Skocz do zawartości

Prezent świąteczny od El komendante


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Świąteczny podarunek El komendante - dla forowiczów też !!!

 

Wczoraj z rana spotkała mnie niespodzianka, przesyłka od El komendante.

Była w jakiś sposób zapowiedziana, ale nie zarejestrowałam  :D

 

 

 

 Kiedyś użyłam do mięsa wspaniałej mieszanki piernikowej (prezent El komendante) i był to udany eksperyment

 

@EAnna, miały być pierniczki   :frantics:

Jak wrócę do domu /koniec Stycznia/ to podeślę do  eksperymentowania flaszeczkę octu malinowego do przygotowania sałatki z pieczonych buraczków.   :D

Maliny do produkcji octu pochodziły z :

- z owiewanego morską bryzą  lasu na wyspie Uznam /ileż było komarów/ dla pozyskania szczepów naturalnych drożdży

- z łąki na wyspie Karsibór

- od siostrzenicy z jej działki, Wyspa Uznam

Myślę, że połączenie wyspiarskiego octu malinowego z Tyskimi buraczkami  będzie rozkoszą dla podniebienia.

 

 

Wspomniany ocet ma niespotykany, mocno malinowy aromat; po prostu ocet-luksus !!!

Do tego dołączona była paczuszka  kubańskiego, pachnącego cygarem cukru oraz wspaniała, autorska mieszanka do pierników.

Ta mieszanka spotkała się z moim wielkim uznaniem i wieloma zastosowaniami.

@El komendante zgodził się na upublicznienie na forum przepisu.

Dziękuję @El komendante w swoim i forowiczów imieniu  :clap:

 

 Piernikowa mieszanka El komendante

  • cynamon 35 g    /używam kory/
  • gałka muszkatołowa 2,5 g
  • goździki 3,5 g
  • kolendra 3,5 g
  • pieprz czarny 0,5 g

Jeszcze tego samego dnia użyłam przyprawy do bułeczek drożdżowych i papataczy.

Nadaje ciastu charakteru, aromatycznego pazurka  :laugh:

Dzisiaj z rana upiekłam ciasteczka orzechowe - również z tą przyprawą.


[Dodano: 15 gru 2021 - 23:43]

co to za ciasteczka - proszę o przepis bo tak świątecznie wygladają  

 

Ciasteczka orzechowe

(szybkie i łatwe, bez mąki, bez tłuszczu)

 

Skład:

250g orzechów włoskich lub migdałów

50g  cukru

2 jajka średnie

1 łyżeczka przyprawy korzennej El komendante (lub cynamonu)

1 łyżka gorzkiego kakao

8 gr. proszku do pieczenia

spora szczypta soli

cukier puder do obtoczenia

połówki orzechów do dekoracji (dodatkowo)

 

Wykonanie:

Rozbite w malakserze orzechy na drobną kaszkę mieszamy z jajkami i cukrem na jednolitą masę, dodajemy wymieszany z kakao i korzeniami proszek do pieczenia i rękami robimy zbite kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze lub nie.

Piekarnik powinien już się grzać, ponieważ proszek działa natychmiast.

Kulki należy ułożyć  w odstępach na posmarowanym masłem papierze, na każdą kulkę wcisnąć pół orzecha włoskiego.

Piekarnik góra-dół 180 st.C, 15-17 min.

 

post-40040-0-49931500-1639608085_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Piernikowa mieszanka El komendante
 

 

Bardzo dziękuję , już nie kupię gotowej przyprawy do pieników.

EAnno, ciasteczka wyglądają na przepyszne.

A ten orzech na wierzchu , niczym wiśnia na torcie  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Bardzo dziękuję dla @EAnna za bardzo dobrą ocenę malinowego octu i piernikowej przyprawy.

 

 

 

Pierniczki El Komendantowej:

 

1000g mąka pszenna do wypieków typ 450

400 g miodu

400 g cukru / najlepszy brązowy kubański/

250g masła

2 jajka

10 g  sody

50 - 60 g przyprawy do pierników 

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperaturę

 

Mąkę wymieszaną z sodą przesiewamy na stolnicy, robimy wgłębienie i dodajemy w nie miód, przyprawę, cukier, masło  i jajka.

Zagniatamy do momentu aż ciasto uzyska lśniącą powierzchnię. Formujemy kulę, wkładamy ją do woreczka i na 24 godziny do lodówki.

Kulę dzielimy na mniejsze części, wałkujemy do uzyskania ciasta o grubości około 1/2 centymetra.

Wykrawamy ciasteczka za pomocą piernikowych foremek.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu pierniczki ozdabiamy i wkładamy na 3-4 dni do szklanego naczynia / słoja aby "skruszały".

Zamknięcie słoja należy solidnie zabezpieczyć ponieważ poziom pierniczków dramatycznie spada i tylko okruszki dotrwają do czwartego dnia,

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

poziom pierniczków dramatycznie spada
:D U mnie z kolei bardzo  kabanosy tracą na wadze  :facepalm:  , o pierniczkach ....zawsze jest mowa by zrobić z podwójnej porcji.....

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.