Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet z miesa i watroby wieprzowej.

Skladniki:

Boczek swiezy 30 dag.

Watroba wieprzowa 50 dag.

Wieprzowina 50 dag.

Wolowina (skrawki z pieczeni) 20 dag.

Cebula 20 dag.

Bulki czerstwe 2-3 szt.

Jajo 1 szt.

Grzyby suszone 3 dag.

Bulka tarta 8 dag.

Smalec lub margaryna 4 dag.

Slonina wedzona 5 dag.

Sol,pieprz naturalnu mielony,imbir,ziele angielskie,pieprz ziolowy,listek laurowy,galka muszkatulowa,papryka mielona.

Przepis:

Boczek swiezy pokroic w mniejsze kawalki,obsmazyc w szerokim rondlu,aby wytopil sie tluszcz.Do zrumienionego boczku dodac pokrojona na kilka kawalkow wieprzowine,cebule i namoczone wczesniej w przegotowanej wodzie (wystudzonej) grzyby,wraz z woda,w ktorej sie moczyly,oraz ziele angielskie,listek laurowy i sol do smaku.Zawartosc rondla uzupelniamy niewielka iloscia wody i dusimy.Gdy mieso bedzie juz miekkie,do rondla wkladamy umyta watrobe oraz skrawki wolowiny i dusimy dalej do momentu,gdy watroba przestanie byc krwista.Rondel zdejmujemy z ognia,wkladamy pokrojone w plastry bulki w zaleznosciod uzyskanego sosu : 2-3 szt.i studzimy.Dalej postepujemy podobnie jak przy pasztecie z krolika.Przed wlozeniem do piekarnika na powierzchni ukladamy kratke z pokrojonej w paski i otoczonej w papryce sloniny wedzonej.Podajemy na zimno z pieczywem i maslem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Ja też zrobiłam pasztecik :grin:

 

Cały kurczak – około 1,7kg, wątroba ok.0,5kg, nie miałam boczku i w zastępstwie użyłam słoninki ok.0,3kg, włoszczyzna, gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, 3 jajka, 2 czerstwe bułki.

 

Kurczaka ugotowałam z warzywami, wywaru użyłam na obiadek jako rosół, słoninkę w osobnym garnku a potem sparzyłam wątrobę. Po wystudzeniu oddzieliłam mięsko od kości, wszystko razem z warzywami, słoniną i wątrobą przemieliłam 2 razy. Dodałam przyprawy, namoczone w rosołku bułki, jajka i wszystko dokładnie wymieszałam. Foremkę nasmarowałam tłuszczem, posypałam bułką tartą i napełniłam farszem. Wierzch posmarowałam zimną wodą i do piekarnika. Piekłam z termoregulatorem ok. 45min. 180st.

Połowę farszu odłożyłam i zamroziłam. Będzie półfabrykat do krokietów na szybki obiad.

Pozdrawiam.

 

URL=www.fotosik.pl][/url]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9476
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj robiłam pasztet (juz na święta-po prostu go zamroże)

 

Pasztet BABCI JASI (zmodyfikowany przez Małgoś).

 

1,00 kg wołowiny

0.50 kg łopatki bk

0,50 kg wątróbek drobiowych

0,50 kg boczusia

2 duże marchewki

mały seler

duża cebula

mała pietruszka

3 duże ,suche bułki

4 jajka

6 suszonych grzybków

bułka tarta

gałka muszkatołowa,pieprz sól,majeranek,tymianek

 

Wołowinę,łopatkę gotujemy do miękkości wraz z warzywami.Solimy do smaku.W połowie gotowania dodajemy boczek (musi być niedogotowany).Watróbki gotujemy w oddzielnym garnku-króciutko(nie solimy!).Grzybki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (zmieniając 1x wodę).Wyjmujemy mięsa z warzywami z wywaru i wraz z watróbką oraz grzybkami przekręcamy 1x przez maszynkę.W międzyczasie wkładamy bułki do wywaru po ugotowanym miesie , namaczamy i odciskamy.

Przekręcamy jeszcze raz mięsko, tym razem z odciśnięta bułką.

Farsz doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem ,odrobiną tymianku,gałką muszkatołową(il.przypraw wg. upodobań).

Do farszu dodajemy jajka,dobrze wyrabiamy.Jeżeli farsz jest zbyt"luzny" dodajemy bułkę tartą.

Formę a raczej 2 (rynienki) natłuszczamy,posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie farsz.

Można formy wyłożyć paseczkami boczku.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45-50 min i pieczemy w temp. 180 C.

 

Uwaga!

Pasztet wg. mnie najbardziej udaje sie w kamionkowych formach( kupiłam takie na targu straroci). Przetestowałam już blachy i szklane,żaroodporne naczynia.W tych ostatnich pasztet się raczej gotuje niż piecze.

 

Smacznego!

Zdjęcie wkleje pózniej ,jak wyjmę z form. :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9986
Udostępnij na innych stronach

Małgoś czyta się smakowicie :lol: :lol: , dawaj zdjecie to sie pooblizujemy.

Masz rację, mozna juz przygotować co nieco, a na świeta bedzie gotowiec :grin:

Będziemy mieć więcej czasu na malowanie jajek :grin: :grin:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9995
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie czytam i myślę czy nie za dużo tej bułki na taką ilość mięsa :grin: zawsze daję 1 bułkę namoczoną i ew. troszkę tartej jak za luźny farsz a mięska w róznych gatunkach mam zawsze więcej niż 2 kg + podgardle, kilka razy zamiast świeżych warzyw dodałam suszone : marchew pietruszkę selr, por i powiem że miał ciekawszy smak ale może to tylko moje odczucie :grin: tydzień temu też zamroziłam pół foremki prostokątnej będzie na czarna godzinę :tongue: a w sobotę przy okazji przerobu pół świnki trzeba będzie też jakiś pasztecik upiec ew. napakować do małych słoiczków. Uff to na tyle

Małgoś ! czekamy z niecierpliwością na zdjęcie :tongue:

pozdrawiam

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9999
Udostępnij na innych stronach

Pasztet jest już niestety zamrozony...pójdzie do fotografa w Swięta :grin: ..ładnie ubrany i w towarzystwie szynek... :lol: :lol: :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10064
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, szkoda, że nie podesłałas zdjęcia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10067
Udostępnij na innych stronach

:blush: ..mogę ewentualnie wyjąc z zamrażarki..i zrobić zdjęcie.. :grin:

Poza tym ,nie sadziłam ,że mój pasztet kogoś zainteresuje :tongue:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10094
Udostępnij na innych stronach

Jak mogłaś tak :rolleyes: sądzić????

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10095
Udostępnij na innych stronach

S a m o l u b.... :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10097
Udostępnij na innych stronach

:shock: :???: :shock:

Ja tu chcę,aby pasztet nie był goły na zdjęciu ..a miał garniturek i koleżanki...a mnie tu od samolubów wyzywają...cóż..taki jest los niedocenianych artystów w tym kraju! :grin:

Nastepnym razem zrobię mu zdjęcie jak będzie z formy na świat wychodził...taki będzie zawstydzony,ze hej! :tongue:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10099
Udostępnij na innych stronach

No wiesz..... troszke nagości, jeszcze nie zaszkodziło nikomu ja podziwiającemu. :wink:

A na koleżanki także przyjdzie czas.... :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10100
Udostępnij na innych stronach

Małgoś czy twój pasztet jest bardzo opieczony od dołu :question: dlaczego pytam ponieważ zawsze piekę pasztet wstawiając pasztet w formie do formy z gorącą wodą i wtedy wierzch mam ładnie opieczony i boki a dół nie , nigdy nie piekłam na sucho, ale może w ceramicznej formie tak od spodu nie wysycha :grin: może ta woda tak dużo nie daje :cry:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10102
Udostępnij na innych stronach

Ja pieke pasztet drobiowy przynajmniej raz w miesiącu. Piekę go w blaszce teflonowej (paszteciarce) wysmarowanej margarynka i obsypanej tarta bułką. Piecze sie swobodnie w piekarniku w temp. 200 st.C przez godzine lub troszke dłużej. Zawsze jest piękny :tongue: i nigdy się nie przypalił.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10103
Udostępnij na innych stronach

Anetka

Spróbuj następnym razem ułożyć na spodzie foremki cieniutkie plastry słoninki, spód nie będzie wysuszony.

Mój pasztecik został wchłonięty na "spotkaniu przed - zlotowym" w miniony weekend. :wink: Podobno smakował. :grin:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10104
Udostępnij na innych stronach

Fentel co ty opowiadasz to była jedna foremka na 5 gości nawet człowiek smaku nie poczuł :grin: Rób szybko poprawkę i dawaj sróbować to potwierdzę ,że był dobry , ---------------- bardzo dobry :grin:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10252
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja też piekę pasztet normalnie tak jak ciasto i zawsze jest upieczony.Po wielu eksperymentach stwierdziłam, że najlepszy pasztet jest z ogonów wieprzowych ale

z takich przy których jest niewycięty kawał mięsa.Mięso piekę a same kitki gotuję

z warzywami.Potem wszystko obieram i razem mielę.I jeszcze ciekawostka zaczerpnięta

z kuchni francuskiej[nie wiem czy ktoś o tym już pisał]pod koniec mieszania dodaję

pełną łyżkę sparzonych rodzynek.Pasztet nie robi się ani słodki ani nie smakuje rodzynkami ale nabiera takiego wykwintnego smaku.Wielu było zdumionych gdy odkrywało

rodzynkę w pasztecie ale zawsze im smakowało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10833
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Czy ktos może wie jakie przyprawy dodaje się do pasztetu z dziczyzny?

Ja myslę ,że oprócz soli i pieprzu powinna byc gałka muszkatołowa i imbir.

A majeranek?Własnie nie wiem...pasztet wg.mnie powinien być wyrazisty tzn.dośc ostry.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-24562
Udostępnij na innych stronach

Rzuć okiem tu: http://www.marbo.agnet.pl/myslis.html

 

A tak ściślej to proponuję wpisać "pasztet z dzika" w google :grin:

 

No i jeszcze jest nieoceniony autorytet w tej dziedzinie, który po znajomości na pewno Ci coś poradzi :wink:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=684

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-24563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.