EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Świąteczny podarunek El komendante - dla forowiczów też !!! Wczoraj z rana spotkała mnie niespodzianka, przesyłka od El komendante.Była w jakiś sposób zapowiedziana, ale nie zarejestrowałam Kiedyś użyłam do mięsa wspaniałej mieszanki piernikowej (prezent El komendante) i był to udany eksperyment @EAnna, miały być pierniczki Jak wrócę do domu /koniec Stycznia/ to podeślę do eksperymentowania flaszeczkę octu malinowego do przygotowania sałatki z pieczonych buraczków. Maliny do produkcji octu pochodziły z :- z owiewanego morską bryzą lasu na wyspie Uznam /ileż było komarów/ dla pozyskania szczepów naturalnych drożdży- z łąki na wyspie Karsibór- od siostrzenicy z jej działki, Wyspa UznamMyślę, że połączenie wyspiarskiego octu malinowego z Tyskimi buraczkami będzie rozkoszą dla podniebienia. Wspomniany ocet ma niespotykany, mocno malinowy aromat; po prostu ocet-luksus !!!Do tego dołączona była paczuszka kubańskiego, pachnącego cygarem cukru oraz wspaniała, autorska mieszanka do pierników.Ta mieszanka spotkała się z moim wielkim uznaniem i wieloma zastosowaniami.@El komendante zgodził się na upublicznienie na forum przepisu.Dziękuję @El komendante w swoim i forowiczów imieniu Piernikowa mieszanka El komendantecynamon 35 g /używam kory/gałka muszkatołowa 2,5 ggoździki 3,5 gkolendra 3,5 gpieprz czarny 0,5 gJeszcze tego samego dnia użyłam przyprawy do bułeczek drożdżowych i papataczy.Nadaje ciastu charakteru, aromatycznego pazurka Dzisiaj z rana upiekłam ciasteczka orzechowe - również z tą przyprawą.[Dodano: 15 gru 2021 - 23:43]co to za ciasteczka - proszę o przepis bo tak świątecznie wygladają Ciasteczka orzechowe(szybkie i łatwe, bez mąki, bez tłuszczu) Skład:250g orzechów włoskich lub migdałów50g cukru2 jajka średnie1 łyżeczka przyprawy korzennej El komendante (lub cynamonu)1 łyżka gorzkiego kakao8 gr. proszku do pieczeniaspora szczypta solicukier puder do obtoczeniapołówki orzechów do dekoracji (dodatkowo) Wykonanie:Rozbite w malakserze orzechy na drobną kaszkę mieszamy z jajkami i cukrem na jednolitą masę, dodajemy wymieszany z kakao i korzeniami proszek do pieczenia i rękami robimy zbite kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze lub nie.Piekarnik powinien już się grzać, ponieważ proszek działa natychmiast.Kulki należy ułożyć w odstępach na posmarowanym masłem papierze, na każdą kulkę wcisnąć pół orzecha włoskiego.Piekarnik góra-dół 180 st.C, 15-17 min. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Piernikowa mieszanka El komendante Bardzo dziękuję , już nie kupię gotowej przyprawy do pieników.EAnno, ciasteczka wyglądają na przepyszne.A ten orzech na wierzchu , niczym wiśnia na torcie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2021 W tym roku pierniki upieczemy z tą przyprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Piernikowa mieszanka El komendante Po składzie można wywnioskować, że przyprawa jest bardzo aromatyczna El komendante . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Witam, Bardzo dziękuję dla @EAnna za bardzo dobrą ocenę malinowego octu i piernikowej przyprawy. Pierniczki El Komendantowej: 1000g mąka pszenna do wypieków typ 450400 g miodu400 g cukru / najlepszy brązowy kubański/250g masła2 jajka10 g sody50 - 60 g przyprawy do pierników Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperaturę Mąkę wymieszaną z sodą przesiewamy na stolnicy, robimy wgłębienie i dodajemy w nie miód, przyprawę, cukier, masło i jajka.Zagniatamy do momentu aż ciasto uzyska lśniącą powierzchnię. Formujemy kulę, wkładamy ją do woreczka i na 24 godziny do lodówki.Kulę dzielimy na mniejsze części, wałkujemy do uzyskania ciasta o grubości około 1/2 centymetra.Wykrawamy ciasteczka za pomocą piernikowych foremek.Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu pierniczki ozdabiamy i wkładamy na 3-4 dni do szklanego naczynia / słoja aby "skruszały".Zamknięcie słoja należy solidnie zabezpieczyć ponieważ poziom pierniczków dramatycznie spada i tylko okruszki dotrwają do czwartego dnia, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2021 poziom pierniczków dramatycznie spada U mnie z kolei bardzo kabanosy tracą na wadze , o pierniczkach ....zawsze jest mowa by zrobić z podwójnej porcji..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Świetny przepis.W sobotę działam na całego Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.