Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

chciałem zapytać czy mogę dwa dni przed wędzeniem wyjąć szynkę i schab które który peklowal się 10 dni żeby dwa dni

schlo w pokoju

Zawsze możesz tylko, po co? Jak zrobisz to w temp. pokojowej to mięso wyrzucisz jeszcze zanim go uwędzisz :facepalm:.  Wejdź na forum w temat dla początkujących i poczytaj o procesach jakie się prowadzi po peklowaniu : ociekanie, suszenie i dopiero wędzenie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769310
Udostępnij na innych stronach

To wiem że ma.byc ociekanie suszenie i wędzenie bo już nie jedno mięso uwedzilem tylko chodzi mi o to czy jak dziś wyjmę mięsa to może ociekać no półtora dnia i pozniej wysuszyć w wędzarni czy poprostu się zepsuje? Proste pytanie...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769334
Udostępnij na innych stronach

To wiem że ma być ociekanie, suszenie i wędzenie bo już nie jedno mięso uwędziłem, tylko chodzi mi o to czy jak dziś wyjmę mięso, to może ociekać no półtora dnia, i później wysuszyć w wędzarni, czy po prostu się zepsuje? Proste pytanie...

 

Pytanie oczywiście proste, a odpowiedź też. Szynka nabierze co najwyżej swoistego specyficznego zapaszku, ale np. Chińczycy kochają takie specjały jak "kacze jaja", i uwielbiają je właśnie za tą "specyfikę", to może i Ty polubisz tego typu szyneczkę, bo to przecież wszystko rzecz smaku i gustu :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769340
Udostępnij na innych stronach

 

 

po polsku chyba dopalanie ) ,i jest nawet w wielu produkcyjnych procesach wymagane.

Jest to zupełnie inny proces.

 

 

Dobrze to w takim razie czy mogę jeszcze z dwa dni w zalewie potrzymać

Tak zrób :thumbsup: nic się nie stanie, przetrzymuj w temp. 2-6C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769355
Udostępnij na innych stronach

 

 

Olek.P, dnia 20 Maj 2022 - 16:11, napisał: po polsku chyba dopalanie ) ,i jest nawet w wielu produkcyjnych procesach wymagane. Jest to zupełnie inny proces.

 

Opisz prosze jaki to proces?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769363
Udostępnij na innych stronach

( po polsku chyba dopalanie ) ,i jest nawet w wielu produkcyjnych procesach wymagane.

 

Skoro napisałeś, że w wielu produkcyjnych procesach jest wymagane to powinieneś wiedzieć, dlatego nie rozumie dlaczego pytasz?

 

Opisz prosze jaki to proces?

 

Napiszę co miałem na myśli pisząc, że to inny proces który zachodzi w wędlinach. Jest to proces opierając się na fermentacji mlekowej cukrów przez mikroflorę starterową lub przy użyciu dodatków które spowodują zakwaszenie. Aby proces przebiegał prawidłowo, duże znaczenie ma zapewnienie odpowiednich warunków, przy jednoczesnym ograniczeniu rozwoju mikroorganizmów patogennych(najprościej jest zastosować kultury bakterii), w czasie fermentacji można wędlin wędzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.