Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje przepisu na klops. Zawsze robie z czesci miesa na kiełbasę i wychodzi bardzo smaczny, ale jest bardziej jak pieczeń, teraz chcę żeby wyszedł o konsustencji bardziej zbitej i gładszej,coś jak sklepowy. I niewiem co dodac do niego,czy wiecej sciegnistego czy może skórek drobno zmielonych? hmmm myślę że dobrze opisałem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/
Udostępnij na innych stronach

Trzeba poszukać w Wyrobach garmażeryjnych. Ot choćby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14547-rok-1960-wyroby-garma%C5%BCeryjne-normy-i-receptury/Jest tutaj kilka pzrepisów na klopsy oraz pieczeń rzymską.

Warto poszukać także tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/207-sto%C5%82%C3%B3wki-bary-kasyna-kolonie-i-obozy/

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800116
Udostępnij na innych stronach

post-39694-0-86240200-1528807379_thumb.j

post-39694-0-65750400-1528807389_thumb.j

post-39694-0-46095900-1528807404_thumb.j

 

Zwróć uwagę na technologię.

Odpowiednio rozdrobnione mięsa i bułka są kutrowane z jajami.

Słonina krojona w kostkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800117
Udostępnij na innych stronach

Tam jeszcze jest pieczeń rzymska, czyli klops lat 70-tych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800119
Udostępnij na innych stronach

Tam jeszcze jest pieczeń rzymska, czyli klops lat 70-tych.

To już sobie @Adamjj sam poszuka w zbiorze w ramach ćwiczeń  :laugh:

I tak powinien zapoznać się ze wskazówkami ogólnymi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800121
Udostępnij na innych stronach

Wieprzowina rozumiem ze łopatka,a wołowina?(mam sporo pręgi,poprostu była e dobrej cenie) i czy bardzo beda widoczne kawałki słoniny?

[Dodano: 29 lis 2022 - 20:15]

Miałbyc załączony przepis z postu wyżej ale niewiem jak to skopiowac

[Dodano: 29 lis 2022 - 20:22]

post-109837-0-40168400-1669753296_thumb.jpg

 

Udało się

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wieprzowina rozumiem ze łopatka

Skąd takie rozumienie? Świnia to nie tylko łopatka. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800159
Udostępnij na innych stronach

 

Wieprzowina rozumiem ze łopatka

 

Skąd takie rozumienie? Świnia to nie tylko łopatka.

Czyli może być mieszanina różnych częsci wieprzowiny bo mam możliwosc kupna chudej 2 w masarni w naprawde dobrej cenie(czy moze kupic tlusta 2) jak dla mnie jest to troche niedoprecyzowane,lub niepotrafie odczytac takiego branżowego przepisu.

A co z wołowiną,może byc to tylko pręga?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800208
Udostępnij na innych stronach

jak dla mnie jest to troche niedoprecyzowane,lub niepotrafie odczytac takiego branżowego przepisu.

 

Przepis jest niedoprecyzowany bo w tym przypadku taki nie musi być.

Na wyroby rozdrobnione garmażeryjne używane są mięsa drobne, pozostałe po rozbiorze i czyszczeniu elementów zasadniczych oraz wykrawaniu mięśni.

Możesz spokojnie założyć, że jest to IIA + IIB + okrawki ścięgniste.

Nie celuj w chudą wp, bo lepiej, gdy tego typu wyroby są bardziej tłuste w swojej masie.

Wspaniałe, wypasione, wręcz luksusowe wyroby typu klops wychodzą np. z całej, tłustej karkówki zapakowanej w błonę otokową, której tłuszcz nasącza dodatkowo wyrób w czasie pieczenia.

 

 NECÓWKA

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800214
Udostępnij na innych stronach

 

 

,jaka temperatura w środku?

max 68st.C.

Powinno być nieco mniej ze wzgledu na polędwiczkę.

Sonda była wbita w warstwe mieloną, czyli nieco poza środkiem geometrycznym.

W tym wyrobie dobrą robotę robi błona otokowa.

 

 

czy bardzo beda widoczne kawałki słoniny?

Nie są zapewne obowiazkowe ale ładnie wygladają na przekroju.

Osobiście zawsze kroję podmrożoną słoninę w kosteczkę 0,5x0,5x0,5 cm.

Wstepnie robię płaty półcentymetrowe na krajalnicy; resztę nożem na desce.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800228
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz,i odrazu się pochwale ze jestem szcześliwym posiadaczem krajalnicy sklepowej o sredniej wielkosci(17kg wagi).

I ostrzeżenie dla przyszłych nabywców takiej krajalnicy,ukrojenie plastra to ułamek sekundy!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-800258
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

odrazu się pochwale ze jestem szcześliwym posiadaczem krajalnicy sklepowej o sredniej wielkosci(17kg wagi). I ostrzeżenie dla przyszłych nabywców takiej krajalnicy,ukrojenie plastra to ułamek sekundy!
Jaka marka, typ, model?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19452-klops/#findComment-803998
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.