szrekPL Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) Godzinę temu, Todek napisał(a): Napisz coś więcej. Jakie są te czasy? A może opisz cały proces. Rozumiem, że jest to waga już ugotowanego ryżu, czy suchego? No więc odnośnie golonki, wycięta kość a mięsko zapeklowane, 20g peklosoli na kg, z przypraw pieprz młotkowany i czosnek suszony do środka oraz w płatkach na zewnątrz dla większej piękności w zasadzie, Golonka poszła w worek zamknięty próżniowo i praskę. temp parzenia 82-85 °C a czas 6,5 godz. Ryż do paprykarza tym razem użyłem krótko ziarnistego do sushi w stosunku 1 : 1,5 (woda) czas gotowania 7 minut, ilość 200g suchego nie ugotowanego . Po ugotowaniu było prawie 0,45kg Tak zrozumiałem więc tak dodałem, w poprzednim przepisie BonAira było 100g(suchego) na 300g ryby więc to wziąłem za wzór. Edytowane 24 Października 2024 przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 25 Października 2024 23 godziny temu, szrekPL napisał(a): Sól - 10g Wiem, jestem upierdliwy. Ale jeszcze jedno pytanie, co by doprecyzować. Ta ilość soli, to na całość czy na 1 kg masy? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 25 Października 2024 56 minut temu, Todek napisał(a): Wiem, jestem upierdliwy. Ale jeszcze jedno pytanie, co by doprecyzować. Ta ilość soli, to na całość czy na 1 kg masy? Wcale nie jesteś 😉😁 sól była na 1kg , a cebula była zeszklona na oleju ze szprotek, proponuję po wymieszaniu spróbować na smak(ryż był niesolony więc też trochę zabierze ), my nie jesteśmy słonolubni więc była bardzo niewielka korekta soli na + 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 25 Października 2024 1 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 26 Października 2024 Szał prasowanek ciąg dalszy, tym razem posiłkowałem się przepisem Jacekw21 szynka prasowana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 26 Października 2024 14 minut temu, szrekPL napisał(a): Szał prasowanek Wpadłeś w nałóg ??? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 26 Października 2024 (edytowane) 15 minut temu, Muski napisał(a): Wpadłeś w nałóg ??? No na to wychodzi Przy okazji poszukuję prasek prostokątnych, były na forum ale temat nieaktualny może ktoś coś podpowie. Edytowane 26 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 26 Października 2024 Napisz do kolegi tusiaczek może będzie coś miał. Jego praski są najlepsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 26 Października 2024 Napisz do kolegi Jumbo, ja kiedyś od niego brałem i jestem zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 26 Października 2024 4 godziny temu, szrekPL napisał(a): Szał prasowanek ciąg dalszy, tym razem posiłkowałem się przepisem Jacekw21 szynka prasowana Soczysta czyli taką jaką lubię, pogratulować 👍 Ciekawe kiedy wam przejdzie 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 26 Października 2024 (edytowane) ..... Edytowane 26 Października 2024 przez MariuszB Dubel Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 26 Października 2024 8 minut temu, MariuszB napisał(a): Soczysta czyli taką jaką lubię, pogratulować 👍 Ciekawe kiedy wam przejdzie 😉 Dziękuję, no jest soczysta rzeczywiście. Pewnie jak rodzina i znajomi zaczną kręcić nosem na kolejną ale jest tyle różnych przepisów że zawsze się ich czymś zaskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 31 Października 2024 Luncheonmeat wg Jacekw21 ☺️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 31 Października 2024 Nowa zabawka kupiona i już po pierwszym teście, goloneczka ☺️ 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 31 Października 2024 13 minut temu, szrekPL napisał(a): Nowa zabawka kupiona i już po pierwszym teście, goloneczka ☺️ Super wygląda , od kogo kupiłeś jeśli można wiedzieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 31 Października 2024 24 minuty temu, miko36 napisał(a): Super wygląda , od kogo kupiłeś jeśli można wiedzieć Praska kupiona w sklepie Swojski wyrób https://swojskiwyrob.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 31 Października 2024 Robiłem tylko w workach. Ta praska to na surowe mięso? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 31 Października 2024 50 minut temu, quadro555 napisał(a): Robiłem tylko w workach. Ta praska to na surowe mięso? Robiłem w foli celulozowej, pojęcia nie mam czy dałoby radę bez jakiegoś woreczka czy foli ale po pierwszym użyciu myślę że byłby kłopot z wydobyciem. Folia bardzo ładnie przylega do ścianek na ,,gładko" ale też nie było tak hop siup wyjąć, następnym razem wysmaruje olejem bo chyba u kogoś to widziałem być może to ułatwi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 31 Października 2024 (edytowane) 6 minut temu, szrekPL napisał(a): następnym razem wysmaruje olejem bo chyba u kogoś to widziałem być może to ułatwi robotę. Po co ten olej t... Wstaw na chwilę praskę do ciepłej wody to golonko samo wyskoczy👍. Edytowane 31 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 31 Października 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Po co ten olej t... Włóż na chwilę praskę do ciepłej wody to golonko salo wyskoczy👍. Tak tak z ciepłą wodą znam patent ale myślałem że skoro będzie poślizg....okej w takim razie wycofuje się z pomysłu olejowania foremki, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 31 Października 2024 18 minut temu, szrekPL napisał(a): Robiłem w foli celulozowej, pojęcia nie mam czy dałoby radę bez jakiegoś woreczka czy foli Jak masz praskę z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością to możesz nie używać worków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 31 Października 2024 (edytowane) Praska jest wykonana z blachy nierdzewnej kwasoodpornej w gatunku 1.4301 (ASI 304) o grubości 2mm. Docisk ma grubość 3mm, a sprężyny są o grubości 3,5mm. link do niej: https://swojskiwyrob.pl/szynkowary-praski-kociolki-garnki/1362-prasa-praska-nierdzewna-prostokatna-10x10x20cm.html Edytowane 31 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 31 Października 2024 W zastosowaniach związanych z przetwarzaniem żywności, takich jak młyny, piekarnie, ubojnie i pakownie, cały sprzęt metalowy wystawiony na działanie olejów i tłuszczów zwierzęcych i roślinnych jest wytwarzany z rodzaju 304. Typ 304 stosuje się również w zbiornikach barwników, wiadrach do rurociągów, miskach itp., Które wchodzą w kontakt z kwasami lormicznymi, octowymi i innymi kwasami organicznymi stosowanymi w przemyśle farbiarskim. W środowisku morskim, ze względu na nieco wyższą wytrzymałość i odporność na zużycie niż typ 316, jest również stosowany do nakrętek, śrub, śrub i innych elementów złącznych. Jest również stosowany do sprężyn, trybów i innych elementów, w których wymagana jest odporność na zużycie i korozję. Tak tylko żeby się usprawiedliwić że to nie lenistwo spowodowało moją niechęć do czytania na temat materiału z jakiego jest wykonana prasa a jest ewidentnie dopuszczona do kontaktu z żywnością powiem że przez brak wiedzy w temacie stosuje folię lub woreczki ponieważ myślałem że poprostu tak należy, dziękuję za zwrócenie uwagi postaram się wykonać bez dodatkowych zabezpieczeń foliowych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 31 Października 2024 7 minut temu, szrekPL napisał(a): postaram się wykonać bez dodatkowych zabezpieczeń foliowych Tylko nie top praski pod wodą👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 31 Października 2024 Ple ple ple . Oczywiście, że to jest dopuszczone do użytku. Moje pytanie dotyczy tylko tego, czy mięso w prasce ma kontakt z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.