Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 5 kilo mięsa, chce peklować 5 dni. Chcę się spytać czy dobrze odczytuje tabele Rogerowa, 2 litry wody + 290 gram peklosoli, i w to włożyć mięso, czy na 5 kilo mięsa 5 litrów wody + 290 gram i ztego dwa litry solanki zalać mięso?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Na 5 kg mięsa, na zalewę peklującą dajesz 2 litry wody, w której wcześniej rozpuszczasz od 250g do 290g peklosoli w zależności od twojej słonolubności.  Więcej wody nie dajesz. Przy 5 dniowym peklowaniu, nastrzyk jest chyba wskazany. 

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/#findComment-787086
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam dylemat. Zgodnie z kalkulatorem peklowania Dziadka, na 14 kg mięsa, należy dać w wersji mniej słonej 450 g peklosoli, oraz 5,6 litra wody. Po włożeniu mięsa do kamiennego gara, ułożeniu dość ciasno, pozostało w garze ok 12 cm wolnego miejsca do krawędzi.  Przygotowałem 4 litry zalewy, w której rozpuściłem 450 gr peklosoli, wlałem do gara. Weszło wszystko, ale musiałem ubrać 1,5 litra, ponieważ musiałem wsadzić kamień i przycisnąć mięso, bo zaczęło wypływać. I teram zam dylemat, czy ta ilość soli zawarta w solance jest wystarczająca.  Stężenie solanki wynosi 10,11%  Czy ewentualnie mam przełożyć mięso do dwóch naczyń, rozdzielić w miarę po równo i wlać całą solankę ? Lub ewentualnie dodać soli tak, żeby było 32 g na każdy kilogram mięsa do tych 2,5 litra solanki jaka jest w tej chwili w garze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/#findComment-793911
Udostępnij na innych stronach

Witku - zmartwieniem jest to ciasne ułożenie mięsa  - odejmij te ok 4 kg mięsa i zalej tym co Ci zostało czyli 1,5l w innym pojemniku  i masz po kłopocie 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/#findComment-793916
Udostępnij na innych stronach

No niby tak i nie, bo trzymam to wszystko w lodówce, a ona ma ograniczone możliwości. Tak, czy siak, mięso samo, pod własnym ciężarem się ciasno układa. Ale tak zrobię. Gdyby nie wypływały boczki, to nie byłoby potrzeby przyciskać kamieniem. Zastanawiam się, czy dodać cukier, czy odpuścić ? Niby pekluje się w lodówce, ale ...... zawsze jakieś ryzyko jest

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/#findComment-793936
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lub ewentualnie dodać soli

W 1,5l nadmiarowej solanki jest 120,52g peklosoli.

Możesz dodać taką ilość peklosoli do całości.

Tylko dobrze wymieszaj :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/#findComment-793944
Udostępnij na innych stronach

Zaraz, moment. Błąd. Dziś mam jakiś koszmarny dzień pomyłek.

 

Wody powinno być 5,6 litra i 450 g peklosoli, a było 4 litry co dało stężenie 10,11% i wyszło 281 g peklosoli na 14 kg mięsa, a powinno być 450, czyli brakuje mi 170 g peklosoli do tej ilości mięsa, ponieważ zabrałem ja wraz z solanką (1,5 litra) oraz 3 litry wody. Znaczy się powinienem zlać całą solankę, dolać 3 litry wody i 170 g peklosoli, wymieszać całą solankę, rozdzielić mięso na 10 i 4 i wlać do pojemnika z a10-cioma kilogramami 4 litry tak przygotowanej solanki i do kolejnego pojemnika 1,6 litra solanki i 4 kilogramy mięsa.

 

 

 

Te 1,5 litra solanki, którą odebrałem już zużyłem do zapeklowania mięsnych trójkątów  do kapuśniaku, czy bigosu o wadze 4 kg. Mięso jest całkowicie zakryte solanką i wynika z tego, że jest w niej 168 g peklosoli, co mieści się w górnej granicy solanki słonej i ten temat jest powiedzmy zamknięty. Tak, czy siak zapomnijmy o niej. Poprawcie mnie jak się mylę, bo jutro rano muszę ten temat definitywnie poprawić, albo jeszcze dziś.

Względnie dodać 170 g soli , rozpuścić w 100-200 ml wody i dolac do tego gara z 14 kilogramami mięsa i nie rozdzielać.

 

 

 

W 1,5l nadmiarowej solanki jest 120,52g peklosoli.
170 g. byłoby 120, gdyby wody było 5,6 l, a nie 4 litry. Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/#findComment-793965
Udostępnij na innych stronach

OK. Jak napisałem tak zrobiłem. Zlałem całą zalewę, dodałem wody i peklosoli orza przypraw do wymaganych 5,6 litra, rozdzieliłem mięso na trzy naczynia i wlałem proporcjonalnie zalewę do ilości mięsa. Mięso lezy sobie na tyle luźno na ile mu pozwala ciężar, który je przyciska, czyli masa własna i obciązenie - talerz plus słoik z woda a w największym naczyniu kamień.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19351-peklowanie/#findComment-793974
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.