Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Resal , myślę ,że ten spektakl nie wygaśnie , czytając posty kolegów , którzy tworzą różnicę , pomiędzy kiszeniem , a kwaszeniem, czuje się tak jak bym oglądał dwie różne telewizje. Zgadzam się tylko z jednym, jeśli ktoś wierzy , ze te dwa pojęcia są różne to niech tak utrzymuje, Maxell śledząc Twoje posty oraz wpisy , wiedzę , którą propagujesz  wśród nas , pewnie  nie wierzysz w to co piszesz, cóż czasem cel uświęca środki. 

Wojciech Pacan
49 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Maxell śledząc Twoje posty oraz wpisy , wiedzę , którą propagujesz  wśród nas , pewnie  nie wierzysz w to co piszesz, cóż czasem cel uświęca środki. 

Aby wyrażać tak definitywne opinie, zamiast opierać się na informacjach z netu, proponuję porozmawiać z ludźmi, którzy zajmują się bezpośrednio produkcją.

Dla przykładu: porównaj skład np. konserwy mięsnej lub rybnej z lat 70-tych i obecnej. Zauważysz, że nazwa pozostała ta sama, ale skład jest już zupełnie inny.

Ja już temat kończę, gdyż widzę, że zapowiada się (jak zwykle) tasiemcowa dyskusja nie prowadząca właściwie do niczego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jak widzę, warto jeszcze coś dopisać. Otóż proszę pamiętać, że ktoś, kto produkuje kiszonki w ilościach hurtowych, nie może pozwolić sobie na stratę towaru, mogącą być następstwem niewłaściwego przebiegu procesu fermentacji (temperatura, zły surowiec itp.).  Dlatego niektórzy dodają do pojemników z kiszonką wodny roztwór octu lub kwas z innej partii produktu, gdzie kiszenie zakończyło się powodzeniem. Kiszenie z dodatkiem octu lub kwasu kiszonkowego, przebiega nieco inaczej niż proces kiszenia od podstaw. Uzyskany w ten sposób produkt różni się smakiem, wyglądem itp., ale zapewnia producentowi udany wyrób. Jako, że wyroby się nieco różnią, producenci zobligowani są przepisami unijnymi do rozróżniania nazewnictwa, co nie zawsze jest stosowane. Z moich rozmów z producentami wynika, że procesy zakwaszania stosowane są najczęściej w miesiącach ciepłych, kiedy do produkcji używa się kapusty wczesnej lub średniowczesnej, a kapusta kiszona z poprzedniego sezonu nie spełnia już norm konsumpcyjnych. Np. kupując kapustę na potrzeby sierpniowego zlotu w Napoleonowie, hurtownia warzywna oferuje mi zawsze kapustę kwaszoną.

I teraz byłoby to na tyle.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

2 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a):

jeśli ktoś wierzy , ze te dwa pojęcia są różne to niech tak utrzymuje,

W dniu 8.11.2023 o 10:08, Pacan Wojciech napisał(a):

Dalej jedna uważam , ze kiszenie i kwaszenie to naturalna technologia , a oba wyrazy to synonimy.

Czyli toczony jest spór językowy a nie technologiczny i w żadnym wypadku nie dotyczy "wiary" :laugh:.

Przecież to jest sprawa definicji.

Wygląda na to, że nie mamy nazwy na kapustę kwaśną a nie fermentowaną, lub kwaśną -częściowo fermentowaną. Jak zatem ją nazwać Panie Wojciechu?

Zamieszania narobił zapewne tytuł normy polskiej, który został nadany przez jakiegoś technologa, który nie był orłem z języka polskiego :facepalm:. Zapewne norma nie została poddana korekcie językowej przed publikacją.

To, jak skutecznie i trwale może być zepsuty język świadczy ciągle żywe "brawo Ty", nie wspominając o pewnym kraju, do którego jeździliśmy jak "na Węgry" a teraz jeździmy jak "do Węgier" :facepalm: .

Producenci doskonale rozróżniają te technologie i zapewne IMHO prawidłowo nazywają, jednak na rzecz poprawności/zgodności z normą szerzą i utrwalają obie nazwy jako synonim.

TBDO. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

:)

@WojciechPacan ...

Jak mi kilka osób powiedziało, że jestem "koniem"

to se kupiłem "siodło"..

xxxx

kolejne zapisy wnoszące "nic"

Zluzuj..Wojciechu... ;)

Kapusta kiszona ma być smaczna.... 

i tyle.... 

szkoda jebdolić...

;)