darekgorlice Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Spotkał sie ktos z was z takim zjawiskiem? kiełbasę wedziłem z myślą o Swiętach wielkanocnych , a więc uwędziłem dokładnie tydzień przed w piątek i wyszła naprawde super mowa o wiejskiej na soli, zapach czosnek smak naprawde pyszna po 3 dniach postanowilem ja zapakowac hermetycznie odsysajac powietrze na kolejne 3 dni by otworzyc ją dzien przed aby była świeża by nie obeschła itd. i tu moje zdziwienie kiełbasa po otwarciu jak by straciła swój smak... tzn. zapach intensywny czosnku tego zapachu typowego dla swojskiej jak by znikł .. zrobiła się jak by zwietrzała .. nie ma zadnego kwasnego czy zepsutego smaku ,, jest poprostu taka jak zwyczajna ze sklepu .. szału poprostu nie ma ... jest jakaś taka bez smaku tylko słoność pozostała reszta zanikła... czy ktos ma na to jakąś odpowiedź ? radę ..Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt... Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez darekgorlice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) na soliZmień sól na peklosól Parzona czy pieczona , napisz coś więcej o technologii wytworzenia tego wyrobu i jakieś foto może ? Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-826568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekgorlice Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) zapiekałem a robilem na soli gdyż chcialem typową wiejską z szarym oczkiem i taka na poczatku byla fajna pachnaca nawet wędzeniem teraz nie ma nic ...ale nie sadze ze smak i zapach uleciał przez to ze robiona na soli hmmm juz sam nie wiem...[Dodano: 08 kwi 2023 - 14:33]może pierwsze 3-4 dni ją wywietrzyły ? Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez darekgorlice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-826570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekgorlice Opublikowano 4 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2023 Temat rozpracowałem 😏 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-858617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2023 19 minut temu, darekgorlice napisał(a): Temat rozpracowałem 😏 To wstaw info dla potomnych 😉 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-858627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Września 2023 W dniu 8.04.2023 o 14:33, darekgorlice napisał(a): zapiekałem a robilem na soli gdyż chcialem typową wiejską z szarym oczkiem i taka na poczatku byla fajna pachnaca nawet wędzeniem teraz nie ma nic ...ale nie sadze ze smak i zapach uleciał przez to ze robiona na soli hmmm juz sam nie wiem... [Dodano: 08 kwi 2023 - 14:33] może pierwsze 3-4 dni ją wywietrzyły ? A co z szarym oczkiem, nie ulotniło się? 🤔 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-858638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekgorlice Opublikowano 20 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lutego 2024 (edytowane) W dniu 4.09.2023 o 16:16, wróbel75 napisał(a): To wstaw info dla potomnych 😉 W sumie to jednak do końca nie wiem.. Zauważyłem że pakowanie hermetyczne niby ok ale kiełbasa pachnie jeden dzień po otwarciu i z każdym kolejnym coraz słabiej. Dużo lepiej jest jak zamrażam część kiełbas zaraz po wędzeniu ( tzn. część której wiem że od razu nie zjem) i według mnie jest dużo lepsza- przechowanie w taki sposób Edytowane 20 Lutego 2024 przez darekgorlice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-904128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lutego 2024 Ja nigdy jak pakuję to nie kroję na plasterki, tylko w kawałkach. Może tu jest problem utraty zapachu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-904158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.