jumo Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Wczoraj ukręciłem coś do wielkanocnego żurku.Biała a jednak troszkę różowa bo troszkę peklosoli jednak dodałem.Do świąt troszkę czasu więc pomyślałem że będzie to korzystne.Kiełbasa z karkówki wp. + szynka + łopatka 2 kg , boczek +podgardle wp + okrawki 1,6 kg ,pół na pół peklosól+sól w ilości 18g/kg .Kl I mielona na szarpaku reszta na sitku 3 mmPrzyprawy : czosnek, majeranek, pieprz.Jelta wp. kl 28 nabijane dość ściśle ( do tego stopnia że jedno pęta musiałem powtórzyć bo popękało przy okręcaniu )Parzenie 75 st C 25 min .Zapakowane próżniowo Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 peklosoli jednak dodałem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/#findComment-760166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 W jakim celu boczek i podgardle na siatce 3 mm, z resztą inne też? To jakaś miazga z kawałkami mięsa a nie kiełbasa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/#findComment-760168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) W jakim celu boczek i podgardle na siatce 3 mm, z resztą inne też? To jakaś miazga z kawałkami mięsa a nie kiełbasa.Nie bardzo rozumie Reszta na szarpaku czyli szynka karkówka i łopatka. Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez jumo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/#findComment-760169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Napisałeś kl I na szarpaku a reszta na sitku 3 mm. A co dla Ciebie jest kl. I ? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/#findComment-760170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumo Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Napisałeś kl I na szarpaku a reszta na sitku 3 mm. A co dla Ciebie jest kl. I ? Mięso z szynki, karkówki, łopatki pozbawione błon, ścięgien, tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/#findComment-760171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Ja białą (szarą) robię tylko z 3 mięs od lat.Boczek,łopatka,karkówka w równych częściach.Do tego:sól niejodowana 18g/kg,pieprz czarny 3g/kgmajeranek 1g/kg,czosnek świeży 6g/kgodrobina wody (ok.200ml na 5kg)Mielenie (maszynka 22)Boczek fi 8łopatka fi 10karkówka szarpak Przepis mam tu z forum (ksero z mojego początku na forum). Niestety nie zapisałem sobie strony kto był autorem.Do dzisiaj ja ani znajomi nie jedliśmy lepszej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/#findComment-760189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie bardzo rozumieNo właśnie widać, że nie rozumiesz. Boczek i część podgardla to mięso klasy II reszta z podgardla to tłuszcz drobny twardy.Żadnego z powyższych nie mieli się na drobnym sitku, chyba że robisz parówki.Widzę u Ciebie "klasyfikację wybiórczą". Skoro masz mięso klasy I, to gdzie II i III? O wołowinie nie wspominając.Chcesz robić dobre i powtarzalne kiełbasy, naucz się klasyfikacji:https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/01/klasyfikacja-miesa-informacje-podstawowe.html https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/ https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/132-bran%C5%BCowe-receptury-masarskie/ I oryginalna receptura na białą surową z PW 16 Zanim nauczyłem się klasyfikować mięso, kupowałem gotowe. Można kupić również szynkę KL I (powiedzmy do małej obróbki), policzki lub goleń wołową lub ewentualnie golonkę wp. na III (klej) Z resztą nadal jak widać korzystam z tych mięs. Z dostępnych w Makro, Sokołów ma najlepszą "dwójkę". Są tam skrawki z szynki, łopatki, karkówki, czasami z podgardla ( są producenci, którzy dają głównie z podgardla) Co do przechowywania. To że dałeś trochę peklosoli, nie znaczy wcale, że kiełbasa wytrzyma do Świąt niemrożona. A jeśli mrozisz to lepiej surową, z samą solą i później na świeżo parzysz. Pytaj zawsze przed robotą. Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19049-bia%C5%82a-r%C3%B3%C5%BCowa-starzika/#findComment-760210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.