Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No, mądre głowy z Forum. Może któryś powie czemu taki kolor wyszedl po wędzeniu kiełbasy. Wędzona w kibelku, różnym drewnem w tym owocowe, przekładana miejscami i o 180 stopni, temp wędzenia 55-60 stopni, deflektor jest. Trzymałem 3,5 h zeby złapała koloru. Jak widać bezskutecznie. Deflektor w wedzarce jest. Nigdy czegoś takiego nie miałem zeby takie cuda wyszły. Bez negowania ze to przez kibelek i zwalania na konstrukcję, nie każdy musi mieć odrazu koromysło murowane. Zdjęcia 848ced8161e4779c743a47032c5e9b54.jpgd2d104b58126908aaaf7cd92fe718067.jpg

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa osuszona,ale nie dokładnie osadzona,za wcześnie puszczony dym, kiełbasa jak trup zaczęła się pocić od wewnętrznych partii batonów kiełbas po ogrzaniu (jest to wada tzw.mleko na wedlinie),dym już ją lizał po zewnętrznej stronie,generalnie już nie do dowędzenia,nawet podpiekanie nie pomoże.

Rada przy takiej pogodzie jak obecnie wędzić w wyższej temp.minimalizujac spadek temp.to tyle kolego,wandzorz wandzi w wędzarni pomimo iż wędzarnia sama też może wędzić po swojemu pamiętaj

p.s.wedzarnie także należy wietrzyć,a wędliny poddać odparowaniu w trakcie wędzenia, powiedziałem Ci wszystko

[Dodano: 07 kwi 2023 - 16:35]

Ta kiełbasa po sparzeniu wygląda paskudnie,taki metaliczny kolor,prawie jak kaszanka....

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826322
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa osuszona,ale nie dokładnie osadzona,za wcześnie puszczony dym, kiełbasa jak trup zaczęła się pocić od wewnętrznych partii batonów kiełbas po ogrzaniu (jest to wada tzw.mleko na wedlinie),dym już ją lizał po zewnętrznej stronie,generalnie już nie do dowędzenia,nawet podpiekanie nie pomoże.

Rada przy takiej pogodzie jak obecnie wędzić w wyższej temp.minimalizujac spadek temp.to tyle kolego,wandzorz wandzi w wędzarni pomimo iż wędzarnia sama też może wędzić po swojemu pamiętaj

p.s.wedzarnie także należy wietrzyć,a wędliny poddać odparowaniu w trakcie wędzenia, powiedziałem Ci wszystko

[Dodano: 07 kwi 2023 - 16:35]

Ta kiełbasa po sparzeniu wygląda paskudnie,taki metaliczny kolor,prawie jak kaszanka....

Nic z tych rzeczy. Kielbasa osadzała się 2 h po wyjęciu z lodówki na kijach zanim w ogóle zacząłem osuszac. Osuszanie zrobione na samym żarze, ciepłym powietrzem przy uchylonym do góry daszku. Daszek zamknięty i dym puszczony dopieero jak kielbasa sucha w dotyku. Proszę nie insynuować czegoś co nie miało miejsca.

Pierwszy raz zrobiłem kielbase wg sztuki i forum czyli osadzanie i osuszanie ciepłym powietrzem bez dymu, pierwszy raz w życiu wyszlo mi takie coś. Kiedyś wkładałem kielbase prosto do zimnej wedzarki (skrzyni) tunel w ziemi i zawsze wychodziła super. Widać popłaca czytanie zaleceń i robienia wg sztuki

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 07 kwi 2023 - 15:49]

Proszę konkrety zeby takie coś nie powtórzyło się w przyszłości. Kilka rzeczy zostało wykluczonych juz przeze mnie.

Temp momentami była nawet utrzymana na poziomie 65 st.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez diavoli1991
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826326
Udostępnij na innych stronach

Doucz się technologi,co to jest osadzanie i gdzie to powinno się robić to takie zadanie na Święta, cały proces robi się w komorze wędzarni,jeżeli wiesz lepiej rób po swojemu...... kiełbasa 2 godz.wisiała na kijach przed wędzeniem gdzie i po co, właśnie prezentuje się jak modelka...tylko w ciemnej piwnicy

Wesołych Świąt życzę,poczytaj materiały na forum są

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826329
Udostępnij na innych stronach

Doucz się technologi,co to jest osadzanie i gdzie to powinno się robić to takie zadanie na Święta, cały proces robi się w komorze wędzarni,jeżeli wiesz lepiej rób po swojemu...... kiełbasa 2 godz.wisiała na kijach przed wędzeniem gdzie i po co, właśnie prezentuje się jak modelka...tylko w ciemnej piwnicy

Wesołych Świąt życzę,poczytaj materiały na forum są

Proszę mnie oświecić i powiedzieć jak ma przebiegać proces osadzania, ile ma trwać i gdzie?

Rozumiem że na kijach w przewiewnym miejscu. Bez złośliwości

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826333
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś wkładałem kielbase prosto do zimnej wedzarki (skrzyni) tunel w ziemi i zawsze wychodziła super. Widać popłaca czytanie zaleceń i robienia wg sztuki

W takim razie rób tak, jak robiłeś do tej pory.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826334
Udostępnij na innych stronach

 

Kiedyś wkładałem kielbase prosto do zimnej wedzarki (skrzyni) tunel w ziemi i zawsze wychodziła super. Widać popłaca czytanie zaleceń i robienia wg sztuki

W takim razie rób tak, jak robiłeś do tej pory.
A może minimum zrozumienia bez złośliwości i jadu? Odrobinę pomocy, wkoncu chyba od tego jest to forum?

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826336
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, zrozum Kolego, że to forum jest forum koleżeńskim i nic nikt nie musi. Ludzie pomagają sobie tutaj, w ramach swego wolnego czasu. Zatem nie obruszaj się, skoro sknociłeś robotę, a ktoś stara Ci się pomóc.

Po drugie - czytamy. Na początek dwie pozycje:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18648-ocena-najcz%C4%99stszych-uchybie%C5%84-w-produkcji-kie%C5%82bas-parzonych-i-pieczonych-oraz-sposoby-ich-rozwi%C4%85zywania/

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19623-lektura-obowi%C4%85zkowarok-1968-technologiczne-odchylenia-jako%C5%9Bci-wyrob%C3%B3w-mi%C4%99snych/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826338
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, zrozum Kolego, że to forum jest forum koleżeńskim i nic nikt nie musi. Ludzie pomagają sobie tutaj, w ramach swego wolnego czasu. Zatem nie obruszaj się, skoro sknociłeś robotę, a ktoś stara Ci się pomóc.

Po drugie - czytamy. Na początek dwie pozycje:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18648-ocena-najcz%C4%99stszych-uchybie%C5%84-w-produkcji-kie%C5%82bas-parzonych-i-pieczonych-oraz-sposoby-ich-rozwi%C4%85zywania/

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19623-lektura-obowi%C4%85zkowarok-1968-technologiczne-odchylenia-jako%C5%9Bci-wyrob%C3%B3w-mi%C4%99snych/

Gdzie na etapie osadzania zrobiłem błąd? 2 h w temp ok 19 stopnif5bbe09f4a9df598972944f266222a85.jpg

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 07 kwi 2023 - 16:24]

Zrobiłem kielbase wg PW16, tam również było osadzanie przez 2-3 h.

Nie oczekuje ze ktos będzie w pogotowiu 24h na dobę, zdaje sobie sprawę że stare wygi i wyjadacze którzy sztukę masarską mają w 1 palcu będą mieli pożywkę z tego ze cos nie wyszło, jednak człowiek się uczy na błędach.

Linki do kompendiów wiedzy nie wskażą mi wprost co mogę zrobić w przyszłości nie tak.

1. Dzień wcześniej nabiłem kielbase.

2. Schowałem do lodówki.

3. Rano zanim rozpaliłem wedzarkę to rozwiesiłem na kijach na 2 h celem osadzania.

4. Nagrzalem wedzarkę, mam sam żar, mogę osuszac.

5. Wsadzałem kije, ściągam daszek i osuszam do suchości (u mnie trwało do dość krótko bo 30 min).

6. Puszczam dym i wędzę.

7. Nie udaje się uzyskać koloru więc wyciągam po 3, 5h.

8. Parze wg temperatur.

Moje pytanie, w którym kroku zrobiłem błąd, tak konkretnie? To ebde wiedział na przyszłość czego nie powtórzyć.

W tym kibelku wedzilem 1 raz.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826339
Udostępnij na innych stronach

Takie rzeczy tez się dzieją jak wędliny mają za ciasno w wędzarni. 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826341
Udostępnij na innych stronach

 

zeby takie cuda wyszły

Jak jest zrobiona kiełbasa , z czego ,czy nie podszedł Ci tłuszcz .......
Za namową kolegi z forum zrobiłem z przepisu PW16 na białą surową kielbase i taka uwedzilem. Składniki w ustalonych proporcjach to wieprzowina kl. I, wieprzowina kl. II, wołowina.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826350
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrobiłem z przepisu PW16 na białą surową kielbase i taka uwedzilem
No jak by tu masz odpowiedź - biała surowa jest do parzenia , ma zwykle więcej tłuszczu . Musisz robić kiełbasy do wędzenia ..... 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826353
Udostępnij na innych stronach

 

zrobiłem z przepisu PW16 na białą surową kielbase i taka uwedzilem

No jak by tu masz odpowiedź - biała surowa jest do parzenia , ma zwykle więcej tłuszczu . Musisz robić kiełbasy do wędzenia .....
Ja wiem czy więcej tłuszczu. W składzie ma tylko wieprzowinę kl. I (szynka), wieprzowina kl. II 70/30 % chude /tłuste i wołowinę np. goleń.

Czyli to jest przyczyną tego? Skład kiełbasy?

Zawsze robiłem wg swojego przepisu na kiełbasę właśnie z dodatkiem tłuszczu drobnego. Ale tutaj zrobiłem z polecenia drugiej osoby która wędziła kielbase właśnie z tego przepisu.

Więc technicznie, te wsyzstkie punkty zrobiłem prawidłowo? Łącznie z osadzaniem kiełbasy? Czy bys cos zasugerował poprawić na przyszłość?

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826356
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie, w którym kroku zrobiłem błąd, tak konkretnie?

W tym punkcie :

1. Dzień wcześniej nabiłem kielbase. 2. Schowałem do lodówki.

Poszukaj na forum informacji kiedy wykonuje się osadzanie (a dokładnie w jakim okresie czasu po nabiciu farszu w jelito) a będziesz miał odpowiedź.

 

 

z dodatkiem tłuszczu drobnego

Co to jest tłuszcz drobny czy jakiś ścinki tłuszczy z różnych mięśni, słonina, podgardle czy jeszcze coś innego masz na myśli?  Na jakiej siatce rozdrobniłeś tłuszcze?

 

te wsyzstkie punkty zrobiłem prawidłowo? Łącznie z osadzaniem kiełbasy?

Nie zrobiłeś prawidłowo tylko tak Ci się wdaje.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826360
Udostępnij na innych stronach

 

Moje pytanie, w którym kroku zrobiłem błąd, tak konkretnie?

W tym punkcie :

 

1. Dzień wcześniej nabiłem kielbase. 2. Schowałem do lodówki.

Poszukaj na forum informacji kiedy wykonuje się osadzanie (a dokładnie w jakim okresie czasu po nabiciu mięsa w jelito) a będziesz miał odpowiedź.

 

 

z dodatkiem tłuszczu drobnego

Co to jest tłuszcz drobny czy jakiś ścinki tłuszczy z różnych mięśni, słonina, podgardle czy jeszcze coś innego masz na myśli? Na jakiej siatce rozdrobniłeś tłuszcze?

 

 

te wsyzstkie punkty zrobiłem prawidłowo? Łącznie z osadzaniem kiełbasy?

Nie zrobiłeś prawidłowo tylko tak Ci się wdaje.
Ok, czyli mam zrobić osadzanie odrazu po nabiciu w jelita przez 2-3 h? Nie mam warunków zeby osadzała się cala noc rozwieszona, tylko w temp pokojowej, potem i tak musiałaby wylądować w lodówce.

 

Wg mnie problem nie leży w osadzaniu bo kiedyś wedzilem bez osadzania, wyciągałem z lodówki do miski, jechałem na działkę, rozpalalem, jak sie nagrzała wrzucałem do wędzenia i kolor wychodził idealny.

 

 

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 07 kwi 2023 - 18:02]

Po pierwsze, zrozum Kolego, że to forum jest forum koleżeńskim i nic nikt nie musi. Ludzie pomagają sobie tutaj, w ramach swego wolnego czasu. Zatem nie obruszaj się, skoro sknociłeś robotę, a ktoś stara Ci się pomóc.

Po drugie - czytamy. Na początek dwie pozycje:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18648-ocena-najcz%C4%99stszych-uchybie%C5%84-w-produkcji-kie%C5%82bas-parzonych-i-pieczonych-oraz-sposoby-ich-rozwi%C4%85zywania/

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19623-lektura-obowi%C4%85zkowarok-1968-technologiczne-odchylenia-jako%C5%9Bci-wyrob%C3%B3w-mi%C4%99snych/

Wygrzebałem, 2009 r. Ktoś zapytal właśnie czy może tyle osadzac przed wędzeniem jeśli nie ma warunków tak jak w instrukcji 2-3 h353da626a3607114d0fa3b1cf58fcaea.jpg

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez diavoli1991
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826364
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie problem nie leży w osadzaniu bo kiedyś wedzilem bez osadzania, wyciągałem z lodówki do miski, jechałem na działkę,

 

Zanim zaczniesz udowadniać, że wszystko zrobiłeś dobrze to odpowiedz na pytania zadane wcześniej.

 

Co to jest tłuszcz drobny czy jakiś ścinki tłuszczy z różnych mięśni, słonina, podgardle czy jeszcze coś innego masz na myśli? Na jakiej siatce rozdrobniłeś tłuszcze?

 

Daj sobie coś powiedzieć kilku kolegów już część błędów pokazała :facepalm: postaraj się zrozumieć skoro nie masz wiedzy!!! 

Piszę po raz ostatni w tym temacie zrozum wreszcie, że proces technologiczny kiełbasy białej surowej której się nie wędzi, różni się od procesu kiełbas przeznaczonych do wędzenia, tyle w temacie.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826369
Udostępnij na innych stronach

Ok. Teraz już wiem że błąd leżał w tym że zrobiłem kielbase składem jak na białą a nie tradycyjnie tak jak robiłem kilka lat wstecz. Dzięki za sugestie i rady

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826373
Udostępnij na innych stronach

 Spróbuję dość do przyczyn nieudanego wędzenia.

1. Kiełbasa wyjęta z lodówki miała np temp. 4 C, trafia na kije w temp otoczenia - jakiej?  Gdyby osiągnęła temp. np. 20 C byłoby dobrze.

2. Wkładasz zimną kiełbasę do osuszania w wędzarni i osuszasz przez 30 min. i osiąga suchą skórkę jelita. Tak?

Albo jest suche jelito ( pod jelitem warstwa mięsa została zdenaturalizowana), że nie będzie przepuszczało dymu, gdyż było bardzo dużo żaru i wysoka temp. wewnątrz wędzarni. Jaka była temp w komorze w czasie osadzania? Czy termometr w czasie wygrzewania wędzarni był osunięty z komory? Mam nadzieję, że jest sprawny.

3. Zamykasz daszek , doprowadzasz dym i kiełbasa zaczyna się pocić, ponieważ jest w środku zimna. Nie możność ujścia wilgoci. Drugie zdjęcie. Na jelicie widać szarą warstwę. Czy wada jelita- złe szlamowanie? Czy za suszona, zapieczona warstwa białka ( jelito i mięso).

4. Czy nie był za duży wsad w stosunku do komory?

5. Jakiej używasz maszynki do rozdrobnienia mięsa? Czy trakcie mielenia mięsa i tłuszczu składniki nie były mocno rozdrobnione?

6. W trakcie mieszania zbyt mocno rozdrobnione mięso dodatkowo tworzy jednolitą barwę wszystkich składników. Mieszając kolor biały i czerwony otrzymasz czerwony?

7. Mając delikatnie czerwony kolor farszu, nic dziwnego, że kiełbasa nie mogła się uwędzić na żądany kolor.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826378
Udostępnij na innych stronach

 

Wg mnie problem nie leży w osadzaniu bo kiedyś wedzilem bez osadzania, wyciągałem z lodówki do miski, jechałem na działkę,

Zanim zaczniesz udowadniać, że wszystko zrobiłeś dobrze to odpowiedz na pytania zadane wcześniej.

Co to jest tłuszcz drobny czy jakiś ścinki tłuszczy z różnych mięśni, słonina, podgardle czy jeszcze coś innego masz na myśli? Na jakiej siatce rozdrobniłeś tłuszcze?

Daj sobie coś powiedzieć kilku kolegów już część błędów pokazała :facepalm: postaraj się zrozumieć skoro nie masz wiedzy!!!

Piszę po raz ostatni w tym temacie zrozum wreszcie, że proces technologiczny kiełbasy białej surowej której się nie wędzi, różni się od procesu kiełbas przeznaczonych do wędzenia, tyle w temacie.

Ale na co mam Ci odpowiedzieć? Przecież wyżej jest dokładnie napisane z czego zrobiłem kielbase z podaniem klas mięsa. Nie ma tam zadnego dodatkowego tłuszczu oprócz tego który jest w wieprzowinie kl. II. 70/30.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 07 kwi 2023 - 18:38]

 

 

Spróbuję dość do przyczyn nieudanego wędzenia.

1. Kiełbasa wyjęta z lodówki miała np temp. 4 C, trafia na kije w temp otoczenia - jakiej? Gdyby osiągnęła temp. np. 20 C byłoby dobrze.

2. Wkładasz zimną kiełbasę do osuszania w wędzarni i osuszasz przez 30 min. i osiąga suchą skórkę jelita. Tak?

Albo jest suche jelito ( pod jelitem warstwa mięsa została zdenaturalizowana), że nie będzie przepuszczało dymu, gdyż było bardzo dużo żaru i wysoka temp. wewnątrz wędzarni. Jaka była temp w komorze w czasie osadzania? Czy termometr w czasie wygrzewania wędzarni był osunięty z komory? Mam nadzieję, że jest sprawny.

3. Zamykasz daszek , doprowadzasz dym i kiełbasa zaczyna się pocić, ponieważ jest w środku zimna. Nie możność ujścia wilgoci. Drugie zdjęcie. Na jelicie widać szarą warstwę. Czy wada jelita- złe szlamowanie? Czy za suszona, zapieczona warstwa białka ( jelito i mięso).

4. Czy nie był za duży wsad w stosunku do komory?

5. Jakiej używasz maszynki do rozdrobnienia mięsa? Czy trakcie mielenia mięsa i tłuszczu składniki nie były mocno rozdrobnione?

6. W trakcie mieszania zbyt mocno rozdrobnione mięso dodatkowo tworzy jednolitą barwę wszystkich składników. Mieszając kolor biały i czerwony otrzymasz czerwony?

Kielbasa wyjęta z lodówki 5 stopni. Wisiała w temp pokojowej ok. 19 stopni przez 2 h.

Mieso rozrabiane na Zelmerze. Kl. I i II na 10 a wołowina kl. II na kleiste na 8, 4 i 2 mm. Termometr dobry z browin, nowy, sprawdzony, prawidłowo reaguje na zmiany temp.

Podczas osuszania pilnowałem zeby było 55-60 (taka jak powtarzana jak mantra wszedzie na forum). Osadzanie przeprowadzone przez wędzeniem w domu, na ganku w temp 19 stopni (nie w w komorze wedzarki).

Co do jelit nie jestem w stanie powiedzieć, kupuje zawsze w wierzejkach w woreczku juz zasolone, robiłem na nich nieraz i było ok. Nie wiem, może coś u nich się zepsuło albo mrozili

 

P. S. Wędzilem kielbase kilka lat, nigdy nie miałem takiego cyrku. Po raz pierwszy wedzilem w kibelku drewnianym z olchy, 50x50x70 cm wysokości i taki efekt. Kielbasa w komorze miała odstępy od siebie.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826379
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale na co mam Ci odpowiedzieć?

W sumie na nic.

 

 

tego który jest w wieprzowinie kl. II. 70/30.

Na jakiej siatce rozdrobniłeś?

Głównym błędem było włożenia kiełbasy po nadzianiu do lodówki zamiast jej osadzenia. Farsz w jelicie został zgnieciony pod własny ciężarem dlatego w jednym miejscu nastąpiło przesuszenie osłonki (to są miejsca na których masz kolor) a w innym znowu było za mokro ( miejsca wyblakłe ). To tak z grubsza w temacie a jeszcze jedno białą też można ładnie uwędzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826382
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mieso rozrabiane na Zelmerze. Kl. I i II na 10 a wołowina kl. II na kleiste na 8, 4 i 2 mm.

 Mogę wnioskować, że kolor lekko różówy.

 

 

Po raz pierwszy wedzilem w kibelku drewnianym z olchy, 50x50x70 cm wysokości

Czy ćwiczyłeś wędzenie na nowym sprzęcie?

 

Termometr dobry z browin, nowy, sprawdzony, prawidłowo reaguje na zmiany temp.
Czy możesz podać link?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826387
Udostępnij na innych stronach

 

Ale na co mam Ci odpowiedzieć?

W sumie na nic.

tego który jest w wieprzowinie kl. II. 70/30.

Na jakiej siatce rozdrobniłeś?

Głównym błędem było włożenia kiełbasy po nadzianiu do lodówki zamiast jej osadzenia. Farsz w jelicie został zgnieciony pod własny ciężarem dlatego w jednym miejscu nastąpiło przesuszenie osłonki (to są miejsca na których masz kolor) a w innym znowu było za mokro ( miejsca wyblakłe ). To tak z grubsza w temacie a jeszcze jedno białą też można ładnie uwędzić.

Ok, czyli po nadzianiu następnym razem powiesić do osadzania. Ale jeśli nie mam warunków lodówkowych zeby tam była rozwieszona do osadzania, tylko temp pokojową to jak to rozwiązać? Niestety nie pomieszczę się ze wszystkim. Czy w takim wypadku 12 h osadzania w 19 stopniach temp pokojowej będzie bezpieczne pod kątem bakterii? Co w lecie?

Dzięki za praktyczną podpowiedź którą wykorzystam w przyszłości.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 07 kwi 2023 - 18:57]

 

 

 

Mieso rozrabiane na Zelmerze. Kl. I i II na 10 a wołowina kl. II na kleiste na 8, 4 i 2 mm.

Mogę wnioskować, że kolor lekko różówy.

Po raz pierwszy wedzilem w kibelku drewnianym z olchy, 50x50x70 cm wysokości

Czy ćwiczyłeś wędzenie na nowym sprzęcie?

Termometr dobry z browin, nowy, sprawdzony, prawidłowo reaguje na zmiany temp.

Czy możesz podać link?
Nie było zbyt różowe. Nie widziałem większej różnicy pomiędzy farszami z poprzedniego robienia kiełbas.

Jedynie przepaliłem wedzarkę na "sucho" przez 3 h dwa razy. Ale nie pod rząd.

Temometr: https://www.empik.com/termometr-do-potraw-i-szynkowaru-browin-browin,p1242260562,dom-i-ogrod-p

 

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez diavoli1991
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826389
Udostępnij na innych stronach

 

którą wykorzystam

Pamiętaj chcemy pomóc. Każdy też kiedyś zrobił błąd. Dyskusja jest jak Ci pomóc w następnej przygodzie
Jasna sprawa. Zapytałem kolegi z Forum wyżej. Jak następnym razem rozwiązać kwestię osadzania jeśli nie mam możliwości robić tego nigdzie w niskiej temp. (czyt. Osadzanie w lodówce).

Jak sobie z tym radzisz?

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/#findComment-826394
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.