Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb żytni

150 g mąki żytnie typ 720
2 łyżki zakwasu  żytniego
150 g wody
wszystko wymieszać i odstawić na 8 - 12 godzin.
Po tym czasie dodać 
400g mąki typ 720
400g wody 
2 łyżeczki soli
wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki, odstawić do wyrośnięcia, piec w temperaturze 210st, (góra - dół) i piec 50 minut.
 
 
Chleb Borodino
 
Faza 1
50g zakwasu żytniego
120g mąki typ 2000
80g wody
wymieszać i odstawić  na 5-6 godzin lub na noc
 
Faza 2
180g mąki 2000
60g słodu żytniego ciemnego litewskiego
600g wrzątku
mąkę wymieszać ze słodem i zalać wrzątkiem ,wymieszać i odstawić do ostygnięcia do 30st,
 
Faza 3
połaczyć fazę 1 i 2 
dodać 370g mąki typ 2000
wymieszać wszystko i odstawić na 4 -5 godzin
 
Faza 4 
cała faza 3
200g mąki żytniej 2000
150g maki pszennej chlebowej 
40g miodu
15g soli
200g wody ciepłej
 
wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej do wody dodać miód i sól wymieszać do rozpuszczenia składników i dodać do reszty) włożyć do foremki i odstawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia. piec 10 min. w 230st a nastepnie zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec  50 minut
 
 
--Chleb żytni ze słonecznikiem
200g mąki żytniej typ 2000
330g mąki żytniej typ 720
50g słonecznika
60g zakwasu żytniego
12g soli 
500g wody
wszystkie składniki wymieszać i odstawić w misce na 8-12 godzin 
następnie przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok, 2 godziny do wyrastania.Piec 15 minut w temperaturze 230 st. nastepnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 35 minut.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20270-chleb/
Udostępnij na innych stronach

Choroba, chorobą, ale wszyscy chcą mieć ciepło i na heja montaż kotłów grzewczych.

 

Waldku, ten chlebek Borodino to nie będzie z tych słodszych chlebków?

Nie mam słodu litewskiego, czym mogę go zastąpić? (mam melasę).

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20270-chleb/#findComment-873163
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, mamuśka napisał(a):

to nie będzie z tych słodszych chlebków

Nie , jest pracochłonny ale wyjątkowo smaczny i długo utrzymuje walory konsumpcyjne. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20270-chleb/#findComment-873167
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.