Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o pomoc,peklowałrm 11 dni szyneczki ok 1kg ,odciekały,suszyły się,wędziły ok 3 h. smak ok.kolor.ok ale są suche,proszę o pomoc gdzie jest błąd. :blush:

Ile czasu parzyłeś?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42905
Udostępnij na innych stronach

10 minut we wrzątku i ok 1h na 1 kg wędzonki

Jeżeli masz termometr z sondą, wbij podczas parzenia w najmniejszą z wędzonek i parz do momentu osiągnięcia 69°C. Poradził mi to SZCZEPAN i Andrzej-Bagno. Wędzonki wyszły rewelacyjne. Peklowałem 3 dni. Wg. metody SZCZEPANA. Jestem bardzo zadowolony z jakości, a i rodzinka stwierdziła, że się rozwijam :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42911
Udostępnij na innych stronach

euro2008, a czy pewny jesteś termometru - tzn. czy zachowałeś odpowiednią temperaturę parzenia
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42916
Udostępnij na innych stronach

No to super masz.

Ty też tak możesz mieć, to nie problem. Spróbuj. Moje pierwsze były strasznie suche, jak podeszwa (fakt zjedzone momentalnie) spowodowane było to zbyt długim czasem parzenia jak i za wysoką temperaturą parzenia.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42917
Udostępnij na innych stronach

euro2008, lekkie "pyrkanie" dla mnie to gotowanie

wprawdzie powolne ale temperatura robi swoje

poza tym ile miałeś ubytku - wędzone, a po parzeniu ?

jeśli duży ubytek to za duża temp. + czas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42920
Udostępnij na innych stronach

aby lekko "pyrkała

To znaczy jaka to mogła być temperatura?

95st.C. ?

98st.C. ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42922
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej w zasadzie każdy przepis podaję instrukcję parzenia, np:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21

 

Cyt:

 

Szynki wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia powtarzam GOTUJEMY W TEMPERATURZE WRZENIA PRZEZ OK 15 MIN., a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 0C i utrzymujemy ja do ugotowania szynek i osiągnięcia 68-70 0C. wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki. Do czasu gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42925
Udostępnij na innych stronach

Zacząłeś dobrze. 10 min. we wrzątku. Potem to już nie wiadomo. Powinno być tak: 50 min. na 1 kg wędzonki. Pierwsze 10 min. we wrzątku i potem dolać zimnej wody tak aby temp. wahała się w granicach 80-85 st. C i taką utrzymywać do końca czyli jeszcze 40 min. Razem na 1 kg ma być 50 min. Gwarantuję, że wyjdą soczyste. Przy większych lub mniejszych szynkach czas dobrać proporcjonalnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42927
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.