artis Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2021 Witam.Wszystkie tematy o "kwaśności" wędzonek/kiełbas są o tym, jak jej uniknąć. Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać Nie chodzi oczywiście o kwaśność spowodowaną złym procesem wędzenia, ale o zamierzoną - taką jaka jest np. w kindziuku. Często jem kiełbasy ze zwykłych masarni, np kruchą, gdzie oprócz galaretki jest wyczuwalna lekka kwaskowatość, ze słonym smakiem super to pasuje. Chciałbym taki efekt osiągnąć przy własnym wyrobie, ale żaden przepis nie zawiera jakiejkolwiek formy kwasu cytrynowego, czy też octu.... Jest na to jakiś patent? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2021 Dla mnie wyczuwalny posmak kwaśnego w kiełbasie jest gdy użyję kolendry (zmielonej). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2021 Lekko kwaskowaty smak wedlin uzyskasz wedzac drewnwm debowym,a najlepiej z debu czerwonego. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2021 Mozna tez dofac przypraqy sumak ktora daje lekko kwaskowaty smak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Listopada 2021 Cukier lub glukoza, dwie doby w ciepełku przed wędzeniem i jest lekko kwaśno.... Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać Tylko po co na kwaśno kiełbaskę robić i jeść, może by lud myślał, że popsuta ? ale o zamierzoną - taką jaka jest np. w kindziuku. Kindziuk, salami, chorizo czy inne wyroby dojrzewające - to co innego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2021 (edytowane) Kwas mlekowy jest takim dodatkiem ale nie wiem czy wchodzi w grę. Doda też kruchości. Edytowane 30 Listopada 2021 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artis Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2021 Cukier lub glukoza, dwie doby w ciepełku przed wędzeniem i jest lekko kwaśno.... Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać Tylko po co na kwaśno kiełbaskę robić i jeść, może by lud myślał, że popsuta ? ale o zamierzoną - taką jaka jest np. w kindziuku. Kindziuk, salami, chorizo czy inne wyroby dojrzewające - to co innego. I właśnie ta kwaśność w "zwykłej kruchej" jest bardzo smaczna. Nie mówię o uczuciu jak po zjedzeniu łyżki kwasku cytrynowego, tylko na poziomie ledwo odróżnianym od poziomu soli w wyrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2021 lud myślał, że popsuta ? Właśnie to samo odczucie mam gdy użyję kolendry Gdzieś tu na forum jest kiełbasa cytrynowa - pamiętam że zrobiłem ją raz na początku i całe dobre 5kg musiałem zjeść sam bo inni po spróbowaniu bali się jeść dalej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artis Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2021 Tylko po co na kwaśno kiełbaskę robić i jeść, może by lud myślał, że popsuta ? Tak, aby mniej zjedli i więcej dla mnie zostało... :D [Dodano: 30 lis 2021 - 15:03] lud myślał, że popsuta ?Właśnie to samo odczucie mam gdy użyję kolendry Gdzieś tu na forum jest kiełbasa cytrynowa - pamiętam że zrobiłem ją raz na początku i całe dobre 5kg musiałem zjeść sam bo inni po spróbowaniu bali się jeść dalej Cytrynowa, to przypuszczam, że nie chodzi tylko o kwaśność, lecz też o smak cytryny.... Z drugiej strony , tak sobie myślę, że to niemożliwe, że tylko ja na tym forum jadłem sklepową, dobrą kiełbasę o lekkim kwaskowatym posmaku " a'la kindziuk ".... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2021 Nie wiem czy to nie był ten przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page-6?hl=kie%C5%82basa+cytrynowa&do=findComment&comment=321427post.117 Tak, aby mniej zjedli i więcej dla mnie zostało... :D U mnie niechcący tak się stało [Dodano: 30 lis 2021 - 15:37]Podpowiadałem koledze w innym temacie i już wiem. Artis, wystarczy że wyeliminujesz suszenie i dobrze uszczelnisz wędzarnię aby się dym kisił i masz kwaśną kiełbasę bez dodatków Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2021 Wszystkie tematy o "kwaśności" wędzonek/kiełbas są o tym, jak jej uniknąć. Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać Wyłącznie poprzez podfermentowanie mięsa.Tak, jak napisał kol. @pis67; Cukier lub glukoza, dwie doby w ciepełku przed wędzeniem i jest lekko kwaśno.... Do farszu dodajesz cukier v glukozę.Wystarczy, że dłużej popeklujesz a potem dłużej potrzymasz przed wędzeniem w temp. pokojowej.Zainicjowany proces dojrzewania będzie przebiegał dalej, bardzo powoli.Po podsuszeniu kiełbasy możesz ją zapakować próżniowo i potrzymać w lodówce 6 tygodni lub dłużej. Zapewne kwasowość wzrośnie.Kiełbasa przeznaczona do dojrzewania wymaga większej ilości soli.Pod koniec października otworzyłam ostatni kawałek kiełbasy bielskiej z dzika, robionej w maju.Pięknie się przechowała i miała tę lekko orzeźwiającą nutę. Konsumenci byli przekonani, że to salami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artis Opublikowano 2 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Gdzieś tu na forum jest kiełbasa cytrynowa -Tu właśnie znalazłem przepis branżowy ze "słynnej 16" na kiełbasę cytrynową... I zastanawiam się, czy tej "cytrynowości" nie nadaje przypadkiem użyty tam w składnikach cukier... Bo nic tam cytrynowego nie widzę - nawet barwa nie słomkowa, tylko jasnobrązowa. Skąd więc ta nazwa? Czyżby chodziło właśnie o lekko kwaśny smak spowodowany procesami przemiany cukru - jak sugerowała @EAnna ??? Edytowane 2 Grudnia 2021 przez artis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-735141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zobacz komentarz Ligawy do tego przepisu:https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/177-kielbasa-cytrynowa-parzona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-735210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.