mikami Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Właśnie. Jaką ilość wody nalezy dodac do mąki żytniej typ 2000 i 720 aby móc wyrobić ( uformować ) ciasto do upieczenia na trzonie? Chleb lubelski 100% żytni wg Adama Piekarza z mąki żytniej typ 580 (obecne oznaczenie typ 500, ale w necie bywają oba).Wg. przepisu 50% wody https://adampiekarz.blogspot.com/2014/06/chleb-lubelski.html Amerykańska interpretacja tego przepisu z mąki o nieznanych parametrach 65% wodyhttp://theryebaker.com/lublin-ryechleb-lubelski-poland/http://theryebaker.com/wp-content/uploads/2016/05/Lub_slice.gif W necie były realizacje (teraz coś pan G nie podaje) z mąki 720. Ja też kiedyś próbowałem -moje bochenki miały ok. 56%. Były zbyt zbite (wyrastały nie w koszyku, a na desce). Obecnie jestem foremkowym lejowodem 100% wody - nikt, kto próbował, nie narzeka. W Chłapowie 10 kg znikło w parę godzin - wieczorem gospodarz Maciek ze smutkiem oglądał pustą torbę Edytowane 6 Marca 2023 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Marca 2023 Znalazlam w koncu you tube na ktorym jest bardzo ladnie pokazane jak skladac as nie wyrabiac 100% zytni chleb. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Marca 2023 pokazane jak skladac as nie wyrabiac Fajny "fiński" chleb. Dla mnie ręczne zrobienie takiego chleba jest niewykonalne, te poprzylepiane do rąk ciasto... Natomiast składania tu praktycznie nie ma. W 4:30 podejmuje próbę ale takiego ciasta nie da się poskładać i po dwóch ruchach i pęknięciu ciasta z powrotem jest kulka. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Marca 2023 Jak to łatwe i proste na filmie,a szczególnie jak robi to zawodowiec lub długoletni praktyk. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Marca 2023 Krzysio, a kielbasy od razu robiles?To wszystko jest do zrobienia. Wiadomo ze jak sie ciagle cos robi to wszystko latwiej wychodzi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Maja 2023 Ostatnio pracvowalam na "chlebowa" zmiane. Nawet zrobiloam kilka zdjec ,aby wam pokazac konsystncje ciasta. Niestety moj telefon ulegl zniszczeniu i po ptakach. 'Ale... znalzlam na necie bardzo ladnie pokazane to cho chce. Zobaczcie jak nie jest twarde i jak malo potrzebuje aby zrobic bochenek chleba. https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7222295279188315418?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1[Dodano: 02 maj 2023 - 07:00]https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7221531461147512091?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1 https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7220756046661291291?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-830920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Maja 2023 Ciekawe, ciasto rzadkie a jakoś się trzyma kupy. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-830947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Maja 2023 Ciekawe, ciasto rzadkie a jakoś się trzyma kupy.Wlasnie na tym zabawa polega Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-831056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.