grzes855 Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2005 Pasztet z miesa i watroby wieprzowej. Skladniki:Boczek swiezy 30 dag.Watroba wieprzowa 50 dag.Wieprzowina 50 dag.Wolowina (skrawki z pieczeni) 20 dag.Cebula 20 dag.Bulki czerstwe 2-3 szt.Jajo 1 szt.Grzyby suszone 3 dag.Bulka tarta 8 dag.Smalec lub margaryna 4 dag.Slonina wedzona 5 dag.Sol,pieprz naturalnu mielony,imbir,ziele angielskie,pieprz ziolowy,listek laurowy,galka muszkatulowa,papryka mielona.Przepis:Boczek swiezy pokroic w mniejsze kawalki,obsmazyc w szerokim rondlu,aby wytopil sie tluszcz.Do zrumienionego boczku dodac pokrojona na kilka kawalkow wieprzowine,cebule i namoczone wczesniej w przegotowanej wodzie (wystudzonej) grzyby,wraz z woda,w ktorej sie moczyly,oraz ziele angielskie,listek laurowy i sol do smaku.Zawartosc rondla uzupelniamy niewielka iloscia wody i dusimy.Gdy mieso bedzie juz miekkie,do rondla wkladamy umyta watrobe oraz skrawki wolowiny i dusimy dalej do momentu,gdy watroba przestanie byc krwista.Rondel zdejmujemy z ognia,wkladamy pokrojone w plastry bulki w zaleznosciod uzyskanego sosu : 2-3 szt.i studzimy.Dalej postepujemy podobnie jak przy pasztecie z krolika.Przed wlozeniem do piekarnika na powierzchni ukladamy kratke z pokrojonej w paski i otoczonej w papryce sloniny wedzonej.Podajemy na zimno z pieczywem i maslem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2007 Ja też zrobiłam pasztecik :grin: Cały kurczak – około 1,7kg, wątroba ok.0,5kg, nie miałam boczku i w zastępstwie użyłam słoninki ok.0,3kg, włoszczyzna, gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, 3 jajka, 2 czerstwe bułki. Kurczaka ugotowałam z warzywami, wywaru użyłam na obiadek jako rosół, słoninkę w osobnym garnku a potem sparzyłam wątrobę. Po wystudzeniu oddzieliłam mięsko od kości, wszystko razem z warzywami, słoniną i wątrobą przemieliłam 2 razy. Dodałam przyprawy, namoczone w rosołku bułki, jajka i wszystko dokładnie wymieszałam. Foremkę nasmarowałam tłuszczem, posypałam bułką tartą i napełniłam farszem. Wierzch posmarowałam zimną wodą i do piekarnika. Piekłam z termoregulatorem ok. 45min. 180st. Połowę farszu odłożyłam i zamroziłam. Będzie półfabrykat do krokietów na szybki obiad. Pozdrawiam. URL=www.fotosik.pl][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca 2007 Wczoraj robiłam pasztet (juz na święta-po prostu go zamroże) Pasztet BABCI JASI (zmodyfikowany przez Małgoś). 1,00 kg wołowiny 0.50 kg łopatki bk 0,50 kg wątróbek drobiowych 0,50 kg boczusia 2 duże marchewki mały seler duża cebula mała pietruszka 3 duże ,suche bułki 4 jajka 6 suszonych grzybków bułka tarta gałka muszkatołowa,pieprz sól,majeranek,tymianek Wołowinę,łopatkę gotujemy do miękkości wraz z warzywami.Solimy do smaku.W połowie gotowania dodajemy boczek (musi być niedogotowany).Watróbki gotujemy w oddzielnym garnku-króciutko(nie solimy!).Grzybki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (zmieniając 1x wodę).Wyjmujemy mięsa z warzywami z wywaru i wraz z watróbką oraz grzybkami przekręcamy 1x przez maszynkę.W międzyczasie wkładamy bułki do wywaru po ugotowanym miesie , namaczamy i odciskamy. Przekręcamy jeszcze raz mięsko, tym razem z odciśnięta bułką. Farsz doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem ,odrobiną tymianku,gałką muszkatołową(il.przypraw wg. upodobań). Do farszu dodajemy jajka,dobrze wyrabiamy.Jeżeli farsz jest zbyt"luzny" dodajemy bułkę tartą. Formę a raczej 2 (rynienki) natłuszczamy,posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie farsz. Można formy wyłożyć paseczkami boczku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45-50 min i pieczemy w temp. 180 C. Uwaga! Pasztet wg. mnie najbardziej udaje sie w kamionkowych formach( kupiłam takie na targu straroci). Przetestowałam już blachy i szklane,żaroodporne naczynia.W tych ostatnich pasztet się raczej gotuje niż piecze. Smacznego! Zdjęcie wkleje pózniej ,jak wyjmę z form. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Marca 2007 Małgoś czyta się smakowicie :lol: :lol: , dawaj zdjecie to sie pooblizujemy. Masz rację, mozna juz przygotować co nieco, a na świeta bedzie gotowiec :grin: Będziemy mieć więcej czasu na malowanie jajek :grin: :grin: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 2007 Tak sobie czytam i myślę czy nie za dużo tej bułki na taką ilość mięsa :grin: zawsze daję 1 bułkę namoczoną i ew. troszkę tartej jak za luźny farsz a mięska w róznych gatunkach mam zawsze więcej niż 2 kg + podgardle, kilka razy zamiast świeżych warzyw dodałam suszone : marchew pietruszkę selr, por i powiem że miał ciekawszy smak ale może to tylko moje odczucie :grin: tydzień temu też zamroziłam pół foremki prostokątnej będzie na czarna godzinę :tongue: a w sobotę przy okazji przerobu pół świnki trzeba będzie też jakiś pasztecik upiec ew. napakować do małych słoiczków. Uff to na tyle Małgoś ! czekamy z niecierpliwością na zdjęcie :tongue: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-9999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2007 Anetko...nastepnym razem spróbuję dac mniej taj buły..zobaczymy jaki bedzie :lol: ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2007 Pasztet jest już niestety zamrozony...pójdzie do fotografa w Swięta :grin: ..ładnie ubrany i w towarzystwie szynek... :lol: :lol: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2007 Małgoś, szkoda, że nie podesłałas zdjęcia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Marca 2007 :blush: ..mogę ewentualnie wyjąc z zamrażarki..i zrobić zdjęcie.. :grin: Poza tym ,nie sadziłam ,że mój pasztet kogoś zainteresuje :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Marca 2007 Jak mogłaś tak :rolleyes: sądzić???? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Marca 2007 Dla dobtra pasztetu trzymam się założeń z poprzedniego postu .Zdjęcie będzie Świateczne. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Marca 2007 S a m o l u b.... :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Marca 2007 :shock: :???: :shock: Ja tu chcę,aby pasztet nie był goły na zdjęciu ..a miał garniturek i koleżanki...a mnie tu od samolubów wyzywają...cóż..taki jest los niedocenianych artystów w tym kraju! :grin: Nastepnym razem zrobię mu zdjęcie jak będzie z formy na świat wychodził...taki będzie zawstydzony,ze hej! :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Marca 2007 No wiesz..... troszke nagości, jeszcze nie zaszkodziło nikomu ja podziwiającemu. :wink:A na koleżanki także przyjdzie czas.... :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Marca 2007 Małgoś czy twój pasztet jest bardzo opieczony od dołu :question: dlaczego pytam ponieważ zawsze piekę pasztet wstawiając pasztet w formie do formy z gorącą wodą i wtedy wierzch mam ładnie opieczony i boki a dół nie , nigdy nie piekłam na sucho, ale może w ceramicznej formie tak od spodu nie wysycha :grin: może ta woda tak dużo nie daje Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Marca 2007 Ja pieke pasztet drobiowy przynajmniej raz w miesiącu. Piekę go w blaszce teflonowej (paszteciarce) wysmarowanej margarynka i obsypanej tarta bułką. Piecze sie swobodnie w piekarniku w temp. 200 st.C przez godzine lub troszke dłużej. Zawsze jest piękny :tongue: i nigdy się nie przypalił. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Marca 2007 AnetkaSpróbuj następnym razem ułożyć na spodzie foremki cieniutkie plastry słoninki, spód nie będzie wysuszony. Mój pasztecik został wchłonięty na "spotkaniu przed - zlotowym" w miniony weekend. :wink: Podobno smakował. :grin:pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Marca 2007 Fentel co ty opowiadasz to była jedna foremka na 5 gości nawet człowiek smaku nie poczuł :grin: Rób szybko poprawkę i dawaj sróbować to potwierdzę ,że był dobry , ---------------- bardzo dobry :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Marca 2007 Ja też piekę pasztet normalnie tak jak ciasto i zawsze jest upieczony.Po wielu eksperymentach stwierdziłam, że najlepszy pasztet jest z ogonów wieprzowych ale z takich przy których jest niewycięty kawał mięsa.Mięso piekę a same kitki gotujęz warzywami.Potem wszystko obieram i razem mielę.I jeszcze ciekawostka zaczerpniętaz kuchni francuskiej[nie wiem czy ktoś o tym już pisał]pod koniec mieszania dodajępełną łyżkę sparzonych rodzynek.Pasztet nie robi się ani słodki ani nie smakuje rodzynkami ale nabiera takiego wykwintnego smaku.Wielu było zdumionych gdy odkrywało rodzynkę w pasztecie ale zawsze im smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-10833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Czy ktos może wie jakie przyprawy dodaje się do pasztetu z dziczyzny?Ja myslę ,że oprócz soli i pieprzu powinna byc gałka muszkatołowa i imbir.A majeranek?Własnie nie wiem...pasztet wg.mnie powinien być wyrazisty tzn.dośc ostry. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-24562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Rzuć okiem tu: http://www.marbo.agnet.pl/myslis.html A tak ściślej to proponuję wpisać "pasztet z dzika" w google :grin: No i jeszcze jest nieoceniony autorytet w tej dziedzinie, który po znajomości na pewno Ci coś poradzi :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=684 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-24563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Małgośmożesz dodać troszkę zmielonego angielczyka znaczy się ziela angielsjkiego :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19-pasztet-z-miesa-i-watroby-wieprzowej/#findComment-24567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.