Krystian16 Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Października 2022 Witajcie,mam 5 kg mięsa z dzika,trochę golonek i reszta takie skrawki typowo na kiełbasę,troche tłustego,mam do tego jeszcze 10 kg jelenia takie skrawki kiełbasiane itp. Planuję dokupić ok 10 kg szynki wieprzowej i trochę boczku powiedzmy 3 kg. Z tego wszystkiego chciałbym zrobić kiełbasę szynkowa z szynki I powiedzmy z jelenia,czyli 20 kg surowca, a z dzika i boczku bym zrobił kiełbasę cienką. Jak to widzicie,dobre połączenie? Mięso z jelenia będzie służyło jako klej do szynkowej czyli ok 4 kg z jelenia jako klej,resztę zmiele na oczkach 8-12 a z szynki wieprzowej pokroje z 4 kg na grubszą kostkę np 3x3cm a pozostałe 6 kg zmiele na szarpaku czy oczkach 14-16mm. 1.5kg golonek z dzika zmiele na 3mm oczkach na klej,pozostałe 3.5 kg na oczkach 8-12mm,a boczek myślę na oczkach 12-14mm. Do obu kiełbas czy to gruba czy cienka peklowanie by trwało 24h w lodówce. Przyprawy na 1 kg mięsa:20 gramów peklosoli(lubię słone),3 gramy pieprzu,garstkę majeranku(żeby było widać w kiełbasie),2 średnie ząbki czosnku i do tego pół grama jałowca. Jakieś rady,wytyczne co do moich kombinacji alpejskich? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Października 2022 ok 4 kg z jelenia jako klej,resztę zmiele na oczkach 8-12 No to klejące nie będzia z bardzo . kwestia jakie mięśnie z tego jelenia chcesz dodać, ale na klej to sitko makowe . Tak jak się czyta to trochę napisałeś jak widzisz te mięso . Podaj mięśnie i klasy to będzie proste. Ale z dzika, jelenia i wieprzowiny wyjdą smaczne kiełbasy . Jałowca 1-1,5grama / kg , gorczycy 2g/kg Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian16 Opublikowano 14 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Października 2022 Z dzika mam na pewno ok 1.5 kg golonek więc klej z tego będzie bardzo dobry,a z jelenia nie wiem jeszcze bo brat mi uszykował jakieś ścinki z jelenia bo rozbierał niedawno,nie wiem jakie klasy mięsa z jelenia,jestem w Niemczech a urlop za 2 tygodnie i wtedy będę robił kiełbasy. Wybiorę na oko 4 kg ścięgnistego mięsa z jelenia na klej na sitku 3mm. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Października 2022 4 kg ścięgnistego mięsa z jelenia na klej na sitku 3mm. Dobrze myślę? Dobrze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian16 Opublikowano 14 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Października 2022 Rozmawiałem z bratem i mam tam na pewno 3 kg ścięgnistego mięsa z jelenia i jakiś 1 kg się jeszcze w tym znajdzie. Ale generalnie sposób zmienenia mięsa jest Okey? Nie umiem powiedzieć jakie mięso jak grubo czy też drobno zmiele bo nienwiem co tam dokladnie jest z tego jelenia ale powiedz mi czy to co opisałem na temat kiełbasy grubej sprawdzi się? 4 kg ścięgnistego na 16 kg reszty(razem 20kg mięsa) sklei kiełbasę na tyle że nie będzie się kruszyć i rozklejać? 24h peklowania będzie ok czy 48 lepiej? Planuje nadziewać ją w osłonki karmelowe 65mm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Października 2022 Z dzika mam na pewno ok 1.5 kg golonek więc klej z tego będzie bardzo dobry Nie jest to takie oczywiste w przypadku dziczych golonek, wiec nie krępuj się z jeleniem. Poza tym nie ma za bardzo znaczenia jaka część jelenia bo w większości jest ścięgnisty i klejący. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Października 2022 48 lepiej? I WP musisz dobrze uplastycznić ,kilka razy w maszynce bez noża i sitek , musi się sama zacząć kleić , jelonka przeleć na sitku 3mm x2! Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Października 2022 Poza tym najpierw poczytaj, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie albo następnym razem znowu będziesz pytał. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13639-wyroby-z-dziczyzny-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/[Dodano: 14 paź 2022 - 19:39]https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/69-dziczyzna/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Października 2022 Witajcie,mam 5 kg mięsa z dzika,trochę golonek i reszta takie skrawki typowo na kiełbasę,troche tłustego,1. jak duży był dzik? Bo jeśli duży, to oprócz szynki resztę trzeba zmielić na drobniejszych sitkach bo inaczej w tej kiełbasie będą kawałki trudne do pogryzienia. 2. co to za "skrawki" mięsa dzika? Która klasa?3. tłuszcz z dzika nie nadaje się do kiełbasy, gdyż jest niskotopliwy (podcieki) Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.