Bomba1982 Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Maja 2022 Witam. Mam pytanie otóż chciałem zapytać czy mogę dwa dni przed wędzeniem wyjąć szynkę i schab które który peklowal się 10 dni żeby dwa dni schlo w pokoju??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2022 chciałem zapytać czy mogę dwa dni przed wędzeniem wyjąć szynkę i schab które który peklowal się 10 dni żeby dwa dnischlo w pokoju Zawsze możesz tylko, po co? Jak zrobisz to w temp. pokojowej to mięso wyrzucisz jeszcze zanim go uwędzisz . Wejdź na forum w temat dla początkujących i poczytaj o procesach jakie się prowadzi po peklowaniu : ociekanie, suszenie i dopiero wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomba1982 Opublikowano 20 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2022 To wiem że ma.byc ociekanie suszenie i wędzenie bo już nie jedno mięso uwedzilem tylko chodzi mi o to czy jak dziś wyjmę mięsa to może ociekać no półtora dnia i pozniej wysuszyć w wędzarni czy poprostu się zepsuje? Proste pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2022 To wiem że ma być ociekanie, suszenie i wędzenie bo już nie jedno mięso uwędziłem, tylko chodzi mi o to czy jak dziś wyjmę mięso, to może ociekać no półtora dnia, i później wysuszyć w wędzarni, czy po prostu się zepsuje? Proste pytanie... Pytanie oczywiście proste, a odpowiedź też. Szynka nabierze co najwyżej swoistego specyficznego zapaszku, ale np. Chińczycy kochają takie specjały jak "kacze jaja", i uwielbiają je właśnie za tą "specyfikę", to może i Ty polubisz tego typu szyneczkę, bo to przecież wszystko rzecz smaku i gustu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2022 To sie nazywa po niemieckudurchbrennen ( po polsku chyba dopalanie ) ,i jest nawet w wielu produkcyjnych procesach wymagane. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomba1982 Opublikowano 20 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2022 Dobrze to w takim razie czy mogę jeszcze z dwa dni w zalewie potrzymać? Będzie bezpieczniej??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2022 po polsku chyba dopalanie ) ,i jest nawet w wielu produkcyjnych procesach wymagane. Jest to zupełnie inny proces. Dobrze to w takim razie czy mogę jeszcze z dwa dni w zalewie potrzymać Tak zrób nic się nie stanie, przetrzymuj w temp. 2-6C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2022 Olek.P, dnia 20 Maj 2022 - 16:11, napisał: po polsku chyba dopalanie ) ,i jest nawet w wielu produkcyjnych procesach wymagane. Jest to zupełnie inny proces. Opisz prosze jaki to proces? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Maja 2022 ( po polsku chyba dopalanie ) ,i jest nawet w wielu produkcyjnych procesach wymagane. Skoro napisałeś, że w wielu produkcyjnych procesach jest wymagane to powinieneś wiedzieć, dlatego nie rozumie dlaczego pytasz? Opisz prosze jaki to proces? Napiszę co miałem na myśli pisząc, że to inny proces który zachodzi w wędlinach. Jest to proces opierając się na fermentacji mlekowej cukrów przez mikroflorę starterową lub przy użyciu dodatków które spowodują zakwaszenie. Aby proces przebiegał prawidłowo, duże znaczenie ma zapewnienie odpowiednich warunków, przy jednoczesnym ograniczeniu rozwoju mikroorganizmów patogennych(najprościej jest zastosować kultury bakterii), w czasie fermentacji można wędlin wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19186-suszenie-szynki-i-schabu/#findComment-769374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.