mając styczności z powietrzem zatrzyma świeżość na czas długi.

No własnie sobie przypomniałem, że moja ś.p. babcia zawsze masło w pojemniczku z wodą trzymała, a lodówka wtedy była luksusem :D

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-46749
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie, nie do końca tak jest

Jest/występuje jełkość tłuszczu nadtlenkowa i hydrolityczna. Jeśli trzymasz masło w pojemniku i ma dostęp tlen i wtedy szybciej jełczeje, jednak woda tego procesu nie zahamowuje, a jedynie spowalnia.

Jednak zawsze lepszy wróbel w garści...

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-46753
Udostępnij na innych stronach

Majchal nikt nie pisze o trzymaniu masła 2 lata

No właśnie. Ja wiem, że ten sposób sprawdza się za każdym razem, kiedy jedziemy sobie z żonką na Mazury pod namiot. Masło wytrzymuje z jeziorze do "swojego końca" :wink:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-46756
Udostępnij na innych stronach

W/g "Śląska kucharka doskonała":

Przechowywanie śliwek w stanie świeżym od 3-4 miesięcy (stary sposób)

Sposób takiego przechowywania polega na zabezpieczeniu śliwek od dostępu powietrza. W tym celu bierze się śliwki dojrzałe wtedy, gdy jeszcze ogonki ich nie odchodzą łatwo, obrywa się z drzewa w czasie pogodnym łącznie z ogonkami i rozpościera cienko na 2 lub 3 dni w komórce przewiewnej, aby nieco wyparowały, po czym układa się je warstwami w faseczce w mące pszennej i przesypuje nią tak, aby jedna śliwka drugiej nie dotykała. Gdy już faseczka napełni się, potrzeba ją nakryć wiekiem szczelnie, aby powietrze do śliwek nie dochodziło. Chcąc po upływie wspomnianego czasu dać na stół przechowywane śliwki jako osobliwość, potrzeba po wyjęciu z faseczki opłukać je dobrze z mąki i położywszy na przetaku, potrzymać nad parą wody wrzącej, ale w takim oddaleniu, aby je para obchodziła, a nic im nie szkodziła. Tym sposobem przechowywane śliwki nie tylko zatrzymują swoją dobroć, ale nawet odzyskują piękną błękitną barwę, jaką miały pierwej na drzewinie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-46762
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...
Podrzuciłbyś link albo przepis do tej grillowej, nie robiłem ale czytałem że nie używa się peklosoli

 

Grillową robi się tak samo jak inne kiełbasy cienkie, tylko zamiast peklosoli używa się soli, no i robi się trochę tłustszą.Przyprawy według uznania.

 

Możesz zrobić  http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/grill/1570-slimaki-grill-owe-z-boczkiem-wg-pedra

Pedro dawał peklosól, ale wtedy trzeba pilnować temperatur co jest raczej trudne na grillu.

Możesz zrobić http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/grill/1702-kielbasa-grillowa-gruborozdrobniona-pis67

Tu chyba Pisu zrobił trochę za chudą albo za bardzo tłuszcz wytopił na grillu.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1826-dobre-rady/#findComment-491164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.