kak Posted March 29, 2022 Report Share #1 Posted March 29, 2022 Zainteresowałem się szerzej po nieudanym camembercie (skubaniec dojrzał bardzo szybko i popłynął - nie, nie był jadalny) czy faktycznie da się struć serem - sam byłem orędownikiem teorii, że ciężko się struć serem, bo taki szkodliwy jest niejadalny (tak śmierdzący lub niesmaczny). Po ostatnim kawałku bardzo ostrego, domowego blue stiltona nie jestem już taki pewien, ale muszę powtórzyć eksperyment na sobie Dla zainteresowanych zamieszczam artykuł "Aminy biogenne w serach podpuszczkowych dojrzewających jako zagrożenie zdrowia konsumentów" na temat amin biogennych tworzonych przez proteolizę białek przez bakterie i pleśnie w serach. Nie twierdzę oczywiście, że jednorazowe zjedzenie sera z niekontrolowanej produkcji może spowodować kłopoty zdrowotne, ale jakieś ryzyko faktycznie istnieje. Warte odnotowanie jest ryzyko spożywania takich serów przez osoby przyjmujące inhibitory MAO (leki przeciwdepresyjne, ale nie tylko) - przyjmowanie ich powoduje, że organizm nie roztwarza tyramina, a ta może spowodować wzrost ciśnienia doprowadzając do problemów z sercem czy nawet udar. 201704214219.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 29, 2022 Report Share #2 Posted March 29, 2022 Bardzo ciekawy artykuł !!!Szczególne znaczenie ma w obecnej dobie przyjmowania garściami leków.Wielowiekowa tradycja konsumpcji serów pleśniowych pokazuje, że raczej nie można się nimi zatruć przy umiarkowanym spożyciu.Jednak wszelkie nadmiary bywają szkodliwe w odniesieniu do wszystkich produktów, nawet wody.Ważna jest jednak dobra praktyka produkcyjna i korzystanie z selekcjonowanych szczepionek lub znanej, lokalnej flory bakteryjnej.Biorąc pod uwagę specyficzne działanie pleśni jestem przeciwniczką bezpośredniego szczepienia wędzonek - bez użycia osłonek.Osobiście należę do osób wrażliwych na nadmiar amin biogennych i każde przesadzenie z np. kiełbasą suszoną myśliwską itp. przepłacam migreną. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 30, 2022 Report Share #3 Posted March 30, 2022 z np. kiełbasą suszoną myśliwską itp. przepłacam migreną. A ja bedac dzieckiem zawsze mowilam ze glowa mnie boli od salcesonu Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.