Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie. Jaką ilość wody nalezy dodac do mąki żytniej typ 2000 i 720 aby móc wyrobić ( uformować ) ciasto do upieczenia na trzonie?

 

 

Chleb lubelski 100% żytni wg Adama Piekarza z mąki żytniej typ 580 (obecne oznaczenie typ 500, ale w necie bywają oba).

Wg. przepisu 50% wody https://adampiekarz.blogspot.com/2014/06/chleb-lubelski.html

 

2-29.06.2014+079.JPG

 

Amerykańska interpretacja tego przepisu z mąki o nieznanych parametrach 65% wody

http://theryebaker.com/lublin-ryechleb-lubelski-poland/

http://theryebaker.com/wp-content/uploads/2016/05/Lub_slice.gif

 

W necie były realizacje (teraz coś pan G nie podaje) z mąki 720. Ja też kiedyś próbowałem -moje bochenki miały ok. 56%. Były zbyt zbite (wyrastały nie w koszyku, a na desce).

 

post-48118-0-33780300-1678065612_thumb.jpg

 

Obecnie jestem foremkowym lejowodem 100% wody - nikt, kto próbował, nie narzeka. W Chłapowie 10 kg znikło w parę godzin - wieczorem gospodarz Maciek ze smutkiem oglądał pustą torbę :hmm:

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819246
Udostępnij na innych stronach

Znalazlam w koncu you tube na ktorym jest bardzo ladnie pokazane jak skladac as nie wyrabiac 100% zytni chleb.

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819476
Udostępnij na innych stronach

 

 

pokazane jak skladac as nie wyrabiac

Fajny "fiński" chleb.  :D Dla mnie ręczne zrobienie takiego chleba jest niewykonalne, te poprzylepiane do rąk ciasto... :facepalm:  Natomiast składania tu praktycznie nie ma. W 4:30 podejmuje próbę ale takiego ciasta nie da się poskładać i po dwóch ruchach i pęknięciu ciasta z powrotem jest kulka.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819508
Udostępnij na innych stronach

Jak to łatwe i proste na filmie,a szczególnie jak robi to zawodowiec lub długoletni praktyk.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819510
Udostępnij na innych stronach

Krzysio, a kielbasy od razu robiles?

To wszystko jest do zrobienia. Wiadomo ze jak sie ciagle cos robi to wszystko latwiej wychodzi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819579
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ostatnio pracvowalam na "chlebowa" zmiane. Nawet zrobiloam kilka zdjec ,aby wam pokazac konsystncje ciasta. Niestety moj telefon ulegl zniszczeniu i po ptakach. 

'Ale... znalzlam na necie bardzo ladnie pokazane to cho chce. Zobaczcie jak nie jest twarde i jak malo potrzebuje aby zrobic bochenek chleba.

 

https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7222295279188315418?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1


[Dodano: 02 maj 2023 - 07:00]

https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7221531461147512091?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1

 

https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7220756046661291291?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-830920
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe, ciasto rzadkie a jakoś się trzyma kupy.

Wlasnie na tym zabawa polega :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-831056
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.