Todek Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2023 Dawno nic nie wstawiałem. No to żeby nie było, że nic nie robię. Tuszonka BBQ. 1 http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Października 2023 To musi być smaczne... wygląda świetnie,sos robiłeś do niej? Santa Lucia by Night 🤪 Pozdrawiam słonecznie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-870136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2023 9 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a): sos robiłeś do niej? Nie, zastosowałem gotowy sos BBQ z chipotle f-my Madero. Akurat taki miałem w domu. A mięso pozyskałem z trójkątów/żeberek wp. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-870201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2023 Dzięki Sławek pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-870262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Marca (edytowane) Ostatnio było trochę gadania o oryginalnej tuszonce w GOST. No to w ramach próby zrobiłem 4 puszki 425 g. Tuszonka wg GOST Na 1000 g Wołowina (wieprzowina) — 870 g - (87 %) Tłuszcz wołowy (wieprzowy) — 105 g - (10.5 %) Cebula świeża — 13.3 g - (1.33 %) Sól — 11.4 g - (1.14 %) Pieprz czarny — 0.1 g - (0.01 %) Liść laurowy — 0.2 g - (0.02 %) Skład konserwy: 1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6 %, stanowi 97,50 % wsad 2. Sól (warzonka) – 1,14 %u konserwy. 3. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej). 4. Pieprz czarny mielony – 0,01 % 5. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego. Mięso kroimy w kawałki wielkości 120 – 130 g i sparzamy w wodzie 80 C przez 8 min. Sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min (puszka 425 g.) Do puszki 425 g: Mięso - 369,75 g Tłuszcz – 44,62 g Cebula świeża – 5.65 g Sól – 4.84 g Pieprz – 0.05 g Liść laur. – 0.09 g Edytowane 6 Marca przez Todek 1 http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-997993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Marca Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Marca (edytowane) No i baja... napisz coś więcej po próbie, też się przymierzam z tego co Maxell wlepił ostatnio. Udało się przeliczyć % na gramy ? (żart nie odpowiadaj 😉) Edytowane 6 Marca przez szrekPL Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-997995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viktor61 Opublikowano 6 Marca Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Marca Szacun! Ostatnio "popełniłem" kilka wieprzowych. Poszły jak burza. Teraz w/g wyżej podanego przepisu przetestuję wieprzowo - wołową (50/50%). Dzięki za przepis. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-997996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Marca 31 minut temu, szrekPL napisał(a): napisz coś więcej po próbie Poczekam z tydzień niech się przegryzie.% 1 http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-998004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Marca Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Marca 4 minuty temu, Todek napisał(a): Poczekam z tydzień niech się przegryzie.% Spoko nie spieszy się , robię 2 turę golonki więc bez paniki, chociaż są naciski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-998007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca No to dzisiaj nastąpiła degustacja tuszonki. Wygląda tak. Przepraszam za jakość zdjęcia. W smaku jest jak najbardziej ok. Ale jak dla mnie jest taka jakby za chuda, Mięso jest delikatne, kruche, ale takie suche. Galaretki jest bardzo mało. Wydaje mi się, że taka mała ilość galaretki jest dlatego, że mięso było parzone przez 8 min w 80 C, albo, że do parzenia dałem za małe kawałki mięsa. Następnym razem dam surowe mięso. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 10 minut temu, Todek napisał(a): Następnym razem dam surowe mięso To może mieć sens, czekam w takim razie na wersję z surowym. A jak ze słonością bo w przepisie jest dość mała ilość. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Marca 9 minut temu, szrekPL napisał(a): A jak ze słonością bo w przepisie jest dość mała ilość. Jest spoko. Dla mnie w sam raz. Moja LP mówi, że jej też smakuje. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Marca Trzeba będzie wypróbować chociaż ta ilość soli nie daje mi spokoju Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Marca Teraz, szrekPL napisał(a): Trzeba będzie wypróbować chociaż ta ilość soli nie daje mi spokoju Wypróbuj i będziesz miał odpowiedź. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Marca 5 minut temu, Maxell napisał(a): Wypróbuj i będziesz miał odpowiedź. Dokładnie tak uczynię tylko niech Todek zrobi wersję z surowym mięsem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi