Jump to content

Bezpieczeństwo spożycia serów (aminy biogenne) - ciekawy artykuł


kak

Recommended Posts

Zainteresowałem się szerzej po nieudanym camembercie (skubaniec dojrzał bardzo szybko i popłynął - nie, nie był jadalny) czy faktycznie da się struć serem - sam byłem orędownikiem teorii, że ciężko się struć serem, bo taki szkodliwy jest niejadalny (tak śmierdzący lub niesmaczny). Po ostatnim kawałku bardzo ostrego, domowego blue stiltona nie jestem już taki pewien, ale muszę powtórzyć eksperyment na sobie :)

 

Dla zainteresowanych zamieszczam artykuł "Aminy biogenne w serach podpuszczkowych dojrzewających jako zagrożenie zdrowia konsumentów" na temat amin biogennych tworzonych przez proteolizę białek przez bakterie i pleśnie w serach.

 

Nie twierdzę oczywiście, że jednorazowe zjedzenie sera z niekontrolowanej produkcji może spowodować kłopoty zdrowotne, ale jakieś ryzyko faktycznie istnieje. Warte odnotowanie jest ryzyko spożywania takich serów przez osoby przyjmujące inhibitory MAO (leki przeciwdepresyjne, ale nie tylko) - przyjmowanie ich powoduje, że organizm nie roztwarza tyramina, a ta może spowodować wzrost ciśnienia doprowadzając do problemów z sercem czy nawet udar. 

201704214219.pdf

Link to comment
Share on other sites

Bardzo ciekawy artykuł !!!

Szczególne znaczenie ma w obecnej dobie przyjmowania garściami leków.

Wielowiekowa tradycja konsumpcji serów pleśniowych pokazuje, że raczej nie można się nimi zatruć przy umiarkowanym spożyciu.

Jednak wszelkie nadmiary bywają szkodliwe w odniesieniu do wszystkich produktów, nawet wody.

Ważna jest jednak dobra praktyka produkcyjna i korzystanie z selekcjonowanych szczepionek lub znanej, lokalnej flory bakteryjnej.

Biorąc pod uwagę specyficzne działanie pleśni jestem przeciwniczką bezpośredniego szczepienia wędzonek - bez użycia osłonek.

Osobiście należę do osób wrażliwych na nadmiar amin biogennych i każde przesadzenie z np. kiełbasą suszoną myśliwską itp. przepłacam migreną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

 

 

z np. kiełbasą suszoną myśliwską itp. przepłacam migreną.

A ja bedac dzieckiem zawsze mowilam ze glowa mnie boli od salcesonu  :tongue:  :frantics:  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.