Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a):

sos robiłeś do niej?

Nie, zastosowałem gotowy sos BBQ z chipotle f-my Madero. Akurat taki miałem w domu.:D

A mięso pozyskałem z trójkątów/żeberek wp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-870201
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ostatnio było trochę gadania o oryginalnej tuszonce w GOST.:D

No to w ramach próby zrobiłem 4 puszki 425 g.

 

Tuszonka.jpg

 

Tuszonka wg GOST

Na 1000 g

Wołowina (wieprzowina)              870 g      - (87 %)

Tłuszcz wołowy (wieprzowy)        105 g      - (10.5 %)

Cebula świeża                                      13.3 g     - (1.33 %)

Sól                                                              11.4 g    - (1.14 %)

Pieprz czarny                                       0.1 g      - (0.01 %)

Liść laurowy                                     0.2 g      - (0.02 %)

Skład konserwy:  

1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6 %, stanowi 97,50 % wsad

2. Sól (warzonka) – 1,14 %u konserwy.

3. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).
4. Pieprz czarny mielony – 0,01 %
5. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego.

Mięso kroimy w kawałki wielkości 120 – 130 g i sparzamy w wodzie 80 C przez 8 min.

Sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min (puszka 425 g.)

 

Do puszki 425 g:

 

Mięso  - 369,75 g

Tłuszcz – 44,62 g

Cebula świeża – 5.65 g

Sól – 4.84 g

Pieprz – 0.05 g

Liść laur. – 0.09 g

 

Edytowane przez Todek
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-997993
Udostępnij na innych stronach

No i baja... napisz coś więcej po próbie, też się przymierzam z tego co Maxell wlepił ostatnio.:thumbsup:

Udało się przeliczyć % na gramy ? (żart nie odpowiadaj 😉)

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-997995
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to dzisiaj nastąpiła degustacja tuszonki. 

Wygląda tak. Przepraszam za jakość zdjęcia.

IMG_20250317_182310.thumb.jpg.2b071a85b94d81778ea75c037a66affa.jpg

 

W smaku jest jak najbardziej ok.

Ale jak dla mnie jest taka jakby za chuda, Mięso jest delikatne, kruche, ale takie suche. Galaretki jest bardzo mało.

Wydaje mi się, że taka mała ilość galaretki jest dlatego, że mięso było parzone przez 8 min w 80 C, albo, że do parzenia dałem za małe kawałki mięsa. Następnym razem dam surowe mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000760
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, szrekPL napisał(a):

A jak ze słonością bo w przepisie jest dość mała ilość.

Jest spoko. Dla mnie w sam raz. Moja LP mówi, że jej też smakuje.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000776
Udostępnij na innych stronach

Teraz, szrekPL napisał(a):

Trzeba będzie wypróbować chociaż ta ilość soli nie daje mi spokoju :D

Wypróbuj i będziesz miał odpowiedź.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20239-tuszonki/#findComment-1000778
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.