Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.07.2023 o 23:52, chudziak napisał(a):

Hmmm wschód to chyba region słabo związany z salami.

 

Też tak myślałem no ale nie zaprzeczałem dziadkowi miał już swoje lata.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-846838
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem kultury zobaczymy... muszę się przebić. Powiedzcie mi czy baton który już dojrzewa wraz kulturami czy nie przenosi na inne produkty ?? Bo mam wędzonki w chłodnym pomieszczeniu ale boję się czy mi się nie pojawi na wierzchu pleśń kulturowa. Jestem młody nie znam się na wszystkim. Najbardziej jestem obeznany w wędzeniu tradycyjnych wędlin. 

Z góry bardzo mi miło że prowadzicie ze mną korespondencję. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847002
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, Filiip10 napisał(a):

pleśń kulturowa.

SBM to kultura bakterii służąca między innymi do zakwaszenia a nie pleśń więc nie masz co się obawiać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847010
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Filiip10 napisał(a):

Ale one tylko przyczyniają się do zakwaszenia ?

Nie tylko. Poniżej opis kolegi Redzeda.

 

SBM-52 zawiera kultury bakterii Staphylococcus xylosus , Staphylococcus carnosus, Pediococcus acidilactici, i Pediococcus pentosaceus. Stosuje się do wyrobów w smaku południowo europejskim, to znaczy więcej łagodnym i nie kwaśnym.  Przeznaczony do salami które będzie dojrzewanie przez długi okres w kontrolowanym środowisko. Fermentujemy tylko do pH 5.2.  Jak ph spadnie poniżej 5 to salami będzie zachodzić kwasem. Oczywiście kontrolujemy zakwaszenie ilością cukru i temperatura w czasie fermentacji. Staphylococci utrzymują kolor, dają zapach. Pediococci działają w fermentacji i także chronią przed Listeria monocytogenes. Fermentujemy w chlodnym otoczeniu, nie wyżej jak 22C

 

Cała wiedza jest na forum wystarczy poszukać. Teraz jest to bardzo łatwe w nowym wydaniu forum szukajka śmiga jak szalona. Zanim zadasz następne pytanie to zadaj sobie trochę trudu i poszukaj odpowiedzi.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847021
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, Filiip10 napisał(a):

SBL-48

Oczywiście :

Staphylococcus carnosus i Staphylococcus xylosus intensyfikuje i stabilizuje barwę, wzmacnia profil aromatyczny produktu i zapobiega jełczeniu zawartego w nim tłuszczu. Ponadto, Carnobacterium wytwarza  bakterobiocyny, które podobnie jak Lactobacillus sakei  kontrolują rozwój  rodzimych bakterii kwasu mlekowego, bez wyraźnego zakwaszenia.  Jest to kultura ochronna hamująca również rozwój Listeria monocytogenes.

Zastosowanie   Standardowe dawkowanie to 20 g na 100 kg mięsa - aplikacja na poziomie dającym 107 jtk/g. Kultury powinny być stosowane na całe kawałki miesa. Kultura powinna być dodawana na początku procesu produkcji - wymieszana razem z przyprawami i cukrami.   
 Końcowa wartość  pH w może być kontrolowana przez ilość i rodzaj zastosowanego cukru. Dla wzmocnienia kontroli, proces fermentacji należy prowadzić w temperaturze powyżej 20°C do momentu spadku wartości pH poniżej 5,3. Procedurę stosowania kultur Lyocarni można dostosować do indywidualnych warunków panujących w zakładzie produkcyjnym klienta.   
Przechowywanie  Oryginalnie zamknięte saszetki powinny być przechowywane w temperaturze poniżej -17°C. Jeżeli nie są przechowywane poniżej -17°C, ich okres trwałości może ulec skróceniu.
 
Opakowanie Liofilizowane kultury bakterii pakowane w wodoszczelne i nieprzepuszczalne dla powietrza saszetki aluminiowe. Materiał opakowaniowy jest przeznaczony do kontaktu z żywnością.  
Opakowanie Lyocarni SBL-48  zawiera 1012 jtk przeznaczonych  na 100 kg mięsa.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847157
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Filiip10 napisał(a):

Nie rozumiem na całe kawałki przed mieleniem ?? I ile cukrów się dodaje na kg ??

@Filiip10

Szanuj nas i siebie też.

Widać, że niczego nie przeczytałeś.

 

W dniu 21.07.2023 o 18:18, EAnna napisał(a):

Sugeruję Ci zapoznanie się ze świetnymi materiałami zamieszczonymi na naszym forum autorstwa @StefanaS. Jest to unikalne w j. polskim opracowanie, bardzo kompleksowe ale przystępne dla laików.

Salami_wiadomości wybrane

 

A może się zabawiasz naszym kosztem ???

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847213
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, EAnna napisał(a):

Widać, że niczego nie przeczytałeś.

To samo wcześniej zauważyłem :thumbsup:.

 

18 minut temu, EAnna napisał(a):

A może się zabawiasz naszym kosztem ???

Też o tym pomyślałem, a może jesteśmy egzaminowani. Ciekawe kiedy zostaną wystawione oceny:facepalm:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847218
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Filiip10 napisał(a):

Najbardziej jestem obeznany w wędzeniu tradycyjnych wędlin. 

To pokaż nam, co robisz i jaki masz sprzęt.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847230
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Filiip10 napisał(a):

 Po prostu potrzebuję rozmów na ten temat. 

To się przygotuj. Swego czasu napisałem Ci o opracowaniach . Przeczytałeś. ? Poanalizowałeś. ?  

 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847237
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Swego czasu napisałem Ci o opracowaniach .

Wielu SiBów o tym pisało zamieszczało linki, "rzucanie grochem o ścianę".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847247
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

To się przygotuj. Swego czasu napisałem Ci o opracowaniach . Przeczytałeś. ? Poanalizowałeś. ?  

 

 

Czytam analizuje i pytam głupoty :facepalm:

357011037_1684180415410811_8148589217937496857_n.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19906-salami/page/3/#findComment-847253
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.