Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu wygnieć farsz z jelit, dodaj soli, wymieszaj i ponownie nadziej jelita.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-833986
Udostępnij na innych stronach

 

 

Innego sposobu nie ma?

Posolić jak pomidora na kanapce lub użyć słonych dodatków.

A na pewno szybko skonsumować lub zamrozić.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-834038
Udostępnij na innych stronach

To tylko 3 kilogramy. Ja bym wyjął farsz z jelita, posolił, wymieszał i jeszcze raz nadział. Nawet gdyby jelito się uszkodziło, to niewielka strata przy tej ilości farszu, a masz pewność, że kiełbasa będzie ok.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-834039
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell przypiął/eła ten temat
  • 7 miesięcy temu...

Witam Szanowne i Szanownych 🙂 Mam pytanie odnośnie dodatków do białej kiełbasy.. mianowicie ...mleko w proszku stosowane w celu zwiększenia wligotności produktu... Wiadomo, że kazeina zawarta w mleku jest klejem... Czy to jest ściema czy takie produkty dodawane są do białej kiełbasy...?

Przykład...

 

METALLICA ... Majster od Tapet 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910138
Udostępnij na innych stronach

Prawidłowy skład na białą. Nalęży dodać ok.10% zimnej wody lub lodu do kutrowania III wp.

 

60.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910223
Udostępnij na innych stronach

I to jest podstawowy i przyjęty przepis na białą kiełbasę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910230
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Maxell napisał(a):

I to jest podstawowy i przyjęty przepis na białą kiełbasę.

...Tak kiedyś Powiedziałeś... jest dużo pseudo znawców masarstwa... ja stosuję się do zasad tradycji, nie do nowinek, gdzie każdy "celebryta chce błysnąć swoim talentem"...

Temat z mlekiem w proszku - uważam za zamknięty.

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.

Jak zwykle - Pozdrawiam !

METALLICA ... Majster od Tapet 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910396
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Prawidłowy skład na białą. Nalęży dodać ok.10% zimnej wody lub lodu do kutrowania III wp.

 

60.jpg

Dzięki Arkadiuszu... Jak zwykle - super odpowiedź !

METALLICA ... Majster od Tapet 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910397
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.03.2024 o 10:19, arkadiusz napisał(a):

Prawidłowy skład na białą

Tak , to bardzo dobry przepis , nie podlega to żadnym negacjom . Należy też zwrócić uwagę, że ta najprawidłowsza biała będzie słona i mało przyprawiona. W czasach gdy powstał ten przepis też liczono na liczydłach a dzisiaj zapewne mało kto to potrafi. Przyprawy były naturalne a dzisiaj jakieś trochę inne, niby majeranek taki sam . 

 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910630
Udostępnij na innych stronach

Próg słoności jest sprawą indywidualną (mnie np taki opowiada). To samo jeśli chodzi o ilość zastosowanych przypraw. Jednak to jest podstawowy przepis wyjściowy na bazie którego, można budować skład białej według swego smaku i uznania.

Główną przyczyną takiej a nie innej ilości soli była konieczność zapewnienia jak najwyższego poziomu bezpieczeństwa w odniesieniu do tamtych czasów. Po prostu nie było lodówek i to był najprostszy sposób zapewnienia tego wymogu.

  • Like 2

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910640
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Maxell napisał(a):

o jest podstawowy przepis wyjściowy na bazie którego, można budować skład białej według swego smaku i uznania

I to jest stwierdzenie , które powinno być wytyczną dla każdego. Masz bazę, a dosmacz według własnych /regionalnych/ lub rodzinnie ulubionych przypraw.

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910647
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.