Skocz do zawartości

Szybkowar/sterylizator - Autoclav ALL AMERICAN model 925


Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, wawaldek11 napisał(a):

Zobaczymy co @czeski napisze, ale ten gumowy grzybek ma utrzymać ciśnienie do 35psi, czyli ponad 2 at. Tak mi napisał.

Ja miałem na myśli obciążnikowy regulator ciśnienia 

Przy 121 st.C. jest to około 16 psi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19857-szybkowarsterylizator-autoclav-all-american-model-925/page/3/#findComment-999288
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

No,....zawsze możesz spróbować.

Jednak nie radzę, przerabialiśmy to kiedyś w Chłapowie przy puszkowaniu ryb.

To, co pozostało - Marek z Bielska barwnie nazywa "p....lonką" 

Nawet przy powolnym chłodzeniu puszki są lekko wypukłe, co świedczy o nadciśnieniu wewnątrz.

 

 

5 godzin temu, Resal napisał(a):

Znalazłem w necie. Strona 9. Nie uważam tego zalecenia za poprawne. Szybkie zmniejszenie ciśnienia to droga do deformacji albo rozszczelnienia puszek.   

Instukcja

 

Ustosunkowałem się do tej wskazówki producenta. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19857-szybkowarsterylizator-autoclav-all-american-model-925/page/3/#findComment-999295
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Resal napisał(a):

Swoją drogą niepoprawne wskazówki nie świadczą najlepiej o producencie.

Jest szansa że w Ameryce mają lepsze puszki. Tam nie mają unii i zielonego ładu. Wszystko jest mocniejsze. Widziałem mnóstwo filmów jak otwierają ten gar na szybko z puszkami w środku. Nic im nie wybucha. Jest lekko wypukłe. Wrzucają to do zimnej wody. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19857-szybkowarsterylizator-autoclav-all-american-model-925/page/3/#findComment-999306
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, bilu72 napisał(a):

Ja miałem na myśli obciążnikowy regulator ciśnienia

Właśnie w tym miejscu wkęcę wentyl. W miejscu gumowego zaworu bezpieczeństwa wkręcę taki jak jest w autoklawach. Pozostają jeszcze dwa miejsca na pokrywce do zamontowania czegoś. Na pewno jeden to będzie termometr a drugi jeszcze nie wiem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19857-szybkowarsterylizator-autoclav-all-american-model-925/page/3/#findComment-999307
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Czeski01 napisał(a):

w Ameryce mają lepsze puszki. Tam nie mają unii i zielonego ładu. Wszystko jest mocniejsze. 

O wiele  mocniejsze,jak wrócę z delegacji  do domu to wstawię fotkę.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19857-szybkowarsterylizator-autoclav-all-american-model-925/page/3/#findComment-999340
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, bilu72 napisał(a):

Puszki już wiekowe ciężko jest rozdzielić ale tak poglądowo wstawiłem.

No to nie dziwne że im niczego nie rozrywa. To kawał stali jest. 

Jestem uzytkownikiem tego sterylizatora juz sporo lat, jak rowniez zamykarki tej samej firmy i uzywam amerykanskie/kanadyjskie puszki. Mam tez swoj sterylizator "przerobiony" w ten sposob ze w miejsce tego gumowego grzybka mam stawiony gumowany zawor od koła samochodowego. Zawor jest ""podszlifowany w dolne czesci tak, aby jednak dawał troche poczucie bezpeiczenstwa. tzn w tracie wstawiania byl kilkarotnie przyszlifowany aby (mniej wiecej) dal sie wyciagac jak orginalny gumowany zaworek. Wiecej przerobek, trojnikow nie przerabialem bo po co?  jesli chce sie pobawic w pomiar temperatury to wstawiam do srodka specialny termometr gdzie jedna wskazowka spelnia role osiagu najwyzszej temperatury w czasie procesu. Odnosnie puszek - amerykanskie nie sa juz takie jak @bilu72 pokazal. Sa normalne, jak w kraju z jedna roznica - nie mam tutaj zadnego wyboru rozmiarow. Najczesciej uzywam takie ok. 0.45 kg wsadu bo takie tylko moglem tu dostac (wysyłka z Kanady). Drogie bardzo. Potrafia byc problemy z puszkami gdy metalowe robie calkowicie zakryte woda a po sterylizacji wynioslem je na zewnatrz w snieg i mrozne powietrze. Wytworzyly mi sie "ptasie dziubi" (zdjecia i rozmowa na ten temat byla gdzies w postach @jacekw21. Przerobki wentylowej raczej nie uzywam, (tylko gdy robie sloiki szklane to tak). Przy puszkach metalowych nie ma takiej potrzeby. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

mam problem z klawiatura i przy probie edycji nie udalo sie ze wzgledu na czas.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

2 godziny temu, StefanS napisał(a):

Jestem uzytkownikiem tego sterylizatora juz sporo lat, jak rowniez zamykarki tej samej firmy i uzywam amerykanskie/kanadyjskie puszki. Mam tez swoj sterylizator "przerobiony" w ten sposob ze w miejsce tego gumowego grzybka mam stawiony gumowany zawor od koła samochodowego.

A jak rozwiązałeś zatrzymywanie ciśnienia w środku, gdy używasz tego wentyla? Bo przecież ciężarek podskoczy i wypuści ciśnienie. 

Ciezarek podskoczy gdy cisnienie wyrowna sie z cisnieniem jakie jest wymagane podczas sterylizacji, i to wystarczy. Mozna (czasami to robilem ze kladlem np. lyzeczke na ciezarek dodatkowo go dociazajac troszke. Tam nie potrzebujesz wielu atmosfer cisnienia. tymbardziej ze cisnienie uzupelniasz tylko podczas konca pracy/studzenia. I tylko podczas pasteryzacji w naczyniach szklanych. Puszki metalowe nie potrzebuja przeciwcisnienia, wystarczy tylko zamknac zrodlo grzania i pozostawic niech sam sie wystudzi. Jesli zas pozostawisz ten gumowy grzybek tak jak jest to tez zbyt duzo cisnienia nie dopompujesz bo to jest tak zrobione ze ten grzybek gumowy Ci wyskoczy i wowczas bedziesz mial dopiero zabawe. Dodatkowo wez pod uwage ze kilkakrotne wyskoczenie tej gumowej zaslepkki spowoduje ze nie bedziesz w stanie uzyskac cisnienia roboczego i juz bedzie wyskakiwal.

Moim zdaniem tez sprzet nie wymaga przerobek bo zostal juz tak dopracowany ze dziala bez nich tez dobrze. Przy puszkach metalowych wlewam tylko troche wody i czynnikiem przewodzacym cieplo jest nasycona para wodna, natomiast przy sloikach szklanych zalewam powyzej zakretek i studzac uzywam koca do przykrycia aby przedluzyc studzenie. 

Przy puszkach metalowych zamykam odrazu na cisnienie, zas przy szklanych pozwalam podgotowac sie wodzie ok 10-15 minut i dopiero zakladam ciezarek.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

W dniu 15.03.2025 o 20:07, StefanS napisał(a):

Przy puszkach metalowych zamykam odrazu na cisnienie, zas przy szklanych pozwalam podgotowac sie wodzie ok 10-15 minut i dopiero zakladam ciezarek

Dzięki, za podpowiedzi. Słoiki robiłem w tym wiele razy i jest ok. Niemieckie weck z gumką. Bałem się zwykłych. Nie wiem jak z puszkami. Amerykanie robią i jest ok, ale u nas wszyscy mówią żeby robić w 121C a mój tyle to raczej nie wyciągnie jak mu ołowiu na ciężarek nie dokleję. Chociaż dłuższe sterylizowanie w mniejszej temperaturze też ma swoje zalety. 
pozdrawiam. 

10 minut temu, Czeski01 napisał(a):

ale u nas wszyscy mówią żeby robić w 121C

Kto tak mówi?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

5 minut temu, Maxell napisał(a):

Kto tak mówi?

Np. konserwy rybne sterylizuje się w 116 C.

Mięsne niektóre także. Ale aby o tym wiedzieć, trzeba troszkę poczytać nasze forum, pooglądać filmy oraz prześledzić wcześniejsze dyskusje tematyczne. Najgorszą metodą jest "pobieranie nauk" od psedotechnologów z YT.

  • Like 2

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

W dniu 12.03.2025 o 01:00, Czeski01 napisał(a):

Ja swoją instrukcję gdzieś przesiałem. Znalazłeś to online czy masz swoją instrukcje?  

Tu masz temat z instrukcjami

 

Godzinę temu, Czeski01 napisał(a):

121C a mój tyle to raczej nie wyciągnie jak mu ołowiu na ciężarek nie dokleję. 

A to dlaczego,pozwól mu się odpowietrzyć po zagotowaniu około +- 7 min.a następnie załóż ciężarek i tek wyreguluj żródło grzania aby ciężarek podskoczył 1 Max. 4 razy na min.

Edytowane przez bilu72
9 godzin temu, Maxell napisał(a):

Mięsne niektóre także. Ale aby o tym wiedzieć, trzeba troszkę poczytać nasze forum, pooglądać filmy oraz prześledzić wcześniejsze dyskusje tematyczne. Najgorszą metodą jest "pobieranie nauk" od psedotechnologów z YT.

Bracie ja od dwóch tygodni nic innego nie robię tylko czytam tematy związane z konserwami i autoklawami, zamykarkami itd. Jest tego tyle że jeszcze rok potrzebuje żeby to wszystko przeczytać.
   W większości tematów, które czytałem, użytkownicy tego forum dążą do uzyskania temperatury 121 stopni. Mam zapisanych wiele tabelek wielce szanownego Dziadka z jego eksperymentów ze słoikami. 
Chociaż przyznam, że natrafiłem na tabelkę odnośnie sterylizacji w różnych temperaturach i w zależności od temperatury innym czasem potrzebnym do sterylizacji. 
Ktoś to zacytował z jakiejś strony internetowej, ale nie pamiętam kto. 
Tak że z tym czytaniem, to jeszcze sporo przede mną.

Pozdrawiam.
 

Masz już na koncie naszego forum 74 posty i jeszcze nie trafiłeś do naszej skarbnicy ze zbiorami przepisów???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

8 godzin temu, Maxell napisał(a):

Masz już na koncie naszego forum 74 posty i jeszcze nie trafiłeś do naszej skarbnicy ze zbiorami przepisów???

Te forum jest tak przepastne, że ja już nie wiem gdzie trafiłem, a gdzie jeszcze nie. Niektóre tematy mają setki stron. Już żona na mnie krzywo patrzy za te siedzenie na telefonie. 
Gdybyś jednak był tak dobry i wskazał mi drogę to chętnie jeszcze ją podenerwuję 😂 

Chyba że chodzi Ci o te wszystkie stare książki, które widziałem, ale czytałem tylko wybrane fragmenty. O tak, to można nazwać skarbnicą wiedzy. 

19 godzin temu, bilu72 napisał(a):

Dzięki, już się zabieram za czytanie. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.