Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, Muski napisał(a):

Czy szara to biała , a czy różowa to też biała czy ala biała ?

Waldek,

o takich p-ch chcesz pisać ? :facepalm:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843133
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Waldek,

o takich p-ch chcesz pisać ? :facepalm:

 

90 % moich to na peklosoli -i jest różowa . Chciałbym wyjaśnić do końca racje przeciwników tej metody jak i zwolenników - może i nie istotne , ale .....

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843154
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, Muski napisał(a):

90 % moich to na peklosoli -i jest różowa

Ten temat to bicie piany IMO :facepalm:

Z definicji i nazwy, jak również klasycznej receptury wynika, że kiełbasa biała to jest kiełbasa surowa, na soli i nie wędzona.

To są zasadnicze i podstawowe indykatory tego wyrobu!!!

Jeżeli dasz peklosól to otrzymasz inny wyrób - z mięsa peklowanego.

Np. Kiełbasa peklowana do grzania Waldka/Muskiego :D  - pyszna :tongue:

Mieszanie tych dwóch wyrobów to mącenie w głowach ludzi nie zorientowanych.

Tym bardziej, że dodanie lub brak peklosoli ma zasadnicze znaczenie dla niektórych konsumentów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843164
Udostępnij na innych stronach

Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa?  Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce.  

Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843202
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa

Pytanie nasuwa się takie : Co daje dodatek cukru do mięsa czy też farszu? Na pewno jest świetną pożywką dla bakterii, drożdżaków, i elementem katalitycznym dla enzymów. Rozkłada się łańcuchowo na kwas mlekowy. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843212
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa?  Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce.  

Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny.

A jakiej soli użyłeś w przypadku tej kiełbasy

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843223
Udostępnij na innych stronach

Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa?  Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce.  

Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19975-szara-czy-r%C3%B3%C5%BCowa-za-i-przeciw/#findComment-843331
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.