Maxell Opublikowano 17 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Maja 2023 Po prostu wygnieć farsz z jelit, dodaj soli, wymieszaj i ponownie nadziej jelita. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-833986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Maja 2023 Dzięki za odpowiedź. Innego sposobu nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-833997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Maja 2023 Innego sposobu nie ma? Posolić jak pomidora na kanapce lub użyć słonych dodatków.A na pewno szybko skonsumować lub zamrozić. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-834038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Maja 2023 To tylko 3 kilogramy. Ja bym wyjął farsz z jelita, posolił, wymieszał i jeszcze raz nadział. Nawet gdyby jelito się uszkodziło, to niewielka strata przy tej ilości farszu, a masz pewność, że kiełbasa będzie ok. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-834039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Maja 2023 Po prostu wygnieć farsz z jelit, dodaj soli, wymieszaj i ponownie nadziej jelita. :thumbsup: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-834174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajzel Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Marca 2024 Witam Szanowne i Szanownych 🙂 Mam pytanie odnośnie dodatków do białej kiełbasy.. mianowicie ...mleko w proszku stosowane w celu zwiększenia wligotności produktu... Wiadomo, że kazeina zawarta w mleku jest klejem... Czy to jest ściema czy takie produkty dodawane są do białej kiełbasy...? Przykład... Cytuj METALLICA ... Majster od Tapet 😉 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Marca 2024 (edytowane) Prawidłowy skład na białą. Nalęży dodać ok.10% zimnej wody lub lodu do kutrowania III wp. Edytowane 15 Marca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Marca 2024 I to jest podstawowy i przyjęty przepis na białą kiełbasę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajzel Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Marca 2024 10 godzin temu, Maxell napisał(a): I to jest podstawowy i przyjęty przepis na białą kiełbasę. ...Tak kiedyś Powiedziałeś... jest dużo pseudo znawców masarstwa... ja stosuję się do zasad tradycji, nie do nowinek, gdzie każdy "celebryta chce błysnąć swoim talentem"... Temat z mlekiem w proszku - uważam za zamknięty. Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Jak zwykle - Pozdrawiam ! Cytuj METALLICA ... Majster od Tapet 😉 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajzel Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Marca 2024 11 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Prawidłowy skład na białą. Nalęży dodać ok.10% zimnej wody lub lodu do kutrowania III wp. Dzięki Arkadiuszu... Jak zwykle - super odpowiedź ! Cytuj METALLICA ... Majster od Tapet 😉 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Marca 2024 W dniu 15.03.2024 o 10:19, arkadiusz napisał(a): Prawidłowy skład na białą Tak , to bardzo dobry przepis , nie podlega to żadnym negacjom . Należy też zwrócić uwagę, że ta najprawidłowsza biała będzie słona i mało przyprawiona. W czasach gdy powstał ten przepis też liczono na liczydłach a dzisiaj zapewne mało kto to potrafi. Przyprawy były naturalne a dzisiaj jakieś trochę inne, niby majeranek taki sam . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Marca 2024 Próg słoności jest sprawą indywidualną (mnie np taki opowiada). To samo jeśli chodzi o ilość zastosowanych przypraw. Jednak to jest podstawowy przepis wyjściowy na bazie którego, można budować skład białej według swego smaku i uznania. Główną przyczyną takiej a nie innej ilości soli była konieczność zapewnienia jak najwyższego poziomu bezpieczeństwa w odniesieniu do tamtych czasów. Po prostu nie było lodówek i to był najprostszy sposób zapewnienia tego wymogu. 2 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Marca 2024 1 minutę temu, Maxell napisał(a): o jest podstawowy przepis wyjściowy na bazie którego, można budować skład białej według swego smaku i uznania I to jest stwierdzenie , które powinno być wytyczną dla każdego. Masz bazę, a dosmacz według własnych /regionalnych/ lub rodzinnie ulubionych przypraw. 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20025-okiem-technologa-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/page/2/#findComment-910647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.