Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie peklowania mięsa na kiełbasy. Mam na myśli cienkie, bo na krakowską pekluję na sucho i wychodzi super.

W związku z tym, że generalnie wychodzą mi twarde (wiem, że są różne powody), zastanowiła mnie sugestia człowieka, który od dłuższego czasu się w to bawi, i jego kiełbasy bardzo mi podchodzą.

Twierdzi, że miał ten sam problem do momentu, gdy mięso na kiełbasy również zaczął peklować na mokro.

Podobnie robi mój "siostrzan" i też kiełbasy wychodzą mu OK.

Ja trzymam się dość sztywno ustalonych reguł, więc taki sposób peklowania kłóci mi się ze sztuką :D

Co sądzicie? Ma to sens?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

 

 

dy mięso na kiełbasy również zaczął peklować na mokro. Podobnie robi mój "siostrzan" i też kiełbasy wychodzą mu OK.
Podaj proszę te ich rewelacyjne sposoby krok po kroku - poproś by podali Ci szczegóły. Czy peklują całe mięśnie czy rozdrobnione , a może już po maszynce ?,czy od razu z przyprawami ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798273
Udostępnij na innych stronach

SWATEK. Najlepiej gdybyś opisał dokładnie jak wygląda Twoja metodą na kiełbasy. Twardości (choć pewnie chodzi o zwięzłość) należy upatrywać w składzie kiełbasy oraz sposobie mieszania farszu. Na pewno peklowanie nie ma tu nic do rzeczy. Dopytasz tu a będziesz robił lepsze od wszystkich siostrzeńców szwagrów kuzynów Co do twojego pytania- Nie,nie ma sensu.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798274
Udostępnij na innych stronach

W PW 16 jest przepis na kiełbasę peklowaną na mokro. Chyba bydgoska ? Ale "wyszło” to jako sposób na zagospodarowanie okrawków z peklowanych szynek. 

Co do peklowania na mokro to samo Ci wyjdzie jak nie lepiej jak dolejesz więcej wody w trakcie mieszania. :D .

Więc problem jest raczej w dobrze surowca. Zawsze możesz dokonać próby . Peklowanie na sucho i dużo, dużo :)  wody w trakcie mieszania versus zmiana składu surowca peklowanie na sucho. I porównać. Pewnie wpływ ma sposób wędzenia. Długi czas mało dymu takie wędzenie z  suszeniem kiełbasa będzie twardsza niż dużo dymu i szybkie wędzenie. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798307
Udostępnij na innych stronach

Mięso na kiełbasy musi być peklowane na sucho. Chodzi głównie o bardzo dokładne dawkowanie soli i azotynu, znajdujących się w mieszance peklosoli. Poza tym, nie ma problemu z wyługowaniem przez solankę sporej ilości wartościowych składników mięsa.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798321
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim Wam za odpowiedzi.

Kiedyś już pisałem o moim problemie twardości kiełbas, więc nie będę Was znów tym zanudzał. Dostałem wtedy wskazówki i się do nich zastosuję.

Jeżeli nie poskutkuje, to obiecuję się zgłosić ponownie :)

Po prostu zastanowiło mnie, czy czasem rzeczywiście nie można inaczej.

Odpowiedź Maxella kończy temat, chodź może nie do końca :)

 

 

 

Poza tym, nie ma problemu z wyługowaniem przez solankę sporej ilości wartościowych składników mięsa.

 

Nie pomyślałem o tym problemie. Jeśli jednak tak jest, to może również wędzonki lepiej jest peklować na sucho (?)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798408
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli jednak tak jest, to może również wędzonki lepiej jest peklować na sucho (?)

Podczas peklowania wędzonek metodą tradycyjną, po ok. 7 dniach peklowania rozpoczyna się proces tzw. odwróconej osmozy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19428-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-a-peklowanie-na-mokro/#findComment-798410
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.