aszym86 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Witam Sprawa wygląda tak ze peklowałem szynki, schab i polędwiczki na mokro 8 dni. Solanka peklosól 10% bez żadnych przypraw. Mięso nastrzyknięte przed zanurzeniem w solance. Było przez cały czas całkowicie przykryte. Po 8 dniach solanka była różowa - nie śmierdziała nie była spieniona, ani kleista itd - wyglądało jak by wszystko było ok. Przy wyciąganiu mięso nie było obślizgłe i nie było czuć żadnego zapachu. Po umyciu i powieszeniu do wysuszenia przed wędzeniem po 6 godzinach gdy wszedłem do zamkniętego pomieszczenia zacząłem czuć dziwny zapach ale nie był to zapach zgnitego jajka Wędliny jeszcze raz przemyłem i wysuszyłem Po wędzeniu rozkroiłem każdą wędlinę aby sprawdzić stan przepeklowania przed parzeniem. Z jednej szynki wyczułem ten zapach co wtedy przy suszeniu – dodatkowo jest wyraźnie ciemniejsza w jednym miejscu w środku i z tego miejsca czuć zapach jak by zgniłego miesa Reszta wędlin nie ma wyczuwalnego tego zapachu sa piękne różowe i smaczne jednak mam obawy bo były w tej samej solance co ta popsuta szynka I teraz pytanie do szanownych forumowiczów co mam zrobić z resztą wędlin? Nie robiłem tego 1 raz, ale 1 raz mam taki przypadek stąd moje wątpliwości. Ps Czy jest możliwość ze w tym miejscu nie nastrzyknąłem mięsa dokładnie i się popsuło od środka? Pozdrawiam oraz Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zamieść zdęcie przekroju tej popsutej szynki , ale z tego co piszesz to nie wynika ,że źle zrobiłeś nastrzyk.Gdyby tak było to w środku było by szare oczko. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Nie koniecznie Twoja "wina " . - ta szynka mogła mieć torbiel "ropy" w sobie . - mogła być np. "dorzucona" do partii szynek . Jak w sklepie /restauracji "star" towar dodaje się do nowego i też zejdzie .(to powinno być widać przed wędzeniem) - może wada mięsa . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Miałem kiedyś podobny problem ,okazało się że w kawałku mięsa na szynkę był torbiel który po wędzeniu przed parzeniem pękł i wylała się paskudna , ciecz inne wyroby by prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Kiedyś chciałam zrobić gołąbki ze schabu karkowego.Całe szczęście.Przy krojeniu na plastry odkroił się dziwny kawałek,jakby chrząstka .Dalej była torbiel z płynem.Zaniosłam do sklepu.Po rozkrojeniu wylała się cuchnąca ropa.Mam zdjęcie ale nie potrafię wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.