Skocz do zawartości

Jak uzyskać lekko kwaskowaty smak kiełbasy?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wszystkie tematy o "kwaśności" wędzonek/kiełbas są o tym, jak jej uniknąć. Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać ;) Nie chodzi oczywiście o kwaśność spowodowaną złym procesem wędzenia, ale o zamierzoną - taką jaka jest np. w kindziuku. Często jem kiełbasy ze zwykłych masarni, np kruchą, gdzie oprócz galaretki jest wyczuwalna lekka kwaskowatość, ze słonym smakiem super to pasuje. Chciałbym taki efekt osiągnąć przy własnym wyrobie, ale żaden przepis nie zawiera jakiejkolwiek formy kwasu cytrynowego, czy też octu.... Jest na to jakiś patent?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie wyczuwalny posmak kwaśnego w kiełbasie jest gdy użyję kolendry (zmielonej).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734689
Udostępnij na innych stronach

Mozna tez dofac przypraqy sumak ktora daje lekko kwaskowaty smak 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734700
Udostępnij na innych stronach

Cukier lub glukoza, dwie doby w ciepełku przed wędzeniem i jest lekko kwaśno....  :cool:  

 

 

 

Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać

 

Tylko po co na kwaśno kiełbaskę robić i jeść, może by lud myślał, że popsuta ? :cool: 

 

 

 

ale o zamierzoną - taką jaka jest np. w kindziuku.

 

Kindziuk, salami, chorizo czy inne wyroby dojrzewające - to co innego.  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734701
Udostępnij na innych stronach

Cukier lub glukoza, dwie doby w ciepełku przed wędzeniem i jest lekko kwaśno....  :cool:  

 

 

 

Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać

 

Tylko po co na kwaśno kiełbaskę robić i jeść, może by lud myślał, że popsuta ? :cool:

 

 

 

ale o zamierzoną - taką jaka jest np. w kindziuku.

 

Kindziuk, salami, chorizo czy inne wyroby dojrzewające - to co innego.  :cool:

I właśnie ta kwaśność w "zwykłej kruchej" jest bardzo smaczna. Nie mówię o uczuciu jak po zjedzeniu łyżki kwasku cytrynowego, tylko na poziomie ledwo odróżnianym od poziomu soli w wyrobie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734725
Udostępnij na innych stronach

 

 

lud myślał, że popsuta ?

Właśnie to samo odczucie mam gdy użyję kolendry :D

Gdzieś tu na forum jest kiełbasa cytrynowa - pamiętam że zrobiłem ją raz na początku i całe dobre 5kg musiałem zjeść sam bo inni po spróbowaniu bali się jeść dalej :facepalm::laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko po co na kwaśno kiełbaskę robić i jeść, może by lud myślał, że popsuta ?

Tak, aby mniej zjedli i więcej dla mnie zostało... :D :D :D


[Dodano: 30 lis 2021 - 15:03]

 

lud myślał, że popsuta ?

Właśnie to samo odczucie mam gdy użyję kolendry :D

Gdzieś tu na forum jest kiełbasa cytrynowa - pamiętam że zrobiłem ją raz na początku i całe dobre 5kg musiałem zjeść sam bo inni po spróbowaniu bali się jeść dalej :facepalm::laugh:

 

Cytrynowa, to przypuszczam, że nie chodzi tylko o kwaśność, lecz też o smak cytryny.... Z drugiej strony , tak sobie myślę, że to niemożliwe, że tylko ja na tym forum jadłem sklepową, dobrą kiełbasę o lekkim kwaskowatym posmaku " a'la kindziuk ".... :rolleyes::question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734734
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy to nie był ten przepis:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page-6?hl=kie%C5%82basa+cytrynowa&do=findComment&comment=321427post.117

 

 

Tak, aby mniej zjedli i więcej dla mnie zostało... :D :D :D

U mnie niechcący tak się stało :D


[Dodano: 30 lis 2021 - 15:37]

Podpowiadałem koledze w innym temacie i już wiem. :frantics:

Artis, wystarczy że wyeliminujesz suszenie i dobrze uszczelnisz wędzarnię aby się dym kisił i masz kwaśną kiełbasę bez dodatków :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734738
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystkie tematy o "kwaśności" wędzonek/kiełbas są o tym, jak jej uniknąć. Mnie natomiast interesuje jak ją uzyskać

Wyłącznie poprzez podfermentowanie mięsa.

Tak, jak napisał kol. @pis67;

 

 

Cukier lub glukoza, dwie doby w ciepełku przed wędzeniem i jest lekko kwaśno.... 

Do farszu dodajesz cukier v glukozę.

Wystarczy, że dłużej popeklujesz a potem dłużej potrzymasz przed wędzeniem w temp. pokojowej.

Zainicjowany proces dojrzewania będzie przebiegał dalej, bardzo powoli.

Po podsuszeniu kiełbasy możesz ją zapakować próżniowo i potrzymać w lodówce 6 tygodni lub dłużej. Zapewne kwasowość wzrośnie.

Kiełbasa przeznaczona do dojrzewania wymaga większej ilości soli.

Pod koniec października otworzyłam ostatni kawałek kiełbasy bielskiej z dzika, robionej w maju.

Pięknie się przechowała i miała tę lekko orzeźwiającą nutę. Konsumenci byli przekonani, że to salami. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-734828
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś tu na forum jest kiełbasa cytrynowa -

Tu właśnie znalazłem przepis branżowy ze "słynnej 16" na kiełbasę cytrynową... I zastanawiam się, czy tej "cytrynowości" nie nadaje przypadkiem użyty tam w składnikach cukier... :question: Bo nic tam cytrynowego nie widzę - nawet barwa nie słomkowa, tylko jasnobrązowa. Skąd więc ta nazwa? Czyżby chodziło właśnie o lekko kwaśny smak spowodowany procesami przemiany cukru - jak sugerowała @EAnna ???

post-42156-0-95061600-1638453504_thumb.jpg

post-42156-0-35813900-1638453522_thumb.jpg

Edytowane przez artis
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18700-jak-uzyska%C4%87-lekko-kwaskowaty-smak-kie%C5%82basy/#findComment-735141
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.