jumo Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Marca 2022 Starzik czyli po Śląsku dziadek ( może być też opa albo po prostu dziadek) skoro już jestem podwójnym dziadkiem to mogę się chyba tak tytułować. Z okazji zbliżających się tradycyjnych świąt Wielkiej nocy pozwoliłem sobie sprawić tradycyjne wędzonki.Szynka, polędwica, polędwiczki, oraz wyrób szynko-podobny z kurczaka . Mięso peklowane (22g /kg peklosól/sól) na sucho pakowane próżniowo z dodatkiem takich przypraw jak czosnek , liść laurowy, pieprz, czas peklowania ok 5 dni .Wyjątkiem była pierś z kurczaka która była zapakowana próżniowo z dodatkiem samej soli . Wszystko zapakowane w siatki, wędzenie w temp 52 st do uzyskania koloru ok 4-5 godzin, dym buk z dodatkiem czereśni na finiszu. Potem znów pakowanie próżniowe i mrożenie wyroby będą parzone s-v i zużywane wg potrzeb. Przeprowadzono degustację szynko-podobnej piersi z kurczaka oraz "kulkowanej" (czyli zwiniętej w kulkę i obciągniętej siatką polędwiczki), próba wypadła pozytywnie na a tyle że po dwu dniach został tylko zapach w lodówce. Testowe wyroby parzone s-v ok 1,1h sprawdzane na dotyk temp 72 st. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Marca 2022 Wyglądają bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Marca 2022 Bardzo ładne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Marca 2022 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2022 Dziękuję Panowie, niezależne grono konsumentów stwierdziło tez ich akceptowalność smakową W tym tygodniu zabieram się jeszcze za zrobienie jakiegoś wusztu . Musze wyjąć z zamrażalnika zachomikowane boczek , łopatkę i karkówkę . Myślę że będzie robiona po równo biała i jakaś typu wiejskiego wędzona . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Marca 2022 (edytowane) Zrób "Chłopską Szczepana", jeżeli lubisz ten niezapomniany smak prawdziwych wiejskich kiełbas, to na pewno nie będziesz żałował, ta prosta w rzeczy samej kiełbasa jest nie do pobicia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Edytowane 28 Marca 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Marca 2022 Zrób "Chłopską Szczepana", jeżeli lubisz ten niezapomniany smak prawdziwych wiejskich kiełbas, to na pewno nie będziesz żałował, ta prosta w rzeczy samej kiełbasa jest nie do pobicia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Wiem, wiem już popełniłem dwa razy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kiełbasa-chłopska/?p=720181, masz rację jest niesamowita Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.