Swatek Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2022 Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie peklowania mięsa na kiełbasy. Mam na myśli cienkie, bo na krakowską pekluję na sucho i wychodzi super.W związku z tym, że generalnie wychodzą mi twarde (wiem, że są różne powody), zastanowiła mnie sugestia człowieka, który od dłuższego czasu się w to bawi, i jego kiełbasy bardzo mi podchodzą.Twierdzi, że miał ten sam problem do momentu, gdy mięso na kiełbasy również zaczął peklować na mokro.Podobnie robi mój "siostrzan" i też kiełbasy wychodzą mu OK.Ja trzymam się dość sztywno ustalonych reguł, więc taki sposób peklowania kłóci mi się ze sztuką Co sądzicie? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2022 Nie ma. Co to znaczy twarda kiełbasa wg Ciebie. Podaj skład surowców na "twardą" kiełbasę i pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2022 dy mięso na kiełbasy również zaczął peklować na mokro. Podobnie robi mój "siostrzan" i też kiełbasy wychodzą mu OK. Podaj proszę te ich rewelacyjne sposoby krok po kroku - poproś by podali Ci szczegóły. Czy peklują całe mięśnie czy rozdrobnione , a może już po maszynce ?,czy od razu z przyprawami ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2022 SWATEK. Najlepiej gdybyś opisał dokładnie jak wygląda Twoja metodą na kiełbasy. Twardości (choć pewnie chodzi o zwięzłość) należy upatrywać w składzie kiełbasy oraz sposobie mieszania farszu. Na pewno peklowanie nie ma tu nic do rzeczy. Dopytasz tu a będziesz robił lepsze od wszystkich siostrzeńców szwagrów kuzynów Co do twojego pytania- Nie,nie ma sensu. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) W PW 16 jest przepis na kiełbasę peklowaną na mokro. Chyba bydgoska ? Ale "wyszło” to jako sposób na zagospodarowanie okrawków z peklowanych szynek. Co do peklowania na mokro to samo Ci wyjdzie jak nie lepiej jak dolejesz więcej wody w trakcie mieszania. .Więc problem jest raczej w dobrze surowca. Zawsze możesz dokonać próby . Peklowanie na sucho i dużo, dużo wody w trakcie mieszania versus zmiana składu surowca peklowanie na sucho. I porównać. Pewnie wpływ ma sposób wędzenia. Długi czas mało dymu takie wędzenie z suszeniem kiełbasa będzie twardsza niż dużo dymu i szybkie wędzenie. Edytowane 20 Listopada 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Mięso na kiełbasy musi być peklowane na sucho. Chodzi głównie o bardzo dokładne dawkowanie soli i azotynu, znajdujących się w mieszance peklosoli. Poza tym, nie ma problemu z wyługowaniem przez solankę sporej ilości wartościowych składników mięsa. Edytowane 20 Listopada 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2022 Dzięki wszystkim Wam za odpowiedzi.Kiedyś już pisałem o moim problemie twardości kiełbas, więc nie będę Was znów tym zanudzał. Dostałem wtedy wskazówki i się do nich zastosuję.Jeżeli nie poskutkuje, to obiecuję się zgłosić ponownie Po prostu zastanowiło mnie, czy czasem rzeczywiście nie można inaczej.Odpowiedź Maxella kończy temat, chodź może nie do końca Poza tym, nie ma problemu z wyługowaniem przez solankę sporej ilości wartościowych składników mięsa. Nie pomyślałem o tym problemie. Jeśli jednak tak jest, to może również wędzonki lepiej jest peklować na sucho (?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2022 Jeśli jednak tak jest, to może również wędzonki lepiej jest peklować na sucho (?) Podczas peklowania wędzonek metodą tradycyjną, po ok. 7 dniach peklowania rozpoczyna się proces tzw. odwróconej osmozy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.