Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Starzik czyli po Śląsku dziadek ( może być też opa  albo po prostu dziadek) skoro już jestem podwójnym dziadkiem to mogę się chyba tak tytułować. Z okazji zbliżających się tradycyjnych świąt Wielkiej nocy pozwoliłem sobie sprawić tradycyjne wędzonki.

Szynka, polędwica, polędwiczki, oraz wyrób szynko-podobny z  kurczaka . Mięso peklowane (22g /kg peklosól/sól) na sucho pakowane próżniowo z dodatkiem takich przypraw jak czosnek , liść laurowy, pieprz, czas  peklowania ok 5 dni .Wyjątkiem była pierś z kurczaka która  była zapakowana próżniowo z dodatkiem samej soli . Wszystko zapakowane w siatki, wędzenie w temp 52 st do uzyskania koloru ok 4-5 godzin, dym buk z dodatkiem czereśni na finiszu. Potem znów pakowanie próżniowe i mrożenie wyroby będą parzone s-v i zużywane wg potrzeb. Przeprowadzono degustację szynko-podobnej piersi z kurczaka oraz "kulkowanej" (czyli zwiniętej w kulkę i obciągniętej siatką polędwiczki), próba wypadła pozytywnie na a tyle że po dwu dniach został tylko zapach w lodówce. Testowe wyroby parzone s-v ok 1,1h sprawdzane na dotyk temp 72 st.

 

Pozdrawiam Grzegorz

post-70466-0-34170000-1648448886_thumb.jpeg

post-70466-0-73555900-1648448899_thumb.jpeg

post-70466-0-25551600-1648448910_thumb.jpeg

post-70466-0-33236100-1648448928_thumb.jpg

post-70466-0-89362700-1648448938_thumb.jpg

post-70466-0-46304000-1648448951_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup::clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759528
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Panowie, niezależne grono konsumentów stwierdziło tez ich akceptowalność smakową ;)

W tym tygodniu zabieram się jeszcze za zrobienie jakiegoś wusztu . Musze wyjąć z zamrażalnika zachomikowane 

boczek , łopatkę i karkówkę . Myślę że będzie robiona po równo biała i jakaś typu wiejskiego wędzona . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759531
Udostępnij na innych stronach

Zrób "Chłopską Szczepana", jeżeli lubisz ten niezapomniany smak prawdziwych wiejskich kiełbas, to na pewno nie będziesz żałował, ta prosta w rzeczy samej kiełbasa jest nie do pobicia :D:thumbsup:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759545
Udostępnij na innych stronach

Zrób "Chłopską Szczepana", jeżeli lubisz ten niezapomniany smak prawdziwych wiejskich kiełbas, to na pewno nie będziesz żałował, ta prosta w rzeczy samej kiełbasa jest nie do pobicia :D:thumbsup:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/

 

 

Wiem, wiem już popełniłem dwa razy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kiełbasa-chłopska/?p=720181, masz rację jest niesamowita 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19029-w%C4%99dzonki-starzika/#findComment-759605
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.