wróbel75 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Niestety za długo pospałem i jak poszedłem na bazar po mięso to boczek został już tylko taki bez skóry Indianie byli wcześniej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-739036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Bardzo fajnie Ci to wyszło Popieram. Warto czasem poeksperymentować. Nie trzeba eksperymentować bo to norma w małopolsce.https://youtu.be/EBXfdc3xjDM Edytowane 28 Stycznia 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Bilu, tego filmu celowo nie umieściłem na forum, gdyż zniechęcił mnie sposób narracji Pani dr inż., oraz błędy jakie w swoim wykładzie zawarła. Wymienię tylko dwa: "...w wędzarni palimy drzewem...", "...do kiełbasy swojskiej używamy soli gruboziarnistej...". Pan profesor unikał już tych błędów i całkiem sensownie mówił. Dziwi mnie takie podejście do tematu przez wykładowcę Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. O braku klasyfikacji mięsa nie będę już pisał. W sumie kiełbasa chyba najprostsza z tych, jakie znam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Stycznia 2022 W filmie - 1 % pieprzu w stosunku do farszu np. 10 kg -ile to jest gram , tak samo czosnku 0,8% Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Stycznia 2022 (edytowane) 1 % pieprzu w stosunku do farszu np. 10 kg -ile to jest gram , tak samo czosnku 0,8%Teoretycznie na szybko pieprzu wychodzi 100 gram i czosnku 80gram /10 kg - trochę sporo pieprzu nawet jak dla mnie ,jeszcze czosnek może być Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Stycznia 2022 10dkg pieprzu na 10 kg farszu, to trzeba być pieprzojadem żeby to przełknąć. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Widać że film jest nagrany bez dubli i nie czytany z tablicy.Każdy może się przejęzyczyć lecz powinno to być poprawione.Co do soli to Pani dr.inż.mówi o soli niejodowanej nic nie wspomina o grubej,a że kolor worka kojarzy sìę z solą Kłodawską to już inna sprawa.Co do przypraw to można by polemizować bo pieprz pieprzowi jak i czosnek czosnkowi nie równy.Pomimo przepisów każdy przecież robi pod własne kubki smakowe.Ja np.do typowej wiejskiej nigdy bym nie dodał majeranu czy gorczycy jak mówią o tym inne filmy.Są regiony w polsce które to stosują dlatego przepisy kiełbasy swojskiej są tak zróżnicowaneA na kanale https://youtube.com/channel/UC6Wr7r-fFP5nUwyykJd2LZgmożna pooglądać filmy które są nagrane perfekcjnie i to od początku do końca bez słów i każdy wie o co chodzi. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Jeśli będziesz oglądał film uważnie, to zobaczysz jaka sól jest rozsypana na mięsie. Każdy może się przejęzyczyć lecz powinno to być poprawione. To są ludzie, którzy uczą studentów poprawnego technologicznie przetwórstwa mięsa. Jeśli tak to wygląda na wykładach, to współczuję właścicielowi masarni, do której trafi wychowanek takiej nauczycielki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa. Bardzo ładnie się prezentuje też nie raz robiłem z samej łopatki i na pewno nie ostatni. [Dodano: 30 sty 2022 - 06:48] Kurcze albo ja mam coś z oczyma albo... Ty w tych boczkach robiłeś dziury na kołek wędzarniczy? Dzięki Tobie to zauważyłem nie zwróciłem uwagi, uśmiałem się [Dodano: 30 sty 2022 - 06:49] A robiłeś z szynki.? Dobra jest szynkowa [Dodano: 30 sty 2022 - 06:52] Popieram. Warto czasem poeksperymentować. Jak najbardziej też jestem za widać to po moich wyrobach [Dodano: 30 sty 2022 - 06:54] tak, tak robiono u mnie od dziecka i ja tez tak robię Oj Na twoim miejscu złamał bym tradycję rodzinną i robił to jak należy .[Dodano: 30 sty 2022 - 06:55] Kiełbasa nie twarda Pewnie że nie też nie raz robiłem i nigdy twarda nie jest.[Dodano: 30 sty 2022 - 06:57] jeszcze nie robiłem , tak naprawdę to była moja pierwsza kiełbasa w karierze No i fajnie Ci wyszła [Dodano: 30 sty 2022 - 07:00] Indianie byli wcześniej Dziękuję Ci Wróbelku za uśmiech z rana [Dodano: 30 sty 2022 - 07:12] Pomimo przepisów każdy przecież robi pod własne kubki smakowe. To najprawdziwsza racja [Dodano: 30 sty 2022 - 07:13] dlatego przepisy kiełbasy swojskiej są tak zróżnicowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/3/#findComment-747944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.