Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Niestety za długo pospałem i jak poszedłem na bazar po mięso to boczek został już tylko taki bez skóry :D

Indianie byli wcześniej :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-739036
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Bardzo fajnie Ci to wyszło :thumbsup:

Popieram. Warto czasem poeksperymentować.

 

Nie trzeba eksperymentować bo to norma w małopolsce.

https://youtu.be/EBXfdc3xjDM

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747707
Udostępnij na innych stronach

Bilu, tego filmu celowo nie umieściłem na forum, gdyż zniechęcił mnie sposób narracji Pani dr inż., oraz błędy jakie w swoim wykładzie zawarła. Wymienię tylko dwa: "...w wędzarni palimy drzewem...", "...do kiełbasy swojskiej używamy soli gruboziarnistej...". Pan profesor unikał już tych błędów i całkiem sensownie mówił. Dziwi mnie takie podejście do tematu przez wykładowcę Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. O braku klasyfikacji mięsa nie będę już pisał. W sumie kiełbasa chyba najprostsza z tych, jakie znam. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747714
Udostępnij na innych stronach

W filmie - 1 % pieprzu w stosunku do farszu np. 10 kg -ile to jest gram , tak samo czosnku 0,8%

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747744
Udostępnij na innych stronach

1 % pieprzu w stosunku do farszu np. 10 kg -ile to jest gram , tak samo czosnku 0,8%

Teoretycznie na szybko  pieprzu wychodzi 100 gram i czosnku 80gram  /10 kg - trochę sporo pieprzu :facepalm: nawet jak dla mnie ,jeszcze czosnek może być  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747778
Udostępnij na innych stronach

10dkg pieprzu na 10 kg farszu, to trzeba być pieprzojadem żeby to przełknąć. 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747794
Udostępnij na innych stronach

Widać że film jest nagrany bez dubli i nie czytany z tablicy.Każdy może się przejęzyczyć lecz powinno to być poprawione.Co do soli to Pani dr.inż.mówi o soli niejodowanej nic nie wspomina o grubej,a że kolor worka kojarzy sìę z solą Kłodawską to już inna sprawa.Co do przypraw to można by polemizować bo pieprz pieprzowi jak i czosnek czosnkowi nie równy.Pomimo przepisów każdy przecież robi pod własne kubki smakowe.Ja np.do typowej wiejskiej nigdy bym nie dodał majeranu czy gorczycy jak mówią o tym inne filmy.Są regiony w polsce które to stosują dlatego przepisy kiełbasy swojskiej są tak zróżnicowane

A na kanale

https://youtube.com/channel/UC6Wr7r-fFP5nUwyykJd2LZg

można pooglądać filmy które są nagrane perfekcjnie i to od początku do końca bez słów i każdy wie o co chodzi.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747920
Udostępnij na innych stronach

Jeśli będziesz oglądał film uważnie, to zobaczysz jaka sól jest rozsypana na mięsie.

 

 

Każdy może się przejęzyczyć lecz powinno to być poprawione.

To są ludzie, którzy uczą studentów poprawnego technologicznie przetwórstwa mięsa. Jeśli tak to wygląda na wykładach, to współczuję właścicielowi masarni, do której trafi wychowanek takiej nauczycielki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747930
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa.

 Bardzo ładnie się prezentuje też nie raz robiłem z samej łopatki i na pewno nie ostatni. 


[Dodano: 30 sty 2022 - 06:48]

 

 

Kurcze albo ja mam coś z oczyma albo... Ty w tych boczkach robiłeś dziury na kołek wędzarniczy?
 

Dzięki Tobie to zauważyłem nie zwróciłem uwagi, uśmiałem się  :D


[Dodano: 30 sty 2022 - 06:49]

 

 

A robiłeś z szynki.?
 

Dobra jest szynkowa  ;)  :rolleyes:


[Dodano: 30 sty 2022 - 06:52]

 

 

Popieram. Warto czasem poeksperymentować.
 

Jak najbardziej też jestem za widać to po moich wyrobach  ;)


[Dodano: 30 sty 2022 - 06:54]

 

 

tak, tak robiono u mnie od dziecka i ja tez tak robię
 

Oj :facepalm: Na twoim miejscu złamał bym tradycję rodzinną i robił to jak należy .


[Dodano: 30 sty 2022 - 06:55]

 

 

Kiełbasa nie twarda
 

Pewnie że nie też nie raz robiłem  i nigdy twarda nie jest.


[Dodano: 30 sty 2022 - 06:57]

 

 

jeszcze nie robiłem , tak naprawdę to była moja pierwsza kiełbasa w karierze

No i fajnie Ci wyszła  :clap:


[Dodano: 30 sty 2022 - 07:00]

 

 

Indianie byli wcześniej
 

Dziękuję Ci Wróbelku za uśmiech z rana  :D


[Dodano: 30 sty 2022 - 07:12]

 

 

Pomimo przepisów każdy przecież robi pod własne kubki smakowe.
 

To najprawdziwsza racja  :thumbsup:


[Dodano: 30 sty 2022 - 07:13]

 

 

dlatego przepisy kiełbasy swojskiej są tak zróżnicowane
 

:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747944
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.