Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak następnym razem rozwiązać kwestię osadzania jeśli nie mam możliwości robić tego nigdzie w niskiej temp.
Wstaję te 2 godziny wcześniej........ 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826396
Udostępnij na innych stronach

Osobiście jestem zwolennikiem wychłodzenia gotowego farszu w plaskim naczyniu ( nie miska ) w lodówce, rano nadziewamy w jelita, wieszamy na kijach ( osadzanie ) i rozpalamy w wędzarni.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826403
Udostępnij na innych stronach

 

Jak następnym razem rozwiązać kwestię osadzania jeśli nie mam możliwości robić tego nigdzie w niskiej temp.

Wstaję te 2 godziny wcześniej........
Wstałem 2 godziny wcześniej przed rozpalaniem i pierwsze co zrobiłem to wyjalem kielbase z lodówki, rozwiesiłem na kijki do wędzenia na ganku w domu i wisiały 2 h. Powtarzałem to już wyżej

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 07 kwi 2023 - 19:47]

Osobiście jestem zwolennikiem wychłodzenia gotowego farszu w plaskiem naczyniu ( nie miska ) w lodówce, rano nadziewamy w jelita, wieszamy na kijach ( osadzanie ) i rozpalamy w wędzarni.

Czy osadzanie 2-3 h przed wędzeniem, po wyjęciu z lodówki rano jest prawidłowe wg sztuki?

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy osadzanie 2-3 h przed wędzeniem, po wyjęciu z lodówki rano jest prawidłowe wg sztuki?

 Rano nadziewamy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826409
Udostępnij na innych stronach

po wyjęciu z lodówki rano jest prawidłowe wg sztuki?

Prawidłowo= nabijamy, wieszamy na kije  na te 2 godziny w temp pokojowej , do rozgrzanej wędzarki max 50 st .  wkładamy wsad , OSUSZAMY bez lub z minimalną ilością dymu do suchawego w dotyku (kiełbasa) inne wędzonki do suchego , puszczamy dym. Nie ma tam leżakowania w lodówce.

[Dodano: 07 kwi 2023 - 20:54]

 

 

pierwsze co zrobiłem

To nabiję następnym razem kiełbasę.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826410
Udostępnij na innych stronach

Błąd w osuszaniu w wędzarni .Prawdopodobne przyczyny - Przepełniona wędzarnia, spowodowała słaby obieg  cieplego powietrza, nierównomierny. W związku z tym tam gdzie dotarło częsć kiełbas osuszyla się tam gdzie nie dotarło batony zostały nie osuszone.  Podniesiona temperatura spowodowała zaparzenie powierzchowne nie osuszonych  białych batonów kiełbas. Efekt osuszone części kiełbas nabrały prawidłowego koloru nie obsuszone zostały białe nie dowędzone, zaparzone nie uwędzą się już. Wnioski- Nie przepałniać wędzarni ,Przekładać i przekręcać kije z kielbasami. Sprawdzajmy dla pewności czy kiełbasy są osuszone bo często nam się wydaje że są już osuszone . Wystarczy że po opuszczeniu daszka, zamknięciu wędzarni i zadymianiu za kilka, kilkanaście minut otworzymy wędzarnie i sprawdzimy czy na batonach nie ma kropelek rosy. O ile są ,  będzie to znak ze należy dalej osuszać przy otwartym daszku wędzarni . Osadzanie to nie to samo co osuszanie w wędzarni .Moze tylko nieco przyśpieszyć osuszanie . Osadzanie w zimnych i wilgotnych warunkach może trwać i 5 godzin i nie będzie wplywało na szybkość osuszania 

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826412
Udostępnij na innych stronach

 

po wyjęciu z lodówki rano jest prawidłowe wg sztuki?

Prawidłowo= nabijamy, wieszamy na kije na te 2 godziny w temp pokojowej , do rozgrzanej wędzarki max 50 st . wkładamy wsad , OSUSZAMY bez lub z minimalną ilością dymu do suchawego w dotyku (kiełbasa) inne wędzonki do suchego , puszczamy dym. Nie ma tam leżakowania w lodówce.

[Dodano: 07 kwi 2023 - 20:54]

 

pierwsze co zrobiłem

To nabiję następnym razem kiełbasę.
Ok, czyli nie robić dzień wcześniej kiełbasy tylko rano... Szkoda ze nie każdy ma tak czas rozplanować to

A czy można farsz (nadzienie kiełbasy) dzień przed wieczorem zmielic, doprawić i do lodówki w naczyniu, a następnego dnia rano nadziewać, na kije zeby się osadziła (2-3 h) i wędzić?

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826416
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ok, czyli nie robić dzień wcześniej kiełbasy tylko rano.
 

Cały czas nadziewam kiełbasy wieczorem . W lecie póżnym wieczorem ,wędzenie skoro swit. 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826420
Udostępnij na innych stronach

 

Ok, czyli nie robić dzień wcześniej kiełbasy tylko rano.

Cały czas nadziewam kiełbasy wieczorem . W lecie póżnym wieczorem ,wędzenie skoro swit.

Osadzanie pewnie przez noc w warunkach chłodniczych?

 

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826422
Udostępnij na innych stronach

Zależnie od temperatur panujących w dzień robienia wędlin. Kuchnia,  balkon i lodówka gdy temp. ponad 20 st c

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826423
Udostępnij na innych stronach

Zależnie od temperatur panujących w dzień robienia wędlin. Kuchnia, balkon i lodówka gdy temp. ponad 20 st c

Rozumiem. Więc nie ma żadnego zagrożenia na 12 h osadzania kiełbasy w temp. 19 stopni {przez noc}?

Gorzej w miesiącach letnich, gdy w lodówce miejsca brak

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez diavoli1991
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826424
Udostępnij na innych stronach

Napisałem wyrażnie póżny wieczór i świt to nie jest 12 godzin.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826526
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za sugestie i rady. Postaram się następnym razem poprawić to co mogło pójść nie tam.

Temat dotyczący tego problemu może pomoże komuś w przyszłości.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19792-dziwny-kolor-kielbas/page/2/#findComment-826528
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.