Skocz do zawartości

Na grzyby


Rekomendowane odpowiedzi

Wspomnienia  z grzybobrania , pewnie będzie jeszcze nie jedno tej jesieni.

post-40320-0-00855000-1444032949_thumb.jpg

post-40320-0-63404900-1444032975_thumb.jpg

post-40320-0-73160800-1444033009_thumb.jpg

post-40320-0-49544000-1444033049_thumb.jpg

post-40320-0-63737400-1444033097_thumb.jpg

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448447
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

do suszenia to raczej bym nie dala  to jest bardzo malo aromatyczny grzyb ,przewaznie urzywany jako wypelniacz.

 

 

@kwlj, Electra Ci już odpowiedziała ... to grzyb z rodziny maślaków a tych się nie suszy dodatkowo ten jest twardszy , bardziej suchy i "łykowaty"   ;)  Sos, zupa albo farsz do pierogów to najlepsza opcja ale i tak "tyłka nie urywa"   ;)

 

 

Większość odrzuciłem a te najładniejsze dodałem do farszu na obiad bo mi się żal zrobiło tego zbierania. ;-) no i tyłka nie urywa !! Ale na szczęście wpadło troszkę prawusków i zapach w domu jest obłędny od suszenia, chociaż mój syn twierdzi że śmierdzi, nie wiem o co mu za bardzo chodzi  bo zapach suszonych grzybów jest TheBest !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448564
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze maslak pstry ( nazywany tez  twardziak) tez smakiem nie powala ale ma lepszy zapach i nadaje sie do marynowania , nie bardzo go lubie bo jaksie  go doda  do sosu to ciemnieja tez inne grzyby ,marynowanie tylko oddzielnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448584
Udostępnij na innych stronach

 

  w lesie kompletnie nic :mad:

 

 

Coś tam jednak jest w tym czy tamtym lesie

 

 

 

post-49340-0-10799800-1444115445_thumb.jpg     prawdziwki

 

post-49340-0-39493400-1444115478_thumb.jpg      będzie obiadek z podgrzybków

 

post-49340-0-75511100-1444115536_thumb.jpg      marynowanych tym razem mało

 

 

Zbiory mazurskie :)

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448585
Udostępnij na innych stronach

@DZIADEK MACIEK, czy dajesz do marynowania gozdziki? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448586
Udostępnij na innych stronach

a to jak u mnie moj zbiera czasem czysci ..ale jak nie to z lasu dosc juz czyste przynosi :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448617
Udostępnij na innych stronach

Na moich terenach prawdziwków dość sporo i to mimo suszy tylko czasu mi niestety brakuje :( wpadałem do swojego lasu na pół godziny i jakoś na zimę uzbierałem trochę, sporo zamroziłem, sporo ususzyłem i parę słoiczków z malutkimi prawdziweczkami zrobiłem  :)

Zdjęcia przedstawiają jedynie wycinek moich zbiorów.

post-45882-0-91782200-1444248634_thumb.jpg

post-45882-0-70873000-1444248722_thumb.jpg

post-45882-0-92916000-1444248796_thumb.jpg

post-45882-0-44136200-1444248840_thumb.jpg

post-45882-0-50513800-1444248947_thumb.jpg

post-45882-0-08535500-1444248980_thumb.jpg

post-45882-0-35030500-1444249026_thumb.jpg

post-45882-0-46537600-1444249146_thumb.jpg

post-45882-0-66685100-1444249276_thumb.jpg

post-45882-0-62655100-1444249343_thumb.jpg

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448965
Udostępnij na innych stronach

Śliczności, tylko pozazdrościć !!! Chyba w sobotę jeszcze spróbuję bo kilka słoików zrobione i trochę posuszone ale jeszcze by się przydało ;-) !! :tongue:

 

 

No i nazbieralem dosyć sporo, wszystko pięknie ale po zamarnowaniu i otworzeniu słoika jest masakryczna gorycz, pierwszy słoik nie do wytrzymania, pozostałe słoiki da się wytrzymać ale wg mnie czuć gorycz. Co to może być ?? macie jakieś przesłanki ?? Bo chyba muszę te słoiki wywalić bo się nie da tego konsumować, Coś poszło nie tak w zbieraniu i ocenianiu tego zo zebraliśmy !! :-) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449577
Udostępnij na innych stronach

kwlj a nie nazbierałeś tego:

post-57442-0-10812400-1444615682_thumb.jpg

 

 

Goryczak żółciowy - grzyb niejadalny, ze względu na swój bardzo gorzki smak. Nie jest trujący, ale nawet niewielki fragment goryczaka żółciowego skutecznie psuje smak potrawy

 

 

 

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449590
Udostępnij na innych stronach

kwlj a nie nazbierałeś tego:

attachicon.gifGoryczak żółciowy.jpg

 

 

Goryczak żółciowy - grzyb niejadalny, ze względu na swój bardzo gorzki smak. Nie jest trujący, ale nawet niewielki fragment goryczaka żółciowego skutecznie psuje smak potrawy

 

Bardzo możliwe że to może być taki goryczak,  głowy ani ręki sobie uciąć nie dam że nie zebrałem :-) widocznie zebrałem skoro jest taki smak. Czy na surowo po dotknięciu językiem czuć też gorycz ?? Chyba teraz wszystkie będę badał  :tongue: Nauczka musi być, pierwszy raz w życiu mi się to zdarzyło.

Dziękuję bardzo naginajka za podpowiedź.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449744
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy na surowo po dotknięciu językiem czuć też gorycz ??

Tak goryczaka wystarczy lekko dotknąć i od razu czuje się gorycz a ponad to według mnie ma lekko różowy odcień rurek.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449829
Udostępnij na innych stronach

 

Czy na surowo po dotknięciu językiem czuć też gorycz ??

Tak goryczaka wystarczy lekko dotknąć i od razu czuje się gorycz a ponad to według mnie ma lekko różowy odcień rurek.

 

 

Dzięki za info, teraz jednak będę używał języka !!  :D  :yes: Właśnie kolorku nie zauważyłem, miałem jednego z r czerwonym odcieniem to wywaliłem ale nie spodziewałem się że po tylu latach wpadnie mi coś takiego. Teraz będzie "Koniec języka za przewodnika"  :facepalm:  :tongue:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449850
Udostępnij na innych stronach

Z cyklu grzyby miejskie....

Purchawki olbrzymie i szmaciak.

Purchawka wielkości głowy. Te mniejsze jak garnuszki 0,7 l. Zdjęcia robione w odstępie tygodnia. Niestety ktoś je skopał i nie  sprawdziłem czy urosłyby jeszcze trochę. Było ich 8 w kręgu. Rosły w mieście pod orzechem włoskim. A szmaciak w lasku miejskim.

 

 

 

post-41759-0-51528800-1444733619_thumb.jpg

post-41759-0-24421100-1444733660_thumb.jpg

post-41759-0-32475600-1444733669_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449930
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu znalazłem taka pieczarkę na łące

post-53607-0-09717100-1444919034_thumb.jpgpost-53607-0-39881500-1444919052_thumb.jpg

Niestety treściwych grzybów w tym roku w mojej okolicy jak na lekarstwo :(

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450320
Udostępnij na innych stronach

Szmaciaczek, w moich stronach zwany granatka. Poezja smaku ( tak, wiem, że chroniony ale ten smak... ). Sami leśnicy mają go za szkodnika. Nie jadłem już z 3 lata. Chyba trzeba uderzyć w górzyste lasy. Kto jadł ten wie o czym mowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450777
Udostępnij na innych stronach

grzyb przepyszny !

"W Polsce był od 1990 gatunkiem scisle chronionym od 9 października 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybow chronionych."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450886
Udostępnij na innych stronach

Nie jest już chroniony? To chyba trzeba wziąć z 2 dni urlopu i jechać na poszukiwanie. Ja go zawsze robiłem jak kalafior: ugotowany w osolonej wodzie a potem na patelnię z masełkiem i bułką tartą. Niebo w gębie. Ciekawostka: zawiera śladowe ilości arszeniku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450969
Udostępnij na innych stronach

Chyba przez te sladowe ilości arszeniku trzeba go obgotować , wiziałem kiedyś w lesie , ale byłem nie peweny wiec zostawiłem by róśł dalej .Nie ma odawgi zbierać  grzybó , któych nie znam . Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-451010
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie obgotowywalam ,podsmazam na masle z dodatkiem odrobiny czosnku ,podaje na grzance.

albo podsmazyc na masle dosc sporo maselka,sol, dodac troche czerwonego wina i mjodu zeby sie zglaserowalo.podawac do wolowiny ,lepsze niz trufle :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-451101
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

podpowiedzcie proszę co to za grzybki ?! teścik twierdzi że to gąski, ale 100% pewności nie ma,

wysypało tego u nas teraz, można coś z nich zrobić czy wyrzucić ??
post-54427-0-74109700-1447251129_thumb.jpg

czy to  nie jest przypadkiem Gąska mydlana ??

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-455856
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.