Skocz do zawartości

Kiełbasa gruba i cienka z szynki i dziczyzny


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,mam 5 kg mięsa z dzika,trochę golonek i reszta takie skrawki typowo na kiełbasę,troche tłustego,mam do tego jeszcze 10 kg jelenia takie skrawki kiełbasiane itp. Planuję dokupić ok 10 kg szynki wieprzowej i trochę boczku powiedzmy 3 kg. Z tego wszystkiego chciałbym zrobić kiełbasę szynkowa z szynki I powiedzmy z jelenia,czyli 20 kg surowca, a z dzika i boczku bym zrobił kiełbasę cienką. Jak to widzicie,dobre połączenie? Mięso z jelenia będzie służyło jako klej do szynkowej czyli ok 4 kg z jelenia jako klej,resztę zmiele na oczkach 8-12 a z szynki wieprzowej pokroje z 4 kg na grubszą kostkę np 3x3cm a pozostałe 6 kg zmiele na szarpaku czy oczkach 14-16mm. 1.5kg golonek z dzika zmiele na 3mm oczkach na klej,pozostałe 3.5 kg na oczkach 8-12mm,a boczek myślę na oczkach 12-14mm. Do obu kiełbas czy to gruba czy cienka peklowanie by trwało 24h w lodówce. Przyprawy na 1 kg mięsa:20 gramów peklosoli(lubię słone),3 gramy pieprzu,garstkę majeranku(żeby było widać w kiełbasie),2 średnie ząbki czosnku i do tego pół grama jałowca. Jakieś rady,wytyczne co do moich kombinacji alpejskich?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/
Udostępnij na innych stronach

 

 

ok 4 kg z jelenia jako klej,resztę zmiele na oczkach 8-12
No to klejące nie będzia z bardzo . kwestia jakie mięśnie  z tego jelenia chcesz dodać, ale na klej to sitko makowe  ;) . Tak jak się czyta to trochę napisałeś jak widzisz te mięso . Podaj mięśnie i klasy to będzie proste. Ale z dzika, jelenia i wieprzowiny wyjdą smaczne kiełbasy  :thumbsup: . Jałowca 1-1,5grama / kg , gorczycy 2g/kg  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791850
Udostępnij na innych stronach

Z dzika mam na pewno ok 1.5 kg golonek więc klej z tego będzie bardzo dobry,a z jelenia nie wiem jeszcze bo brat mi uszykował jakieś ścinki z jelenia bo rozbierał niedawno,nie wiem jakie klasy mięsa z jelenia,jestem w Niemczech a urlop za 2 tygodnie i wtedy będę robił kiełbasy. Wybiorę na oko 4 kg ścięgnistego mięsa z jelenia na klej na sitku 3mm. Dobrze myślę?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791855
Udostępnij na innych stronach

Rozmawiałem z bratem i mam tam na pewno 3 kg ścięgnistego mięsa z jelenia i jakiś 1 kg się jeszcze w tym znajdzie. Ale generalnie sposób zmienenia mięsa jest Okey? Nie umiem powiedzieć jakie mięso jak grubo czy też drobno zmiele bo nienwiem co tam dokladnie jest z tego jelenia ale powiedz mi czy to co opisałem na temat kiełbasy grubej sprawdzi się? 4 kg ścięgnistego na 16 kg reszty(razem 20kg mięsa) sklei kiełbasę na tyle że nie będzie się kruszyć i rozklejać? 24h peklowania będzie ok czy 48 lepiej? Planuje nadziewać ją w osłonki karmelowe 65mm.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z dzika mam na pewno ok 1.5 kg golonek więc klej z tego będzie bardzo dobry

Nie jest to takie oczywiste w przypadku dziczych golonek, wiec nie krępuj się z jeleniem. Poza tym nie ma za bardzo znaczenia jaka część jelenia bo w większości jest ścięgnisty i klejący. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791891
Udostępnij na innych stronach

 

 

48 lepiej?
:yes:  I WP musisz dobrze uplastycznić ,kilka razy w maszynce bez noża i sitek , musi się sama zacząć kleić , jelonka przeleć na sitku 3mm x2!  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791892
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,mam 5 kg mięsa z dzika,trochę golonek i reszta takie skrawki typowo na kiełbasę,troche tłustego,

1. jak duży był dzik? Bo jeśli duży, to oprócz szynki resztę trzeba zmielić na drobniejszych sitkach bo inaczej w tej kiełbasie będą kawałki trudne do pogryzienia. 

2. co to za "skrawki" mięsa dzika? Która klasa?

3. tłuszcz z dzika nie nadaje się do kiełbasy, gdyż jest niskotopliwy (podcieki)

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19378-kie%C5%82basa-gruba-i-cienka-z-szynki-i-dziczyzny/#findComment-791914
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.