Skocz do zawartości

Popsuta szynka podczas peklowania


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawa wygląda tak ze peklowałem szynki, schab i polędwiczki na mokro 8 dni. Solanka peklosól 10% bez żadnych przypraw. Mięso nastrzyknięte przed zanurzeniem w solance. Było przez cały czas całkowicie przykryte. Po 8 dniach solanka była różowa - nie śmierdziała nie była spieniona, ani kleista itd - wyglądało jak by wszystko było ok.

Przy wyciąganiu mięso nie było obślizgłe i nie było czuć żadnego zapachu. Po umyciu i powieszeniu do wysuszenia przed wędzeniem po 6 godzinach gdy wszedłem do zamkniętego pomieszczenia zacząłem czuć dziwny zapach ale nie był to zapach zgnitego jajka

Wędliny jeszcze raz przemyłem i wysuszyłem

Po wędzeniu rozkroiłem każdą wędlinę aby sprawdzić stan przepeklowania przed parzeniem. Z jednej szynki wyczułem ten zapach co wtedy przy suszeniu – dodatkowo jest wyraźnie ciemniejsza w jednym miejscu w środku i z tego miejsca czuć zapach jak by zgniłego miesa Reszta wędlin nie ma wyczuwalnego tego zapachu sa piękne różowe i smaczne jednak mam obawy bo były w tej samej solance co ta popsuta szynka

I teraz pytanie do szanownych forumowiczów co mam zrobić z resztą wędlin?

Nie robiłem tego 1 raz, ale 1 raz mam taki przypadek stąd moje wątpliwości.

Ps

Czy jest możliwość ze w tym miejscu nie nastrzyknąłem mięsa dokładnie i się popsuło od środka?

 

Pozdrawiam oraz Wesołych Świąt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

Zamieść zdęcie przekroju tej  popsutej szynki , ale z tego co piszesz to nie wynika ,że źle zrobiłeś nastrzyk.Gdyby tak było to w środku było by szare oczko.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889086
Udostępnij na innych stronach

Nie koniecznie Twoja "wina " . 

- ta szynka  mogła mieć torbiel "ropy" w sobie .

- mogła być np. "dorzucona"  do partii szynek . Jak  w sklepie /restauracji  "star" towar dodaje się do nowego i też zejdzie .(to powinno być widać przed wędzeniem) 

- może wada mięsa . 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889103
Udostępnij na innych stronach

Miałem kiedyś podobny problem ,okazało się że w kawałku mięsa na szynkę był torbiel który po wędzeniu przed parzeniem pękł i wylała się paskudna , ciecz inne wyroby by prawidłowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889121
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś chciałam zrobić gołąbki ze schabu karkowego.Całe szczęście.Przy krojeniu na plastry odkroił się dziwny kawałek,jakby chrząstka .Dalej była torbiel z płynem.Zaniosłam do sklepu.Po rozkrojeniu wylała się cuchnąca ropa.Mam zdjęcie ale nie potrafię wstawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20468-popsuta-szynka-podczas-peklowania/#findComment-889254
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.