paweljack Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2014 Ostatni weekend w dużej części pod znakiem dziczyzny. Kiełbasa z dziczyzny receptura: Szynka z dzika - 0,5 kg - sitko 13Karkówka z dzika - 1 kg - sitko 8Boczek z dzika - 1,1 kg - sitko 8Golonka z dzika - 0,7 kg - sitko 3Gulasz z jelenia - 0,5 kg - sitko 3 Przyprawy: (podpatrzyłem u @arkadiusza) Peklosól - 22 g/kgmajeranek - 2 g/kgpieprz czarny - 1 g/kgczosnek - 2,5 g/kgjałowiec - 2 g/kggałka - 0,6 g/kgziele - 0,5 g/kgkolendra - 0,5 g/kg Peklowanie 48 godzin Mieszanie: Szynka wymieszana z karkówką i boczkiem,golonka i gulasz mieszany z dodatkiem 30 % wody razem z pozostałymi przyprawami.Całość wymieszana do uzyskania kleistej masy. Jelita wieprzowe 24/26 Osadzanie 1 godzina Osuszanie w temp 50 st. - 30 min. Wędzenie w w temp. 55-60 st. 3 godziny Parzenie w temp. 72-75 st. około 20 minut do osiągnięcia w środku 70 st. C Nie posłuchałem doświadczonego kolegi i nie dodałem podgardla. Tak jest OK. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2014 Paweł, kiełbasa wygląda bardzo apetycznie. W przekroju poezja. Zapewne nie jest za twarda, w składzie boczek i karkówka. Gratuluję wyrobu. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Października 2014 Paweł Jak rozdrabniałeś przyprawy (grubo czy miałko) szczególnie chodzi o jałowiec i ziele bo ja dawałem takie same proporcje i w/g próbujących był zbyt intensywny aromat przypraw. Chyba że ja pomyliłem się w dawkowaniu. U Ciebie są miej widoczne przyprawy na przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2014 Paweł, kiełbasa wygląda bardzo apetycznie. W przekroju poezja. Zapewne nie jest za twarda, w składzie boczek i karkówka. Gratuluję wyrobu.Dzięki Ci. Jest smaczna ale powinno być trochę mniej soli. Jak taką ilość daję do szynkowej to jest OK. przy wojskowej też, a tu powinno być trochę mniej.Nie wiem czy dziczyzna jest "bardziej słona"? Paweł Jak rozdrabniałeś przyprawy W młynku elektrycznym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2014 Paweł, jestem pod wrażeniem wykonania jaki i wyrobu. SUPER !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Października 2014 Fajna kiełbaska! Zamówiłem trochę dziczyzny i w przyszłym miesiącu będę jakieś kiełbasy robił. Wrócę w tedy do tego przepisu. Do tego czasu nic z dzika nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Października 2014 Szykowny! Paweł, brawo! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Października 2014 Nie wiem czy dziczyzna jest "bardziej słona"? Dziczyzna nie jest bardziej słona tylko wieprzowina jest lekko słodkawa i stąd może te odczucia smakowe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Października 2014 Paweł Jak rozdrabniałeś przyprawy (grubo czy miałko) szczególnie chodzi o jałowiec i zieleW młynku elektrycznym.Dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Października 2014 Wrócę w tedy do tego przepisu. Miło mi, polecam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Października 2014 Paweł rewela !!! Ślinka mi poszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Października 2014 Paweł rewela !!! Ślinka mi poszła Dzięki. Jakąś akcję węgorzową robimy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Myśle że trzeba będzie pomysleć o węgorzach na święta hehe Poprzednia akcja była super Wegorze smakowały bardzo hehe Muszę powędzić na 9 listopada , bo mam wtedy zjazd rodzinny u mnie w domu Uwędze trochę kiełbasy , szynek , schabów i rybek. Powrzucam trochę zdjęc na forum bo coś mało ostatnio jestem aktywny hehe Edytowane 23 Października 2014 przez Damianek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2014 Uwędze trochę kiełbasy , szynek , schabów i rybek. Powrzucam trochę zdjęc na forum bo coś mało ostatnio jestem aktywny hehe I w wolnej chwili można jeszcze kliknąć w reklamę . :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.