Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jednego orzecha. Upierdliwe są orzeszki do wyciągania, ale ten smak wart jest trudu.

 

Przyszły emeryt się wyspał. :D:facepalm: Jest 01:18

Idę orzechy łupać, będzie ciasto.

 

Ps. Pozdrawiam Cię Wojtku.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1040933
Udostępnij na innych stronach

Zło jeszcze nie poszło spać. 😜 Klient mnie zdenerwował.

Jak ruszyłam do kuchni to są wyniki.

- 3 chlebki

- sernik z brzoskwiniami, z bezą z makiem i kokosem, w cieście kruchym kakaowym. Jak ostygnie do rana. to będzie do kawusi przed pracą.:D:clap:

- miodownik. Ten pójdzie rano do lodówki. Będzie dociskany obciążony deseczką i za parę dni będzie mniamuśny.

 

mms_img-472115644(6).thumb.jpg.3ec3d05d2700ec35063d33a1523a0b8b.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041358
Udostępnij na innych stronach

Jak klient ma problem z płatnością, a dzięki nam ma ciepło to osobiście do niego pojadę i wymontuję np: specjalny reduktor, albo rozetnę instalacje.

Niedobra jestem.

 

No nic. Pora zrobić kawusię i ciasto spróbować. :clap::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041389
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

😜 Klient mnie zdenerwował.

Dorotko jak ja Ciebie zdenerwuję nie finanosowo to też mi coś upieczesz🤔

Ładniusie wypieki 😋😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041391
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, jak będzie potrzeba to bez problemu coś upiekę. 😚

 

Miodownik poszedł do dojrzewania, sernik miamuśmy - do powtórki.

Później, po południu pokażę Wam przekrój sernika, a teraz do roboty, raz raz.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041409
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, mamuśka napisał(a):

Grzesiu, jak będzie potrzeba to bez problemu coś upiekę. 😚

😘

15 minut temu, mamuśka napisał(a):

teraz do roboty, raz raz.:D

Tylko bądź grzeczna i wyrywaj rur klientowi😉. Miłej pracy życzę o ile taka istnieje😁.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041413
Udostępnij na innych stronach

Mamuśka , życzę powodzenia z dłużnikiem. Będę przypatrywał się temu temu tematowi.  Wygląda na to ,że im dłużej nie będzie płacił gdym więcej wypieków pokażesz .Oby tak nie było.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041455
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Jak klient ma problem z płatnością

Podesłać windykatora? 😉 😁

A na poważnie to poproszę o przepis na miodownik, jakoś narobiłaś mi apetytu na ten specjał😋

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041456
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Podesłać windykatora?

Na ten moment ja robię za najgorszego windykatora. :D

Potrafię  jeszcze "cwaniaków" w miarę docisnąć, a czym bardziej mnie zdenerwują tym bardziej mają gorzej.

Na moje waciki musi być, tylko że moje waciki to np: kątówka, wkrętarka czy fajny klucz.

 

To mój nowy sernik, mniamuśny.

Brzoskwinie spokojnie można zamienić na inne owoce, np: porzeczkę, żurawinę, śliwkę.

 

mms_img-1319109011(16).jpg.c1154efeaa51f53465a0c5e7f6754db4.jpg

 

Tu jest oryginał https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-makiem-kokosem-i-brzoskwiniami#goog_rewarded

Z reguły ciasta z tej strony są wg. nas bardzo słodkie i uważam na ilość cukru (próbuję masę paluszkiem).

 

Co i jak (moje zmiany, czy wskazówki):

- w masie serowej zamiast ricotty poszło mascarpone i ograniczenie ilości cukru po próbie smaku do połowy ilości podanej w przepisie.

 

Ps. Mariusz, tak bliżej wieczora napiszę o miodowniku, przepraszam. 😚

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041468
Udostępnij na innych stronach

Miodownik , oryginał https://mojewypieki.com/miodownik-tradycyjny

Ciasto w oryginale jest bardzo, bardzo słodkie.

Miód wiadomo jest słodki, ale ta ilość kajmaku w kremie 😬 . Próba paluszkiem zrobiona.😚

 

Wg strony, składniki są na okrągłą formę 23 cm, ja przeliczyłam sobie na większy prostokąt (bo w domu u nas jest czworo głodomorków).

Składniki poszły generalnie jako półtorej porcji składników.

Każdy z siedmiu placków miał u mnie wymiar 20 x 31. Dwa takie spody piekły się obok siebie, w jednym czasie w piekarniku.

 

Wszystkie składniki, temperatura pokojowa.

Ciasto na 7 blatów (6 do przekładania, 1 do pokruszenia). Rozmiar 20 x 31

- 5  jajek L

- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 6 łyżki miodu

- 5,25 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżeczki kakao

- 3 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1,5 łyżka octu winnego.

 

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać, odłożyć.

 

Ja miskę w której będę miksować zważyłam i wynik zapisałam na kartce.

 

W misie miksera umieścić jajka (w całości) i cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7–10 minut, mikserem ręcznym od 10–15 minut. Mieszanka podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko, w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Dodać 4 łyżki miodu i ubić, do połączenia.

Do kubeczka nalać octu, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać (bardzo się spieni). Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną i kakao. Dodać rozpuszczoną sodę w occie, wszystko razem dokładnie zmiksować mikserem (zmieniając końcówkę miksera na miksującą- to te z hakami na końcach). Powstałe ciasto powinno być mięciutkie i lekko klejące – nie dosypywać mąki.

Zanurzając dłonie w mące, podzielić ciasto na 7 równych części (przydatna będzie waga).

 

Ja miałam wcześniej zważoną miskę. Miskę z ciastem zważyłam. Od otrzymanego wyniku odjęłam wagę miski i otrzymany wynik podzieliłam na kalkulatorze na 7 części. W ten sposób miałam wagę ciasta na pojedyńczy blat.

 

Tortownicę na miodownik o średnicy 23 cm (jeśli macie więcej takich tortownic – jeszcze lepiej; można piec po 2–3 na jeden raz w piekarniku, pójdzie szybciej) wyłożyć papierem do pieczenia i jedną częścią ciasta równo wylepić formę – ja najpierw wałkowałam lekko, oprószając mąką, następnie przenosiłam do formy, resztę rozprowadzałam palcami. Ponakłuwać widelcem.

 

Papier do pieczenia podzieliłam sobie na odpowiedni rozmiar z dodatkiem marginesów 2-3 cm z każdej strony. Wszystkie marginesy podwinęłam pod spód. Z wierzchu miałam swój wymiar 20 x 31.

Na pojedyńczy, tak uszykowany arkusz papieru, łyżką w paru miejscach kładłam kupki ciasta. Na papierze musi wylądować tyle ciasta. ile wyszło na z wyliczeń.

Teraz najgorszy moment. Ciasto lepi się do wszystkiego jak chol..a, a musi być na całym obszarze który potrzebujemy, u mnie 20 x 31

Podsypywanie mąką odpada. Ciasto i tak się lepi. Mąki by trzeba nasypać dość dużo by przestało aż tak się lepić, ale to już będzie inna konstrukcja ciasta.

Kładłam na wierzch warstwę papieru, folii. Tia.... . Odpada. Przy zdejmowaniu papieru czy folii z wierzchu, odrywa się dosyć duża ilość ciasta.

Myślałam, kombinowałam i taki sposób chyba jest najlepszy.

Kupki ciasta rozciągamy łyżką po papierze. Łyżka w jednej łapce, drugą łapką trzymamy za papier i lecimy. Rozprowadzamy ciasto. Za pierwszym razem będziecie chyba używać chińskiego języka, ale z każdym kolejnym plackiem łapałam praktykę. Jak już jest, mniej więcej papier wysmarowany ciastem, to na łapki 2-3 krople oleju. Ten olej rozsmarujcie jak krem na dłoniach, a potem tymi wysmarowanymi dłońmi trzeba pogłaskać ciasto. Przestanie się aż tak mocno kleić. Na koniec, placka wygładziłam jeszcze gładkim brzegiem deserowego i mam to.

Teraz już można placka ponakłuwać widelcem.

 

 

Piec w temperaturze 180ºC przez około 7–10 minut. Wyjąć natychmiast, kiedy blaty zaczną się mocniej brązowić od brzegów formy (brązowe byłby zbyt twarde). Wystudzić.

Sześć blatów odłożyć, a siódmy blat pokruszyć w malakserze na okruszki (do dekoracji ciasta).

 

 

Krem kajmakowy z kawą:

- 450 g masła

- 400 g masy kajmakowej z puszki ( z przeliczenia oryginalnego przepisu kajmaku na półtora porcji ciasta powinno być 1200g kajmaku, ciasto jest wtedy bardzo słodkie)

- 750 g mascarpone (mascarpone 0)

- 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

- 7,5 łyżek ciemnego rumu (dodałam więcej, na smaka)

- 3 łyżki kawy (zmielonej, prawdziwej) – opcjonalnie, jeśli lubicie (ja dodałam więcej, na smaka)

Wszystkie składniki na krem do miodownika powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Masło umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać masę kajmakową, w kilku turach, cały czas ucierając.

Jak spróbujecie i będzie dosyć słodkie to w kilku turach dodajcie mascarpone. Dodać rum, kawę (opcjonalnie), utrzeć. Na samym końcu wmieszać orzechy włoskie.

 

Nasączenie:

- 75 ml rumu

- 75 ml wody

Składniki wymieszać.

Ponadto:

-75 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

-odrobina kakao do oprószenia

- orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:

Krem podzielić na 7 równych części (przydatna będzie waga). Blaty miodownika układać na paterze, delikatnie nasączając wodą z rumem (np. przy pomocy pędzelka). Przekładać kremem, smarując nim każdy z  blatów. Siódmą, ostatnią część kremu wykorzystać na posmarowanie boków i wierzchu ciasta. Pokruszony blat miodowy wymieszać z grubo posiekanymi orzechami włoskimi, posypać nim wierzch i boki miodownika. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Potem owinąć ciasto folią lub większą reklamówką jednorazową, obciążyć  deseczką, włożyć do lodówki na kilka godzin. Kiedy cały krem maślany w torcie miodowym stężeje (kolejne kilka godzin), położyć dodatkową deseczkę, by lepiej docisnąć blaty do kremu.

Podawać najwcześniej po kilku dniach od przełożenia. Przed podaniem miodownik tradycyjny udekorować orzechami włoskimi, lekko oprószyć kakao.

 

 

Koniec😚

 

Co mogłam podpowiedzieć to kursywą dopisałam.

Powodzenia, wierzę w Was. 

Do dzieła Kochani. 😚:clap:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041533
Udostępnij na innych stronach

Pięknie Dorotko dziękuję za przepisy, bardzo zaintrygował mnie ten miodownik, a właściwie to Jolę,  jak podpasuje rodzinie to wejdzie na stałe.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041535
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za co dziękować. 😚

Jak tylko będę mogła to pomogę.

Bardzo fajne jest w tym miodowniku że można sobie sterować słodkością.

Smak można jeszcze kawą i odpowiednią dawką rumu podkręcić pod własny smak, a jak postoi ciasto parę dni w lodówce i potem kawałek dostanie pokojowej temperatury, to jest normalnie szał ciał. :D

 

Ps. Jak zrobicie i zjecie, to napiszcie wrażenia. Ciekawa jestem Waszej opinii.

 

Ps. W tym roku na zlot do Napoleonowa zabrałam Tort Kijowski (też nam bardzo smakuje), to może w przyszłym roku Miodownika zabiorę. Pożyjemy, zobaczymy. 😚

 

 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/5/#findComment-1041546
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.