Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem to, dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-481480
Udostępnij na innych stronach

Tylko gdzie dostać "goryczkę" lub ew. czym ją zastąpić?


Przeczytałam   u_Różańskiego

"W sklepach zielarskich i aptekach dostępne są krople goryczkowe i kłącze goryczki."

Trzeba to sprawdzić. Kłącze - to jest to.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-481506
Udostępnij na innych stronach

Zmówiłam kłącze goryczki (gentiana) w aptece internetowej.

Jeszcze poszukuję suszonego chrzanu i ruszam z mieszanką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483258
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze poszukuję suszonego chrzanu i ruszam z mieszanką.

 

 

W najgorszym przypadku można samemu ususzyć :D

 

 

 Pozdrawiam i najlepszego z okazji Dnia  Kobiet :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483261
Udostępnij na innych stronach

Ja wątróbkę smażę [wczesniej namoczoą w mleku obtoczoną w mące krupczatce.Jest wtedy taka bardziej chrupiąca.Na osobnej patelni duszę dużo cebuli Dodając pieprz ,sól,majeranek i wegetę [od tej przyprawy jestem uzależniona] Przed podaniem na talerz łącze wątróbkę z przyprawioną cebulą.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483289
Udostępnij na innych stronach

 

 

W najgorszym przypadku można samemu ususzyć

Też biorę to pod uwagę:

Dziękuję Andrzeju za życzenia :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483316
Udostępnij na innych stronach

Wątroba wieprzowa pieczona-duszona - na 1 kg (z hakiem) poszło: 1 łyżeczka pieprzu białego, dwie łyżeczki papryki czerwonej łagodnej typu Asta, 2 łyżki przyprawy typu magi, wcześniej moczona przez 2 h w mleku wątroba, oprószyłem w mące pszennej i piekłem we frytkownicy w temp. 180°C przez około 12 min (do czasu aż po przekrojeniu nie było surowej, czas będzie zależny od wielkości elementów, ja kroiłem na 2-3 cm plastry), potem do garnka, cebula około 0,7 kg w plastrach i się teraz dusi. Próba smaku po pieczeniu mnie w zupełności zadowala. Wątroba nie jest mdła, lekko pieprzna, słoność odpowiednia, konsystencja i kruchość przypominają pierniczki (przepraszam za skojarzenie, ale takie mi się pierwsze nasunęło :-) )

Jak dla mnie wątroba ok. Będę próbował następnych kompozycji przypraw, bo uwielbiam wątrobę, za smak i jej zawartości witaminowe.

Co rozumiesz pod pojęciem Papryki typu ASTA ??

Z tego co wiem i czego uczono tez na studiach każda Papryka słodka (mielona w proszku) ma określany parametr ASTA wartość ASTA określa barwę papryki (zawartość barwnika ) os żółtych na poziomie ASTA 30-40 poprzez typowe dla mieszanek papryk jaki dostępne są w sklepach w małych paczkach różnych firm ASTA 60-70, poprzez ASTA 80-100 używane w gastronomi po intensywnie czerwone papryki ASTA 120-140.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483874
Udostępnij na innych stronach

 

 

każda Papryka słodka (mielona w proszku) ma określany parametr ASTA wartość ASTA określa barwę papryki (zawartość barwnika ) os żółtych na poziomie ASTA 30-40 poprzez typowe dla mieszanek papryk jaki dostępne są w sklepach w małych paczkach różnych firm ASTA 60-70, poprzez ASTA 80-100 używane w gastronomi po intensywnie czerwone papryki ASTA 120-140.

Bardzo jest ciekawe to, co napisałeś o oznakowaniu papryki.

Zauważ proszę, że post, który cytujesz, został napisany w 2008 roku. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2021-przyprawy-wszystko-co-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-483887
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.