Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie czynniki wpływają na to, że jelito (skórka) łatwo schodzi z kiełbasy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem kiełbaskę z szynki i boczku + trochę wołowiny (wszystko tak na oko) i skórka nie chciała dobrze odchodzić. Wczoraj zrobiłem kiełbasę z łopatki, boczku i wołowiny (ogólnie była tłuściejsza) i skórka odchodzi bardzo dobrze.

Reszta procesu w obu przypadkach była taka sama, tzn: wędzenie i parzenie. Więc wychodzi na to, że to zawartość tłuszczu w wyrobie ale to są moje przypuszczenia, jako nowicjusza.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46131
Udostępnij na innych stronach

Radzio dobrze kombinuje. Zawartośc tłuszczu ma TEŻ na to wpływ. Jadnak głównie to zależy od osłonki/jelita i od jego obróbki termicznej, oraz od późniejszych warunków przechowywania.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46135
Udostępnij na innych stronach

Powodem jest wilgotność w trakcie wędzenia. Wszystkie kiełbasy przemysłowe są z niezdejmowalna osłonka naturalną (kiełbaśnica).

Pamiętam, że jeśli zrobi się słabe osuszanie i zacznie dymić gęstym (kiełbasa ciemna) to osłonka zdejmuje się bez problemu. Czyli, coś za coś.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46144
Udostępnij na innych stronach

jeśli zrobi się słabe osuszanie i zacznie dymić gęstym (kiełbasa ciemna) to osłonka zdejmuje się bez problemu.

Czyli bardziej wilgotno - lepsze odchodzenia osłonki?

A jaka rolę (jeżeli to nie mity) odgrywa dodatek cukru?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46176
Udostępnij na innych stronach

a.nie dopuścić do przypieczenia batonu podczas osuszania.

zwróć uwage Aniu,ze jak jest wieksza temp. to zewnętrzna strona kiełbasy jest

już osuszona,a wewnętrzna jest jeszcze taka blada,dlatego należy używac dla

lepszej cyrkulacji powietrza z dymem wewnątrz wentylatora,co sprawia lepsze

osuszanie w mniejszej temp.

b.ilość użytej % masy wiążącej do farszu.

mała ilośc m.w powoduje iż chude gruborozdrobnione kawałki miesa zostają

przyklejone do oslonki,po czym przy zdejmowaniu osłonki osłonka w tym miejscu

się urywa,jeszcze jak sie dostanie jelita bardzo mocne to już łupka po owedzeniu

jest twarda co czyni ją,że ludzie tacy jak moja mamusia nie lubią takich twardzieli :wink:

c.ilośc tłuszczu i wilgotność o których pisał kol.Mirkon

d.przepraszam że pisze na końcu o najistotniejszym punkcie tj. własciwie przeprowadzone osadzanie wędlin które jest traktowane po macoszemu,na szybko

lub wcale nie jest przeprowadzone,lub jest przeprowadzone za długi okres czasu,co

już na samym początku objawia się wyschnieciem i zalepieniem się osłonki z farszem

potem już jest amen benidicto.

 

Powodem jest wilgotność w trakcie wędzenia. Wszystkie kiełbasy przemysłowe są z niezdejmowalna osłonka naturalną (kiełbaśnica).

jest to Andrzej powód raczej tych dodatków jak Hamina,białko sojowe,dużej ilości

mąki ziemniaczanej no i dodatków wspomagających i konserwujacych daną wedline

których nie będe tutaj już pisał.używanie w dużych dawkach pewnych substancji

powoduje nawet to że tłuszcz z tłuszczem sie sklei,galareta robi sie jak guma itp.

chyba w jakimś stopniu Aniu pomogłem ci w rozgryzieniu tego św.Grala wspólnymi

silami

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46202
Udostępnij na innych stronach

Przez ostatnie dwa lata amatorskiej produkcji kiełbas, skórka zawsze schodziła bardzo dobrze lub dość dobrze. Ostatni robiłam parówki (dość tłuste) i część zapakowałam do osłonek 26/28, ponieważ skończyły mi się jelita baranie. Zrobiłam króciutkie serdelki, całość przepyszna, tylko ta skórka!!!. Przyznaję, że jelita były wyjątkowo "pancerne". Dawno nie miałam tak grubych jelit i to w stosunkowo małym rozmiarze. Patrząc na sugestie zawarte w powyższych postach od Koleżeństwa myślę, że nie popełniłam większych błędów. Jeszcze jednak nadal nie wiem, jaka jest rola cukru w odchodzeniu skórki.

Dziękuję Wszystkim za zabranie głosu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46230
Udostępnij na innych stronach

EAnno, niestety takie "pancerne jelito" to jest problem który raczej będzie postępował, bo brakuje na rynku kielbasnic i do masowej produkcji dla zakładów są selekcjonowane "dobre" jelita, bo tam idą kilometry i nikt nie chce stracić dobrego odbiorcy ( tymbardziej, że zakłady godzą się płacić większe pieniądze za "super jakość", która kiedyś była normalną jakością ). Nas ( domowych ) traktują jak piate koło u wozu i się nie przejmują bo my kupujemy mało i dlatego w sprzedaży detalicznej można znaleźć jelita gorszej jakości. Nie oznacza to oczywiście, że nie kupi się dobrych, jednak coraz częściej będą przekazywane do sprzedaży drobnej, jelita "gorszej jakości".

Ja ostatnio kupiłem takie jelito, które gdybym splótł w warkocz, to mógłbym holować samochód :grin: Kiedy miałem mokre ręce to miałem problemy by je urwać, :shock:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46238
Udostępnij na innych stronach

Wtam.

A ja lubię jak mi się trafią grube jelita, przynajmniej się nie rwą. Ostatnio miałem takie "pancerne" i skórka ładnie odchodziła.Myślę, że to też nie jest reguła :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46239
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moim zdaniem bo tak miałem im starsze to bardziej" pancerne " . Jelita użyte zaraz po świniobiciu to jak dzień do nocy . Może tak było tylko w moim przypadku :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46268
Udostępnij na innych stronach

Jelita użyte zaraz po świniobiciu to jak dzień do nocy

Bywają rożne przypadki, może być odwrotnie a Ty nie będziesz miał wpływu na powstałą zmianę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46311
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Jelita użyte zaraz po świniobiciu to jak dzień do nocy

Bywają rożne przypadki, może być odwrotnie a Ty nie będziesz miał wpływu na powstałą zmianę.

Pamiętam, że przy płukaniu jelit grubych ( zaraz po świniobiciu) rwałīy się one kiedy świnka była, jak to się mówi - nażarta.Nie wiem jak było z cienkimi bo nigdy w szlamowaniu nie uczestniczyłem.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1976-%C5%9Bci%C4%85ganie-jelita-sk%C3%B3rki-z-kie%C5%82basy/#findComment-46320
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.