kaszubka33 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Października 2015 Wspomnienia z grzybobrania , pewnie będzie jeszcze nie jedno tej jesieni. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Października 2015 do suszenia to raczej bym nie dala to jest bardzo malo aromatyczny grzyb ,przewaznie urzywany jako wypelniacz. @kwlj, Electra Ci już odpowiedziała ... to grzyb z rodziny maślaków a tych się nie suszy dodatkowo ten jest twardszy , bardziej suchy i "łykowaty" Sos, zupa albo farsz do pierogów to najlepsza opcja ale i tak "tyłka nie urywa" Większość odrzuciłem a te najładniejsze dodałem do farszu na obiad bo mi się żal zrobiło tego zbierania. ;-) no i tyłka nie urywa !! Ale na szczęście wpadło troszkę prawusków i zapach w domu jest obłędny od suszenia, chociaż mój syn twierdzi że śmierdzi, nie wiem o co mu za bardzo chodzi bo zapach suszonych grzybów jest TheBest !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Października 2015 Jest jeszcze maslak pstry ( nazywany tez twardziak) tez smakiem nie powala ale ma lepszy zapach i nadaje sie do marynowania , nie bardzo go lubie bo jaksie go doda do sosu to ciemnieja tez inne grzyby ,marynowanie tylko oddzielnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Października 2015 w lesie kompletnie nic Coś tam jednak jest w tym czy tamtym lesie prawdziwki będzie obiadek z podgrzybków marynowanych tym razem mało Zbiory mazurskie Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Października 2015 @DZIADEK MACIEK, czy dajesz do marynowania gozdziki? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Października 2015 Ja nie, żona czasami dodaje .Ja jestem fizyczny, zbieram, czyszczę... Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Października 2015 a to jak u mnie moj zbiera czasem czysci ..ale jak nie to z lasu dosc juz czyste przynosi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Października 2015 Na moich terenach prawdziwków dość sporo i to mimo suszy tylko czasu mi niestety brakuje wpadałem do swojego lasu na pół godziny i jakoś na zimę uzbierałem trochę, sporo zamroziłem, sporo ususzyłem i parę słoiczków z malutkimi prawdziweczkami zrobiłem Zdjęcia przedstawiają jedynie wycinek moich zbiorów. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Października 2015 Śliczności, tylko pozazdrościć !!! Chyba w sobotę jeszcze spróbuję bo kilka słoików zrobione i trochę posuszone ale jeszcze by się przydało ;-) !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-448981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Października 2015 Troche zbieram grzyby ale takiego grzybka to jeszcze nie widzialam Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Października 2015 Czasznica olbrzymia. Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Października 2015 Piękne zbiory,.macie szczęście bo u nas w centrum jak tylko sięgam pamięcią to takiego bezgrzybia nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Października 2015 Śliczności, tylko pozazdrościć !!! Chyba w sobotę jeszcze spróbuję bo kilka słoików zrobione i trochę posuszone ale jeszcze by się przydało ;-) !! No i nazbieralem dosyć sporo, wszystko pięknie ale po zamarnowaniu i otworzeniu słoika jest masakryczna gorycz, pierwszy słoik nie do wytrzymania, pozostałe słoiki da się wytrzymać ale wg mnie czuć gorycz. Co to może być ?? macie jakieś przesłanki ?? Bo chyba muszę te słoiki wywalić bo się nie da tego konsumować, Coś poszło nie tak w zbieraniu i ocenianiu tego zo zebraliśmy !! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Października 2015 kwlj a nie nazbierałeś tego: Goryczak żółciowy - grzyb niejadalny, ze względu na swój bardzo gorzki smak. Nie jest trujący, ale nawet niewielki fragment goryczaka żółciowego skutecznie psuje smak potrawy Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Października 2015 kwlj a nie nazbierałeś tego:Goryczak żółciowy.jpg Goryczak żółciowy - grzyb niejadalny, ze względu na swój bardzo gorzki smak. Nie jest trujący, ale nawet niewielki fragment goryczaka żółciowego skutecznie psuje smak potrawy Bardzo możliwe że to może być taki goryczak, głowy ani ręki sobie uciąć nie dam że nie zebrałem :-) widocznie zebrałem skoro jest taki smak. Czy na surowo po dotknięciu językiem czuć też gorycz ?? Chyba teraz wszystkie będę badał Nauczka musi być, pierwszy raz w życiu mi się to zdarzyło.Dziękuję bardzo naginajka za podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Października 2015 Czy na surowo po dotknięciu językiem czuć też gorycz ?? Tak goryczaka wystarczy lekko dotknąć i od razu czuje się gorycz a ponad to według mnie ma lekko różowy odcień rurek. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Października 2015 Czy na surowo po dotknięciu językiem czuć też gorycz ??Tak goryczaka wystarczy lekko dotknąć i od razu czuje się gorycz a ponad to według mnie ma lekko różowy odcień rurek. Dzięki za info, teraz jednak będę używał języka !! Właśnie kolorku nie zauważyłem, miałem jednego z r czerwonym odcieniem to wywaliłem ale nie spodziewałem się że po tylu latach wpadnie mi coś takiego. Teraz będzie "Koniec języka za przewodnika" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Października 2015 Z cyklu grzyby miejskie....Purchawki olbrzymie i szmaciak.Purchawka wielkości głowy. Te mniejsze jak garnuszki 0,7 l. Zdjęcia robione w odstępie tygodnia. Niestety ktoś je skopał i nie sprawdziłem czy urosłyby jeszcze trochę. Było ich 8 w kręgu. Rosły w mieście pod orzechem włoskim. A szmaciak w lasku miejskim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-449930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Października 2015 Tydzień temu znalazłem taka pieczarkę na łąceNiestety treściwych grzybów w tym roku w mojej okolicy jak na lekarstwo Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Października 2015 Szmaciaczek, w moich stronach zwany granatka. Poezja smaku ( tak, wiem, że chroniony ale ten smak... ). Sami leśnicy mają go za szkodnika. Nie jadłem już z 3 lata. Chyba trzeba uderzyć w górzyste lasy. Kto jadł ten wie o czym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Października 2015 grzyb przepyszny !"W Polsce był od 1990 gatunkiem scisle chronionym od 9 października 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybow chronionych." Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Października 2015 Nie jest już chroniony? To chyba trzeba wziąć z 2 dni urlopu i jechać na poszukiwanie. Ja go zawsze robiłem jak kalafior: ugotowany w osolonej wodzie a potem na patelnię z masełkiem i bułką tartą. Niebo w gębie. Ciekawostka: zawiera śladowe ilości arszeniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-450969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Października 2015 Chyba przez te sladowe ilości arszeniku trzeba go obgotować , wiziałem kiedyś w lesie , ale byłem nie peweny wiec zostawiłem by róśł dalej .Nie ma odawgi zbierać grzybó , któych nie znam . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-451010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Października 2015 nigdy nie obgotowywalam ,podsmazam na masle z dodatkiem odrobiny czosnku ,podaje na grzance.albo podsmazyc na masle dosc sporo maselka,sol, dodac troche czerwonego wina i mjodu zeby sie zglaserowalo.podawac do wolowiny ,lepsze niz trufle Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-451101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) podpowiedzcie proszę co to za grzybki ?! teścik twierdzi że to gąski, ale 100% pewności nie ma,wysypało tego u nas teraz, można coś z nich zrobić czy wyrzucić ??czy to nie jest przypadkiem Gąska mydlana ?? Edytowane 11 Listopada 2015 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/2/#findComment-455856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.