Jump to content

Overview

About This Club

Wariacje kulinarne i nie tylko
  1. What's new in this club
  2. Polecam Sałatka z patisonem i kapustą przed oczyszczeniem/po oczyszczeniu kapusta biała – 2,2 kg /2 kg ogórki 2,0 kg/1,7 kg patisony 3,2 kg/2,1kg papryka czerwona 1,7 kg/ 1,3 kg seler naciowy spory 1 łodygi bez liści Pokroić w talarki /patisony małe tylko umyte, większe obrane i usunięte ziarna, pokrojone tak by weszły do krajalnicy/ papryka oczyszczona i do krajalnicy ogórki obrane i w plasterki kapusta poszatkowana /na krótkie paski / Do sporego pojemnika , przesypywałem warstwani niejodowaną solą mniej więcej w sumie ze 3,5 łyżki . Wymieszałem i lekko ucisnąłem, parę razy przemieszałem, zostało uciśnięte i do rana ok 10 godzin. Odlany sok – dużo Zalewa Woda 1200 ml /jak ktoś woli bardziej octową to 1000ml/ cukier 1 szklanka 250/1cup ocet 1 szklanka250/ 1cup ziele angielskie 5-6 szt liść 5 szt pieprzu z 10 ziaren poleciało Uwaga : gotujemy bez octu ok 5-6 min dolewamy ocet – mieszamy wyłączamy i zalewamy warzywa , przemieszać drewnianą łyżką a potem już ręcznie. Postoi ok godziny wymieszać i do słoików. U mnie 440ml Pasteryzacja 15 min 85 st. Patisona można zamienić z kabaczkiem/cukinią Może trochę chaotycznie ,ale to z własnych zapisów🥺
  3. Waldziu jak zwykle hurtowo😲 Taka "wyciskarka wolnoobrotowa"😁to akurat na takie ilości.
  4. Bardzo ładna różowa butla...
  5. W takim towarzystwie to robota pali się w rękach. Brawo chłopcy 😗 Ps. "prasowaczkę" macie extra.
  6. Można też wyjąć półki z lodówki i stawiać pojemniki jeden na drugim z tym, że wcześniej trzeba dobrać odpowiednie pojemniki.
  7. Dziękuję,ja pekluje w pojemniku 20 l dając 12/13 kg mięsa+0,5 l solanki[80-85 gr peklosoli/1 l wody] od 7 do 10 dni w lodówce.Dobry pomysł z tą podkładką
  8. 19 kg - ale to jest już fuul , na szklanej półce położona 1,5 cm dębowa deseczka /tak na wszelki wypadek/
  9. Ile kg mięsa zmieści się w tym pojemniku i czy nie ma obawy że pół ka w lodówce nie wytrzyma takiego obciążenia?
  10. Ja jak mam to daje w drugim dniu a czasami od razu
  11. Czy ta matke octowa dodaje sie zaraz po zalaniu owocow woda z miodem czy po opadnieciu owocow na dol ? Bo chce zrobic ocet z mirabelek i imbiru . Mam matke po jablkowym
  12. Jutro wbijemy w mięsiwo zęby, w niedzielę popijemyj jak wyjdzie za suche. 😉.
  13. Tutaj jest 460 ml/kg w tym nastrzyk
  14. A ile dajesz zalewy na kg mięsa?
  15. Trochę zapeklowałem - 75gram peklosoli /1 litr wody Czas peklowania 14 dni - nie mieszane nie przekładane. Pojemnik 30 l w lodówce.
  16. Chyba nawet taki - dzięki 😘
  17. Może takie coś?😏 Wygląda dość podobnie... https://lovegarden.pl/blog/gozdzik-brodaty-wyjatkowy-gosc-weselny/
  18. Tego nie wiem , jakiś rodzaj gożdzikowca . Na wszelki wypadek nie był degustowany.
  19. Wygląda jak jakiś mech...widziałem coś takiego w słoiku w jakiejś kompozycji ale mogę się mylić ..
  20. Tak skromnie zapytam czy ten kwiatuszek nadaje się do konsumpcji to , że jest jadalny to wiadomo lecz czy tylko raz?
  21. Jak jest z kwasówki, to co ma reagować.
  22. Koniec fermentacji octowej . Skrawki jabłuszek opadły , po mieszaniu nie ma objawów fermentacyjnych , czas zlewać. Wyszło ok 2 l , postoi w butli 3 litrowej do czasu wyklarowania i wtedy do mniejszych butelek. Za 2-3 lata będzie pyszny ocet jabłkowy z rajskich jabłuszek. /Wiem, wiem powinno być sitko tworzywowe lub gaza, ale 2 minuty to reakcje jeszcze nie zachodzą/
  23.  
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.