Muski Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2023 Czy szara to biała , a czy różowa to też biała czy ala biała ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2023 37 minut temu, Muski napisał(a): Czy szara to biała , a czy różowa to też biała czy ala biała ? Waldek, o takich p-ch chcesz pisać ? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2023 9 godzin temu, EAnna napisał(a): Waldek, o takich p-ch chcesz pisać ? 90 % moich to na peklosoli -i jest różowa . Chciałbym wyjaśnić do końca racje przeciwników tej metody jak i zwolenników - może i nie istotne , ale ..... Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lipca 2023 50 minut temu, Muski napisał(a): 90 % moich to na peklosoli -i jest różowa Ten temat to bicie piany IMO Z definicji i nazwy, jak również klasycznej receptury wynika, że kiełbasa biała to jest kiełbasa surowa, na soli i nie wędzona. To są zasadnicze i podstawowe indykatory tego wyrobu!!! Jeżeli dasz peklosól to otrzymasz inny wyrób - z mięsa peklowanego. Np. Kiełbasa peklowana do grzania Waldka/Muskiego - pyszna Mieszanie tych dwóch wyrobów to mącenie w głowach ludzi nie zorientowanych. Tym bardziej, że dodanie lub brak peklosoli ma zasadnicze znaczenie dla niektórych konsumentów. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) Cytat Aniu i jak tu Cię nie kochać? Prawie wszystko wyjaśniłaś Edytowane 8 Lipca 2023 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lipca 2023 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Kiełbasa peklowana do grzania Waldka/Muskiego - pyszna Chmmm , zapewne od Halusi Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lipca 2023 Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa? Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce. Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lipca 2023 7 minut temu, quadro555 napisał(a): dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa Pytanie nasuwa się takie : Co daje dodatek cukru do mięsa czy też farszu? Na pewno jest świetną pożywką dla bakterii, drożdżaków, i elementem katalitycznym dla enzymów. Rozkłada się łańcuchowo na kwas mlekowy. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lipca 2023 Godzinę temu, quadro555 napisał(a): Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa? Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce. Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny. A jakiej soli użyłeś w przypadku tej kiełbasy Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lipca 2023 Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa? Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce. Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lipca 2023 11 godzin temu, EAnna napisał(a): A jakiej soli użyłeś w przypadku tej kiełbasy Właśnie o to chodzi . Zwykła warzonka, nie morska czy też himalajska. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi