Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Todek napisał(a):

Napisz coś więcej.  Jakie są te czasy? A może opisz cały proces.:D

 

Rozumiem, że jest to waga już ugotowanego ryżu, czy suchego?

No więc odnośnie golonki, wycięta kość a mięsko zapeklowane, 20g peklosoli na kg, z przypraw pieprz młotkowany i czosnek suszony do środka oraz w  płatkach na zewnątrz dla większej piękności w zasadzie, Golonka poszła w worek zamknięty próżniowo i praskę. temp parzenia 82-85 °C a czas 6,5 godz.

 

Ryż do paprykarza tym razem użyłem krótko ziarnistego do sushi w stosunku 1 : 1,5 (woda) czas gotowania 7 minut, ilość 200g suchego nie ugotowanego .

Po ugotowaniu było prawie 0,45kg Tak zrozumiałem więc tak dodałem, w poprzednim przepisie BonAira było 100g(suchego) na 300g ryby więc to wziąłem za wzór.

Edytowane przez szrekPL
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963171
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Sól - 10g

Wiem, jestem upierdliwy.:D Ale jeszcze jedno pytanie, co by doprecyzować.

Ta ilość soli, to na całość czy na 1 kg masy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963207
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, Todek napisał(a):

Wiem, jestem upierdliwy.:D Ale jeszcze jedno pytanie, co by doprecyzować.

Ta ilość soli, to na całość czy na 1 kg masy?

Wcale nie jesteś 😉😁 sól była na 1kg , a cebula była zeszklona na oleju ze szprotek, proponuję po wymieszaniu spróbować na smak(ryż był niesolony więc też trochę zabierze ), my nie jesteśmy słonolubni więc była bardzo niewielka korekta soli na +

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963222
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Muski napisał(a):

Wpadłeś w nałóg ???

No na to wychodzi :D Przy okazji poszukuję prasek prostokątnych, były na forum ale temat nieaktualny może ktoś coś podpowie.

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963462
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Szał prasowanek ciąg dalszy, tym razem posiłkowałem się przepisem Jacekw21 szynka prasowana :clap:

Soczysta czyli taką jaką lubię, pogratulować 👍

 

Ciekawe kiedy wam przejdzie 😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963495
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, MariuszB napisał(a):

Soczysta czyli taką jaką lubię, pogratulować 👍

 

Ciekawe kiedy wam przejdzie 😉

Dziękuję, no jest soczysta rzeczywiście. Pewnie jak rodzina i znajomi zaczną kręcić nosem na kolejną ale jest tyle różnych przepisów że zawsze się ich czymś zaskoczy:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-963497
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, miko36 napisał(a):

Super wygląda , od kogo kupiłeś jeśli można wiedzieć

 

Praska kupiona w sklepie Swojski wyrób https://swojskiwyrob.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964363
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, quadro555 napisał(a):

Robiłem tylko w workach. Ta praska to na surowe mięso?

 

Robiłem w foli celulozowej, pojęcia nie mam czy dałoby radę bez jakiegoś woreczka czy foli ale po pierwszym użyciu myślę że byłby kłopot z wydobyciem. Folia bardzo ładnie przylega do ścianek na ,,gładko" ale też nie było tak hop siup wyjąć, następnym razem wysmaruje olejem bo chyba u kogoś to widziałem być może to ułatwi robotę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964400
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, szrekPL napisał(a):

następnym razem wysmaruje olejem bo chyba u kogoś to widziałem być może to ułatwi robotę.

Po co ten olej t..:facepalm:. Wstaw na chwilę praskę do ciepłej wody to golonko samo wyskoczy👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964401
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Po co ten olej t..:facepalm:. Włóż na chwilę praskę do ciepłej wody to golonko salo wyskoczy👍.

Tak tak z ciepłą wodą znam patent ale myślałem że skoro będzie poślizg....okej w takim razie wycofuje się z pomysłu olejowania foremki, dziękuję :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964402
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, szrekPL napisał(a):

Robiłem w foli celulozowej, pojęcia nie mam czy dałoby radę bez jakiegoś woreczka czy foli

Jak masz praskę z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością to możesz nie używać worków.

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964407
Udostępnij na innych stronach

Praska jest wykonana z blachy nierdzewnej kwasoodpornej w gatunku 1.4301 (ASI 304) o grubości 2mm. Docisk ma grubość 3mm, a sprężyny są o grubości 3,5mm.

link do niej:

https://swojskiwyrob.pl/szynkowary-praski-kociolki-garnki/1362-prasa-praska-nierdzewna-prostokatna-10x10x20cm.html

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964412
Udostępnij na innych stronach

W zastosowaniach związanych z przetwarzaniem żywności, takich jak młyny, piekarnie, ubojnie i pakownie, cały sprzęt metalowy wystawiony na działanie olejów i tłuszczów zwierzęcych i roślinnych jest wytwarzany z rodzaju 304.

Typ 304 stosuje się również w zbiornikach barwników, wiadrach do rurociągów, miskach itp., Które wchodzą w kontakt z kwasami lormicznymi, octowymi i innymi kwasami organicznymi stosowanymi w przemyśle farbiarskim. 

W środowisku morskim, ze względu na nieco wyższą wytrzymałość i odporność na zużycie niż typ 316, jest również stosowany do nakrętek, śrub, śrub i innych elementów złącznych. Jest również stosowany do sprężyn, trybów i innych elementów, w których wymagana jest odporność na zużycie i korozję.

 

Tak tylko żeby się usprawiedliwić że to nie lenistwo spowodowało moją niechęć do czytania na temat materiału z jakiego jest wykonana prasa a jest ewidentnie dopuszczona do kontaktu z żywnością powiem że przez brak wiedzy w temacie stosuje folię lub woreczki ponieważ myślałem że poprostu tak należy, dziękuję za zwrócenie uwagi postaram się wykonać bez dodatkowych zabezpieczeń foliowych :thumbsup::clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/20/#findComment-964413
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.