Skocz do zawartości

Golonka Pieczona Niepeklowana według TINKA


TINEK

Rekomendowane odpowiedzi

Beiot - czy ten ośrodek gdzie serwują takie golonki i takie piwo jest w pobliżu Palangi

Bingo :!:

Dokładnie 5 km od Pałangi.

Mają swój browar i świetne piwko oraz Girę - czyli kwas chlebowy

 

 

mam pytanie masz jakiś przepis na ten smażony chleb ?

Przepis już mam. Dostałem na telefon. Jak wypali produkcja to zamieszczę z fotkami.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie 5 km od Pałangi.

Mają swój browar i świetne piwko oraz Girę - czyli kwas chlebowy

Byłem tam pare lat temu. Było super. Moja golonka ważyła 1,5 kg plus dodatki i oczywiście piwo 1l. Dałem radę. :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Cześć! w sobotę wykorzystałem przepis Tinka do goloneczek mimo wszystko w kiszonej- wyszło super, tylko aby skrócić czas goloneczki na drugi dzień po przyprawieniu(wg przepisu) wsadziłem w szkiełko i do gorącego piekarnika, tak ze 220stopni, bez przykrycia, gdy musztarda przyschła poldałem delikatnie(wg przepisu), parę łyżek dosłownie. gdy się zrumieniły wyjąłem naczynko, wyciągnąłem z niego golonki, na dno włożyłem przyprawioną uprzednio kapustę kiszoną, na to z powrotem golonki i obsypałem do połowy ich wysokości resztą kapusty. Z warzyw typu ziemniaki i marchew oczywiście zrezygnowałem. Polałem golonki pozostałą zalewą(woda+miód+piwo) i pod przykryciem na jakieś210-220stopni do pieca. 2godzinki z hakiem i paluszki lizać:) dzięki Ci, WIELKI TINKU:)

Temperatury i czas podaję +- bo;

1. mam stary piekarnik z nieprecyzyjną wskazówką

2.jestem szczęśliwy i czasu nie mierzę-robię na czuja

3.każdy i tak zrobi po swojemu..:)

Zaraz spróbuję dodać zdjęcia z różnych etapów

 

[ Dodano: Pon 12 Gru, 2011 11:07 ]

Niestety, dodawanie zdjęć mnie przerasta.. może ktoś mnie odeśle do instrukcji..?

Uwaga- łoś:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://images8.fotosik.pl/2921/175f57a82cff6addm.jpg

Jednak dałem radę:) trzy golonki w gęsiarce to takie "przy okazji" na prośbę mojej Pani- duszone w cebuli, zwyczajnie, na palniku

No i na końcowym efekcie widać,że skóra się trochę zbiegła, ale goloneczki kupiłem pocięte z długości, żeby naczynie mi się zamknęło. PYCHA :)

Uwaga- łoś:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Od dawna już stosuję ogólny przepis według TINKA , i już bywa zapominam smak golonki gotowanej, z tym że wprowadziłem pewną modyfikację polegającą na pieczeniu golonki nas kapuście kwaszonej, w skrócie: 1,5kg kapusty kwaszonej bardzo dokładnie, bywa że dwa razy płuczę w zimnej wodzie, porządnie odciskam i układam na dnie dość dużego nierdzewnego garnka warstwa ma ok 5-6 cm na to kroję w talarki dwie średnie cebule, kilka pokrojonych ząbków czosnku i rozkładam garść suszonych śliwek, cebulę posypuję lekko solą. Na to układam golonki uprzednio przygotowane jak w przepisie TINKA całość podlewam winem ok pół szklanki, niekiedy z dodatkiem musztardy (zależy jak były przygotowane golonki) Garnek zakrywam dopasowaną pokrywką (nie ma on żadnych części plastikowych czy szklanych) i do pieca, ustawiam temperaturę 190 do 200 stopni i czekam ok 4 godziny, pod koniec trzeba przypilnować coby kapustka zbytnio się nie "pozłociła" można nieco obniżyć temperaturę.

Dlaczego mocno płuczę kapustę? Bo jest świetna! tyle że za kwaśna i za słona a po wypłukaniu wychodzi idealna!

Kocham eksperymenty w kuchni a ostatnio zrobiłem jeszcze jedną modernizację, nigdzie nie mogłem dostać ładnych golonek a że jestem wybredny już chciałem zrezygnować i wtedy trafiłem piękne żeberka! 2,5 kilograma po odpowiednim przyprawieniu wylądowało na kapuście, co było dalej każdy może sprawdzić własnoręcznie! :thumbsup: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Odświeżam przepis na golonkę - bo warto :)

 

Dziś pozwoliłem sobie na golonkę wg. Tinka , smaczna delikatna ale moim zdaniem golonka z kociołka na kapuście kiszonej jest lepsza.

Ale do rzeczy.

Najpierw w zalewie piekłem golonki przez 2,5 godz. w temp. 160 *C W międzyczasie zrobiłem materacyk z kapusty białej słodkiej z ziemniaczkami, marchewką i nacią pietruszki

 

Po lekkim upieczeniu golonek w zalewie przełożyłem je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na następne 3 godz.

 

Po upieczeniu na talerzu leży i czeka

 

Do tego oczywiście zimne piwko ale tego już nie fotografowałem :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzięki Tinek,przepis super!Kiedyś robiłem kikla razy gotowaną a teraz na rozruch zrobiłem tylko 1 szt.ale za to 1,47kg. :D troche więcej czasu potrzebuje przy podanych temperaturach i wadze.Jako że robiłem ją na tygodniu, po pracy więc piekłem ją na raty.Pierwszego dnia marynata drugiego piekła się ok 4,5 godz, na kilku liściach kapusty, trzeciego zrobiłem właściwy materacyk i piekła się ok.4,5 godz.Po ok 3,5 godz odciąłem kawałek bo szkło parowało i kolega się niecierpliwił a rano trzeba do pracy ;) po następnej godz była jeszcze lepsza,a przy tej wadze do ideału zabrakło jej jeszcze z godzinę.Następnym razem kupię tylko mniejsze goloneczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzięki linkowi Roberta na fejsie o tej golonce  :)   zacząłem i ja ,

wczoraj pierwszy etap, czyli 4 godziny bez przykrywki, miałem około 165  stopni

polewałem co godzinę ważona przed  obróbką  miała 2.05 kg.

 

Kurde no i skórka mi się dość mocno przypaliła :(   dlaczego  ?

Termometr dobry !  piekłem w genie, był na środkowej kratce piekarnika

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.