szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 9 Marca 9 minut temu, Grzewlod napisał(a): Napisz kilka słów No więc tak, podgardle zgodnie z Twoją podpowiedzią zamroziłem wcześniej tak samo miałem zamrożoną dziką polędwiczkę którą rozmroziłem i dodałem 0,2g/kg kwasu laskorbinowego oraz peklosól i to w zasadzie wszystko co z nimi zrobiłem(nie parzone) pokrojone w kostkę tak jak Muski pisał ok 1,5cm . Zarówno mięso jak i podgardle są mięciutkie(lekko czuć na zębie) nie wyczuwalne podczas krojenia zwykłym nożem (krajalnica w drodze) pistacje nie moczone wysypane w sumie prosto z torebki tyle co tylko oddzielone od paprochów, mortadela była parzona wczoraj a krojona dziś i to wystarczyło aby naciągnęły wilgoci więc nie są suche i nie wypadają podczas krojenia. Koper włoski którego się obawiałem i miałem w zmniejszyć na 0,5g ze Stefanowego 0,7g zostawiłem właśnie w takiej ilość na zasadzie ,,co będzie" , przypraw całkiem sporo w przepisie ale żadna nie jest jakoś specjalnie dominująca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 9 Marca 21 minut temu, szrekPL napisał(a): zamroziłem wcześniej tak samo miałem zamrożoną dziką polędwiczkę którą rozmroziłem i dodałem 0,2g/kg kwasu laskorbinowego 21 minut temu, szrekPL napisał(a): pokrojone w kostkę tak jak Muski pisał ok 1,5cm 👍 22 minuty temu, szrekPL napisał(a): Zarówno mięso jak i podgardle są mięciutkie(lekko czuć na zębie) nie wyczuwalne podczas krojenia zwykłym nożem (krajalnica w drodze) pistacje nie moczone wysypane w sumie prosto z torebki tyle co tylko oddzielone od paprochów, mortadela była parzona wczoraj a krojona dziś i to wystarczyło aby naciągnęły wilgoci więc nie są suche i nie wypadają podczas krojenia. Założenia osiągnięte o to chodzi👍. Orzeszki jeszcze zmiękną kwestia kilku dni. 24 minuty temu, szrekPL napisał(a): Koper włoski którego się obawiałem i miałem w zmniejszyć na 0,5g ze Stefanowego 0,7g zostawiłem właśnie w takiej ilość na zasadzie ,,co będzie" Fenkuł jest bardzo aromatyczny jak się przesadzi to zdominuje inne przyprawy wtedy perfumy z wędlin no chyba, że ktoś lubi. Napisz kilka słów czy jest wyczuwalny smak typowy dla podgardla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 9 Marca (edytowane) 31 minut temu, Grzewlod napisał(a): czy jest wyczuwalny smak typowy dla podgardla Nie ma(ale i nie doszukiwałem) , myślę że ilość przypraw oraz dodatek wina jest bardziej wyczuwalny niż smak mięsa (łopatka, golonka, okrawki z szynki i schabu oraz podgardle myślę że w stosunku 60/40 <- trochę naciągane to 40) Edytowane 9 Marca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 9 Marca No to ciąg dalszy łykendowej produkcji....Kiełbasa Parówkowa Parzona wg PW 16 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 9 Marca Oraz kiełbasa Lisiecka wg Kostka...☺️ 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 9 Marca 10 minut temu, szrekPL napisał(a): Kiełbasa Parówkowa Parzona wg PW 16 Jak oceniasz ilość przypraw według tego przepisu? Pasuje ci? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 9 Marca 2 minuty temu, tytan58 napisał(a): Jak oceniasz ilość przypraw według tego przepisu? Pasuje ci? Jest bardzo smaczna ale następnym razem podwoje wszystkie przyprawy bo rzeczywiście mogłaby być bardziej wyrazista... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 10 Marca Pytałem bo też jestem tego zdania , praktycznie prawie wszystkie przepisy z PW 16 trzeba doprawić na swój smak ,bo według mnie wychodzą jak to mówią takie "trochę niedosmaczone" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 11 Marca W dniu 9.03.2025 o 21:19, szrekPL napisał(a): Oraz kiełbasa Lisiecka wg Kostka...☺️ Smak pewnie rewelacja🙂Czy to są jelita wołowe,wiankowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 11 Marca (edytowane) 31 minut temu, gruby7074 napisał(a): Czy to są jelita wołowe,wiankowe? W smaku bardzo dobra ☺️pieprz pozostał jednak biały (była próba zmiany czarny) a jelita wieprzowe kaliber 42+ Edytowane 11 Marca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 11 Marca Dziękuje,poszukam receptury bo mam smaka co by na świątecznym stole zagościła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 11 Marca 17 minut temu, gruby7074 napisał(a): ,poszukam receptury Jak nie znajdziesz to wrzucę po powrocie do domu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-998878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 11 Marca W dniu 9.03.2025 o 21:19, szrekPL napisał(a): kiełbasa Lisiecka wg Kostka.. Ta i nie tylko ta wg. przepisów Kostka są wspaniałe. Zazdroszczę, szczerze Lisieckiej.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-999008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 11 Marca 2 minuty temu, mamuśka napisał(a): Zazdroszczę Rób ,,nie zazdraszczaj" łatwizna w sumie, z chlebem dajesz radę to lisiecka pikuś😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-999009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 11 Marca W dniu 9.03.2025 o 21:19, szrekPL napisał(a): Oraz kiełbasa Lisiecka wg Kostka... Parówki bym odpuścił ale Lisiecka wygląda wzorcowo 👏 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-999034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 11 Marca Zazdroszczę bo masz, a ja ją zjadłam i teraz się oblizuję, bo wiem jaka Lisiecka jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-999035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 12 Marca No i krajalnica już jest, bardzo fajna dziękuję za podpowiedź co do Firmy, bardzo solidnie wykonana (Dorota szyba jest pancerna, bez obaw)po testach napiszę coś więcej☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-999482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Marca Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 13 Marca 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Dorota szyba jest pancerna Ja jestem stała w uczuciach i bym brała stal zamiast szyby. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-999495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 19 Marca Moja nowa zabawka ( H&G Smoker 400L ) już dojechała, niestety próba dopiero po łykendzie bo wpadłem w wir pracy.... ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-1001403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 20 Marca Wow olbrzymia 😉 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-1001443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 24 Marca Pierwszy małosolny w tym sezonie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-1002498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 24 Marca W dniu 19.03.2025 o 22:14, szrekPL napisał(a): Moja nowa zabawka ( H&G Smoker 400L ) Gratuluję zakupu, jest moc lokomotywa jak ta lala👍. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-1002499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 24 Marca Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Pierwszy małosolny w tym sezonie... Mój drugi 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-1002514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 27 Marca (edytowane) Poranna zabawa...Kabanosiki wg Halusi oraz pierwsza produkcja Cukiereczków Bukowiańskich Radka...☺️(3g/kg chilli na początek) Edytowane 27 Marca przez szrekPL 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-1003049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Marca Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 27 Marca Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Poranna zabawa...Kabanosiki Luźniej porozwieszaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/35/#findComment-1003068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.