siwydymek Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lipca 2022 (edytowane) Ośmielony tematem p. t. "Dżem truskawkowy" chciałbym podzielić się przepisem, którego się dopracowałem po wielu innych "wariacjach" z tym gatunkiem owoców. Jest ten wyrób (jak dla mnie) najsmaczniejszy i najzdrowszy ze wszystkich innych domowych technologii.Dojrzałe, umyte i oczyszczone owoce czarnej porzeczki rozdrabniam dokładnie blenderem i mierzę objętość uzyskanej masy. Następnie przekładam tę masę do płaskiego garnka (nierdzewnego lub emaliowanego) i podgrzewam mieszając co pewien czas. W czasie mieszania dodaję cukier w ilości 0,4 do 0,5 kg na jeden litr tej rozdrobnionej masy (więcej cukru - dla bardziej "słodkolubnych" ). W międzyczasie przygotowuję umyte wcześniej słoiki oraz pokrywki i zalewam je wrzątkiem. Po zagotowaniu całej masy i wymieszaniu (nie zdejmując z palnika) wylewam ten wcześniej nalany wrzątek ze słoików i je napełniam mocno zakręcając ich nakrętki, a następnie odstawiam na drewnianą deskę do wystygnięcia.Jest to więc przepis prosty a wykonana galaretka (dżem) jest całkowicie naturalna, bez dodatku żadnych "żelfiksów" czy innych dodatków żelujących. Czarna porzeczka bowiem posiada na tyle dużo pektyny, że sama pięknie żeluje. Efektem jest wyjątkowo smaczny (jak dla mnie) i zdrowy wyrób na zimowe śniadania lub kolacje. Przy mniejszej zawartości cukru świetnie może zastąpić smażone borówki czy żurawinę jako dodatek do mięs.Smacznego! Edytowane 10 Lipca 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lipca 2022 (edytowane) . Przy mniejszej zawartości cukru świetnie może zastąpić smażone borówki czy żurawinę jako dodatek do mięs. Też tak robię gdy mam deficyt żurawiny lub borówek Edytowane 10 Lipca 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lipca 2022 Mam 3 kg zamrożonych umytych owoców żurawiny....może kto podpowie co z tym zrobić...absolutnie nigdy nie miałem do czynienia z tymi owocami, wiem że twarde i cierpkie są,a co do dżemu tylko z oscypkiem jadłem...:-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lipca 2022 (edytowane) co z tym zrobić1.Rozmrozić 2. Do garnka wlać 500 ml wody 3 Zagotować wodę4 Wrzucić żurawinę - niewielki grzanie - mieszać od czasu do czasu by nie przypalić.5 Jak zacznie pyrkolić rosołowo wsypać 3 opakowania żelfix 3w1 - dokładnie rozmieszać 6 Wsypać 0,8-1 kg cukru na całość - doładnie wymieszać7 Podnieść dość mocno temperaturę ciągle mieszając drewnianą szpatułą po dnie 8 Jak zacznie wrzeć - zmniejszyć grzanie na minimum 9 Nalewać do słoiczków 200 ml (czyste suche ranty) zakręcić odwrócić zakrętkami na dół - zostawić na 15 min10 Odkręcić do normalnej pozycji poczekać do wystygnięcia / w międzyczasie podrukować naklejki/ nakleić na ostudzone słoiczki.11 Dać dojrzeć z jeden dzień - i smacznego Jak chcesz mieć dżem to po wsypaniu żelfixu i cukru zblenduj Edytowane 11 Lipca 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lipca 2022 Muski dziękuję,zakupie żelfix i tak zrobięPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lipca 2022 Jak bys mial borowki, te czerwone, to polecam utrzec na surowo z cukrem , doskonale do mies czy nalesnikow i plackow ziemniaczanych , szwedzi robia tak i ja zreszta tez , najleprze . Zawieraja one duza ilosc pektyn tak ze zzeluja sie jak wstawisz do loduwki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lipca 2022 (edytowane) Muski dżem z żurawiny zrobiłem bardzo dobry ,wyszło 12 słoików i pół kubka,jutro idę po bagietkę i posmarujemy kacianka żurawinką z masełkiem z kawą anatolem.Siwydymek nie gniewaj się że w twoim temacie pisze tak wyszło :-)Pozdrawiam słonecznie Marek :-) Edytowane 11 Lipca 2022 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lipca 2022 Żurawina jest bardzo dobra do łączenia z owocami mniej kwaśnymi np. gruszka. Przy komponowaniu dżemu należy oddzielnie smażyć owoce, łączymy przed dodaniem cukru. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lipca 2022 Bagno dobra propozycja dobrze wiedzieć dzięki.W sobotę kupię ciasto francuskie w karaluchu i część zrobię z żurawiną tak na kwaśno,a część z kiełbasą parówkową z sosem czosnkowym i będzie miłoa-ja-marek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lipca 2022 Siwydymek nie gniewaj się że w twoim temacie pisze tak wyszło :-)Pozdrawiam słonecznie Marek :-)Ależ nie mam o co się gniewać Jednak jako miłośnik zdrowych i naturalnych technologii oraz wróg żelfix- u, następnym razem proponuję, abyś go w ogóle nie używał. Żurawina ma najwięcej pektyny (oprócz borówek) i wystarczy ją podgrzać "na sucho" z cukrem mieszając, aby nie przywarła do dna, aż się "zeszkli" (będzie miała taki "szklisty" wygląd) i wtedy można ją ładować do wyparzonych słoików (nie zapominając także o sparzeniu wnętrza pokrywek). Po ostygnięciu cała ta masa sama zgęstnieje we własnym soku (bez wody).Pozdrawiam Jerzy[Dodano: 11 lip 2022 - 23:56] . Przy mniejszej zawartości cukru świetnie może zastąpić smażone borówki czy żurawinę jako dodatek do mięs. Też tak robię gdy mam deficyt żurawiny lub borówek Miny moich gości na widok tego czarnego "dodatku" przy mięsie są zwykle "niewyraźne", ale gdy spróbują..... Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lipca 2022 (edytowane) Jurek to mój pierwszy dżem,tak jak piszesz po dodaniu cukru już się to robiło gęste,mam w planie jak kupię zrobić agrest czerwony tak co by mieć na małpią gorączkę jakbym dostał na jesień:-)Czarna porzeczka dobra też w płynie,czyli sok plus czysta wódka 250ml/100ml%3-maj się Jurek Edytowane 11 Lipca 2022 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lipca 2022 3-maj się Jurek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19278-galaretka-d%C5%BCem-z-czarnej-porzeczki/#findComment-777281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.