Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkał sie ktos z was z takim zjawiskiem? kiełbasę wedziłem z myślą o Swiętach wielkanocnych , a więc uwędziłem dokładnie tydzień przed w piątek i wyszła naprawde super mowa o wiejskiej na soli, zapach czosnek smak naprawde pyszna po 3 dniach postanowilem ja zapakowac hermetycznie odsysajac powietrze na kolejne 3 dni by otworzyc ją dzien przed aby była świeża by nie obeschła itd. i tu moje zdziwienie kiełbasa po otwarciu  jak by straciła swój smak... tzn. zapach intensywny czosnku tego zapachu typowego dla swojskiej jak by znikł .. zrobiła się jak by zwietrzała .. nie ma zadnego kwasnego czy zepsutego smaku ,, jest poprostu taka jak zwyczajna ze sklepu .. szału poprostu nie ma ... jest jakaś taka bez smaku tylko słoność pozostała reszta zanikła... czy ktos ma na to jakąś odpowiedź ? radę ..Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt...

Edytowane przez darekgorlice
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

na soli

Zmień sól na peklosól  ;)  Parzona czy pieczona , napisz coś więcej o technologii wytworzenia tego wyrobu i jakieś foto może ?

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-826568
Udostępnij na innych stronach

zapiekałem a robilem na soli gdyż chcialem typową wiejską z szarym oczkiem i taka na poczatku byla fajna pachnaca nawet wędzeniem teraz nie ma nic ...ale nie sadze ze smak i zapach uleciał przez to ze robiona na soli hmmm juz sam nie wiem...


[Dodano: 08 kwi 2023 - 14:33]

może pierwsze 3-4 dni ją wywietrzyły ?

Edytowane przez darekgorlice
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-826570
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
19 minut temu, darekgorlice napisał(a):

Temat rozpracowałem 😏

To wstaw  info dla potomnych 😉

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-858627
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.04.2023 o 14:33, darekgorlice napisał(a):

zapiekałem a robilem na soli gdyż chcialem typową wiejską z szarym oczkiem i taka na poczatku byla fajna pachnaca nawet wędzeniem teraz nie ma nic ...ale nie sadze ze smak i zapach uleciał przez to ze robiona na soli hmmm juz sam nie wiem...


[Dodano: 08 kwi 2023 - 14:33]

 

może pierwsze 3-4 dni ją wywietrzyły ?

 

A co z szarym oczkiem, nie ulotniło się? 🤔

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-858638
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
W dniu 4.09.2023 o 16:16, wróbel75 napisał(a):

To wstaw  info dla potomnych 😉

W sumie to jednak do końca nie wiem.. Zauważyłem że pakowanie hermetyczne niby ok ale kiełbasa pachnie jeden dzień po otwarciu i z każdym kolejnym coraz słabiej. Dużo lepiej jest jak zamrażam część kiełbas zaraz po wędzeniu ( tzn. część której wiem że od razu nie zjem) i według mnie jest dużo lepsza- przechowanie w taki sposób 

Edytowane przez darekgorlice
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19796-kie%C5%82basa-po-kliku-dniach-jakby-zwietrza%C5%82a/#findComment-904128
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.