Skocz do zawartości

Kiełbasa z dziczyzny produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatni weekend w dużej części pod znakiem dziczyzny.

 

Kiełbasa z dziczyzny receptura:

 

Szynka z dzika - 0,5 kg - sitko 13

Karkówka z dzika - 1 kg - sitko 8

Boczek z dzika - 1,1 kg - sitko 8

Golonka z dzika - 0,7 kg - sitko 3

Gulasz z jelenia - 0,5 kg - sitko 3

 

 

Przyprawy: (podpatrzyłem u @arkadiusza)

 

Peklosól - 22 g/kg

majeranek - 2 g/kg

pieprz czarny - 1 g/kg

czosnek - 2,5 g/kg

jałowiec - 2 g/kg

gałka - 0,6 g/kg

ziele - 0,5 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Mieszanie:

 

Szynka wymieszana z karkówką i boczkiem,

golonka i gulasz mieszany z dodatkiem 30 % wody razem z pozostałymi przyprawami.

Całość wymieszana do uzyskania kleistej masy.

 

post-55133-0-79691000-1413195612_thumb.jpg

 

Jelita wieprzowe 24/26

 

post-55133-0-29549800-1413195616_thumb.jpg

 

Osadzanie 1 godzina

 

Osuszanie w temp 50 st. - 30 min.

 

Wędzenie w w temp. 55-60 st. 3 godziny

 

post-55133-0-80272000-1413195613_thumb.jpg

 

Parzenie w temp. 72-75 st. około 20 minut do osiągnięcia w środku 70 st. C

 

post-55133-0-25689000-1413195615_thumb.jpg

 

post-55133-0-70388900-1413195614_thumb.jpg

 

Nie posłuchałem doświadczonego kolegi i nie dodałem podgardla.  :D Tak jest OK.

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, kiełbasa wygląda bardzo apetycznie. W przekroju poezja. Zapewne nie jest za twarda, w składzie boczek i karkówka. Gratuluję wyrobu.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł Jak rozdrabniałeś przyprawy (grubo czy miałko) szczególnie chodzi o jałowiec i ziele bo ja dawałem takie same proporcje i w/g próbujących był zbyt intensywny aromat przypraw. Chyba że ja pomyliłem się w dawkowaniu. U Ciebie są miej widoczne przyprawy na przekroju.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, kiełbasa wygląda bardzo apetycznie. W przekroju poezja. Zapewne nie jest za twarda, w składzie boczek i karkówka. Gratuluję wyrobu.

Dzięki Ci. Jest smaczna ale powinno być trochę mniej soli. Jak taką ilość daję do szynkowej to jest OK. przy wojskowej też, a tu powinno być trochę mniej.

Nie wiem czy dziczyzna jest "bardziej słona"?

 

 

Paweł Jak rozdrabniałeś przyprawy 

W młynku elektrycznym.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, jestem pod wrażeniem wykonania jaki i wyrobu. SUPER !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy dziczyzna jest "bardziej słona"?

 

Dziczyzna nie jest bardziej słona tylko wieprzowina jest lekko słodkawa i stąd może te odczucia smakowe. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrócę   w tedy do tego przepisu. 

Miło mi, polecam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł rewela !!! Ślinka mi poszła :)

Dzięki. Jakąś akcję węgorzową robimy? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myśle że trzeba będzie pomysleć o węgorzach na święta hehe :)


Poprzednia akcja była super :) Wegorze smakowały bardzo hehe :)


Muszę powędzić na 9 listopada , bo mam wtedy zjazd rodzinny u mnie w domu :)  Uwędze trochę kiełbasy , szynek , schabów i rybek. Powrzucam trochę zdjęc na forum bo coś mało ostatnio jestem aktywny hehe

Edytowane przez Damianek77
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwędze trochę kiełbasy , szynek , schabów i rybek. Powrzucam trochę zdjęc na forum bo coś mało ostatnio jestem aktywny hehe

 

 

 I w wolnej chwili można jeszcze kliknąć w reklamę  . :D :D 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.