paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Marca 2016 Znalazłem to, dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-481480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Marca 2016 Tylko gdzie dostać "goryczkę" lub ew. czym ją zastąpić?Przeczytałam u_Różańskiego "W sklepach zielarskich i aptekach dostępne są krople goryczkowe i kłącze goryczki."Trzeba to sprawdzić. Kłącze - to jest to. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-481506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Marca 2016 Zmówiłam kłącze goryczki (gentiana) w aptece internetowej.Jeszcze poszukuję suszonego chrzanu i ruszam z mieszanką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Jeszcze poszukuję suszonego chrzanu i ruszam z mieszanką. W najgorszym przypadku można samemu ususzyć Pozdrawiam i najlepszego z okazji Dnia Kobiet Edytowane 8 Marca 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Marca 2016 Ja wątróbkę smażę [wczesniej namoczoą w mleku obtoczoną w mące krupczatce.Jest wtedy taka bardziej chrupiąca.Na osobnej patelni duszę dużo cebuli Dodając pieprz ,sól,majeranek i wegetę [od tej przyprawy jestem uzależniona] Przed podaniem na talerz łącze wątróbkę z przyprawioną cebulą. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Marca 2016 W najgorszym przypadku można samemu ususzyć Też biorę to pod uwagę:Dziękuję Andrzeju za życzenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokemistake Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Marca 2016 Wątroba wieprzowa pieczona-duszona - na 1 kg (z hakiem) poszło: 1 łyżeczka pieprzu białego, dwie łyżeczki papryki czerwonej łagodnej typu Asta, 2 łyżki przyprawy typu magi, wcześniej moczona przez 2 h w mleku wątroba, oprószyłem w mące pszennej i piekłem we frytkownicy w temp. 180°C przez około 12 min (do czasu aż po przekrojeniu nie było surowej, czas będzie zależny od wielkości elementów, ja kroiłem na 2-3 cm plastry), potem do garnka, cebula około 0,7 kg w plastrach i się teraz dusi. Próba smaku po pieczeniu mnie w zupełności zadowala. Wątroba nie jest mdła, lekko pieprzna, słoność odpowiednia, konsystencja i kruchość przypominają pierniczki (przepraszam za skojarzenie, ale takie mi się pierwsze nasunęło :-) )Jak dla mnie wątroba ok. Będę próbował następnych kompozycji przypraw, bo uwielbiam wątrobę, za smak i jej zawartości witaminowe.Co rozumiesz pod pojęciem Papryki typu ASTA ??Z tego co wiem i czego uczono tez na studiach każda Papryka słodka (mielona w proszku) ma określany parametr ASTA wartość ASTA określa barwę papryki (zawartość barwnika ) os żółtych na poziomie ASTA 30-40 poprzez typowe dla mieszanek papryk jaki dostępne są w sklepach w małych paczkach różnych firm ASTA 60-70, poprzez ASTA 80-100 używane w gastronomi po intensywnie czerwone papryki ASTA 120-140. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Marca 2016 każda Papryka słodka (mielona w proszku) ma określany parametr ASTA wartość ASTA określa barwę papryki (zawartość barwnika ) os żółtych na poziomie ASTA 30-40 poprzez typowe dla mieszanek papryk jaki dostępne są w sklepach w małych paczkach różnych firm ASTA 60-70, poprzez ASTA 80-100 używane w gastronomi po intensywnie czerwone papryki ASTA 120-140. Bardzo jest ciekawe to, co napisałeś o oznakowaniu papryki.Zauważ proszę, że post, który cytujesz, został napisany w 2008 roku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.