Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ośmielony tematem p. t. "Dżem truskawkowy" chciałbym podzielić się przepisem, którego się dopracowałem po wielu innych "wariacjach" z tym gatunkiem owoców. Jest ten wyrób (jak dla mnie) najsmaczniejszy i najzdrowszy ze wszystkich innych domowych technologii.

Dojrzałe, umyte i oczyszczone owoce czarnej porzeczki rozdrabniam dokładnie blenderem i mierzę objętość uzyskanej masy. Następnie przekładam tę masę do płaskiego garnka (nierdzewnego lub emaliowanego) i podgrzewam mieszając co pewien czas. W czasie mieszania dodaję cukier w ilości 0,4 do 0,5 kg na jeden litr tej rozdrobnionej masy (więcej cukru - dla bardziej "słodkolubnych" :tongue: ). W międzyczasie przygotowuję umyte wcześniej słoiki oraz pokrywki i zalewam je wrzątkiem. 

Po zagotowaniu całej masy i wymieszaniu (nie zdejmując z palnika) wylewam ten wcześniej nalany wrzątek ze słoików i je  napełniam mocno zakręcając ich nakrętki, a następnie odstawiam na drewnianą deskę do wystygnięcia.

Jest to więc przepis prosty a wykonana galaretka (dżem) jest całkowicie naturalna, bez dodatku żadnych "żelfiksów" czy innych dodatków żelujących. Czarna porzeczka bowiem posiada na tyle dużo pektyny, że sama pięknie żeluje. 

Efektem jest wyjątkowo smaczny (jak dla mnie) i zdrowy wyrób na zimowe śniadania lub kolacje. Przy mniejszej zawartości cukru świetnie może zastąpić smażone borówki czy żurawinę jako dodatek do mięs.

Smacznego!

post-100268-0-73515800-1657470756_thumb.jpg

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/
Udostępnij na innych stronach

. Przy mniejszej zawartości cukru świetnie może zastąpić smażone borówki czy żurawinę jako dodatek do mięs.

 

Też tak robię gdy mam deficyt żurawiny lub borówek :)

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777083
Udostępnij na innych stronach

Mam 3 kg zamrożonych umytych owoców żurawiny....może kto podpowie co z tym zrobić...absolutnie nigdy nie miałem do czynienia z tymi owocami, wiem że twarde i cierpkie są,a co do dżemu tylko z oscypkiem jadłem...:-(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777134
Udostępnij na innych stronach

co z tym zrobić

1.Rozmrozić 

2. Do garnka wlać 500 ml wody

 3 Zagotować wodę

4 Wrzucić żurawinę - niewielki grzanie - mieszać od czasu do czasu by nie przypalić.

5 Jak zacznie pyrkolić rosołowo  wsypać 3 opakowania żelfix 3w1 - dokładnie rozmieszać 

6 Wsypać 0,8-1 kg cukru na całość  - doładnie wymieszać

7 Podnieść dość mocno  temperaturę ciągle mieszając drewnianą szpatułą po dnie 

8 Jak zacznie wrzeć - zmniejszyć grzanie na minimum 

9 Nalewać do słoiczków 200 ml (czyste suche ranty) zakręcić odwrócić zakrętkami na dół - zostawić na 15 min

10 Odkręcić  do normalnej pozycji poczekać do wystygnięcia / w międzyczasie podrukować naklejki/ nakleić na ostudzone słoiczki.

11 Dać dojrzeć z jeden dzień - i smacznego  ;)

Jak chcesz mieć dżem  to po wsypaniu żelfixu i cukru zblenduj 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777156
Udostępnij na innych stronach

Jak bys mial borowki, te czerwone, to polecam utrzec na surowo z cukrem , doskonale do mies czy nalesnikow i plackow ziemniaczanych , szwedzi robia tak i ja zreszta tez , najleprze . Zawieraja one duza ilosc pektyn tak ze zzeluja sie jak wstawisz do loduwki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777203
Udostępnij na innych stronach

Muski dżem z żurawiny zrobiłem bardzo dobry ,wyszło 12 słoików i pół kubka,jutro idę po bagietkę i posmarujemy kacianka żurawinką z masełkiem z kawą anatolem.

post-40148-0-44955800-1657563064_thumb.jpg

post-40148-0-98727200-1657562983_thumb.jpg

Siwydymek nie gniewaj się że w twoim temacie pisze tak wyszło :-)

Pozdrawiam słonecznie Marek :-)

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777248
Udostępnij na innych stronach

Żurawina jest bardzo dobra do łączenia z owocami mniej kwaśnymi np. gruszka. Przy komponowaniu dżemu należy oddzielnie smażyć owoce, łączymy przed dodaniem cukru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777252
Udostępnij na innych stronach

Bagno dobra propozycja dobrze wiedzieć dzięki.W sobotę kupię ciasto francuskie w karaluchu i część zrobię z żurawiną tak na kwaśno,a część z kiełbasą parówkową z sosem czosnkowym i będzie miło

a-ja-marek :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777273
Udostępnij na innych stronach

Siwydymek nie gniewaj się że w twoim temacie pisze tak wyszło :-)

Pozdrawiam słonecznie Marek :-)

Ależ nie mam o co się gniewać  :D

Jednak jako miłośnik zdrowych i naturalnych technologii oraz wróg żelfix- u, następnym razem proponuję, abyś go w ogóle nie używał. 

Żurawina ma najwięcej pektyny (oprócz borówek) i wystarczy ją podgrzać "na sucho" z cukrem mieszając, aby nie przywarła do dna, aż się "zeszkli" (będzie miała taki "szklisty" wygląd) i wtedy można ją ładować do wyparzonych słoików (nie zapominając także o sparzeniu wnętrza pokrywek). Po ostygnięciu cała ta masa sama zgęstnieje we własnym soku (bez wody).

Pozdrawiam 

Jerzy

[Dodano: 11 lip 2022 - 23:56]

 

. Przy mniejszej zawartości cukru świetnie może zastąpić smażone borówki czy żurawinę jako dodatek do mięs.

 

Też tak robię gdy mam deficyt żurawiny lub borówek :)

Miny moich gości na widok tego czarnego "dodatku" przy mięsie są zwykle "niewyraźne", ale gdy spróbują..... :cool:  :thumbsup:

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777275
Udostępnij na innych stronach

Jurek to mój pierwszy dżem,tak jak piszesz po dodaniu cukru już się to robiło gęste,

mam w planie jak kupię zrobić agrest czerwony tak co by mieć na małpią gorączkę jakbym dostał na jesień:-)

Czarna porzeczka dobra też w płynie,czyli sok plus czysta wódka 250ml/100ml%

3-maj się Jurek

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.