euro2008 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2008 proszę o pomoc,peklowałrm 11 dni szyneczki ok 1kg ,odciekały,suszyły się,wędziły ok 3 h. smak ok.kolor.ok ale są suche,proszę o pomoc gdzie jest błąd. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2008 proszę o pomoc,peklowałrm 11 dni szyneczki ok 1kg ,odciekały,suszyły się,wędziły ok 3 h. smak ok.kolor.ok ale są suche,proszę o pomoc gdzie jest błąd. :blush: Ile czasu parzyłeś? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Października 2008 10 minut we wrzątku i ok 1h na 1 kg wędzonki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2008 Czy aby na pewno peklowałeś na mokro ? :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2008 oczywiście 11 dni pełen garnek zalewy lodówka 4-6 st.C i kiszka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Października 2008 10 minut we wrzątku i ok 1h na 1 kg wędzonki Jeżeli masz termometr z sondą, wbij podczas parzenia w najmniejszą z wędzonek i parz do momentu osiągnięcia 69°C. Poradził mi to SZCZEPAN i Andrzej-Bagno. Wędzonki wyszły rewelacyjne. Peklowałem 3 dni. Wg. metody SZCZEPANA. Jestem bardzo zadowolony z jakości, a i rodzinka stwierdziła, że się rozwijam :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Października 2008 No to super masz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Października 2008 euro2008, a czy pewny jesteś termometru - tzn. czy zachowałeś odpowiednią temperaturę parzenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Października 2008 No to super masz. Ty też tak możesz mieć, to nie problem. Spróbuj. Moje pierwsze były strasznie suche, jak podeszwa (fakt zjedzone momentalnie) spowodowane było to zbyt długim czasem parzenia jak i za wysoką temperaturą parzenia. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Października 2008 abratek -robiłem tak że ,10 min.wrzątek a następnie w temperaturze wody takiej aby lekko "pyrkała"przez ok 1h na 1kg wędzonki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Października 2008 euro2008, lekkie "pyrkanie" dla mnie to gotowanie wprawdzie powolne ale temperatura robi swoje poza tym ile miałeś ubytku - wędzone, a po parzeniu ? jeśli duży ubytek to za duża temp. + czas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Października 2008 aby lekko "pyrkała To znaczy jaka to mogła być temperatura? 95st.C. ? 98st.C. ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Października 2008 to koncząc was męczyć, ile czasu i w jakiej temperaturze należy parzyć np.1 kg wędzonki.A propos rzeczywiście szynki mi się sporo zmniejszyły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Października 2008 Na stronie głównej w zasadzie każdy przepis podaję instrukcję parzenia, np: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21 Cyt: Szynki wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia powtarzam GOTUJEMY W TEMPERATURZE WRZENIA PRZEZ OK 15 MIN., a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 0C i utrzymujemy ja do ugotowania szynek i osiągnięcia 68-70 0C. wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki. Do czasu gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2008 Zacząłeś dobrze. 10 min. we wrzątku. Potem to już nie wiadomo. Powinno być tak: 50 min. na 1 kg wędzonki. Pierwsze 10 min. we wrzątku i potem dolać zimnej wody tak aby temp. wahała się w granicach 80-85 st. C i taką utrzymywać do końca czyli jeszcze 40 min. Razem na 1 kg ma być 50 min. Gwarantuję, że wyjdą soczyste. Przy większych lub mniejszych szynkach czas dobrać proporcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 13 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Października 2008 :lol: WIELKIE DZIĘKI :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Października 2008 Suchoty ,fajny początek ,już myślałem ,że jestem w Szpitalu grużliczym i potrzebna jest specjalistyczna dieta dla chorego Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1872-suchoty/#findComment-42952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.