Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z równomierna temp wewnątrz wędzarni. Wędzarnia to masterbuilt 140b. Zamiast tej tuby na zrębki dołożyłem swój DG, działa wyśmienicie. Zauważyłem jednak ze bezpośrednio nad grzałka wędliny są bardziej  uwędzone i np.  Przy 50st ser zaczął się topić na osłonę grzałki bo wisiał nad nią ale przy samej górze. Ostatnio wedzilem zwyczajną i też się nie równomiernie uwedzila. Chciałbym dołożyć wentylator taki od piekarnika lub inny żeby też pomagał przy osuszaniu i w trakcie wędzenia rozprowadzal temperaturę. Nie wiem w którym miejscu najlepiej go zamontować żeby wszystko działalo poprawnie. Czy przed wentylatorem też powinien być wtedy deflektor? Będę wdzięczny za radę.

https://www.amazon.de/MasterBuilt-Digital-Electric-Smoker-Schwartz/dp/B0873T2DRM/ref=asc_df_B0873T2DRM/?tag=googshopde-21&linkCode=df0&hvadid=447571235462&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=8133159657132593674&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9044439&hvtargid=pla-950990423923&psc=1&mcid=dcead2c3f36a342ea60ad972448fd9eb&th=1&psc=1

Edytowane przez Darekkojak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20531-w%C4%99dzarnia-elektryczna-masterbuilt-140b/
Udostępnij na innych stronach

W tego typu wędzarni moim zdaniem należy w czasie wędzenia przekładać kije. Problemem nierównomiernego wędzenia może też być przeładowanie wędzarni i wtedy nie ma swobodnego przepływu dymu. Dobrze by było zobaczyć załadowaną wędzarnię i wyroby po wędzeniu. Co do sera to staram się go wędzić w nieco niższej temperaturze ok.40 C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20531-w%C4%99dzarnia-elektryczna-masterbuilt-140b/#findComment-900659
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam podobną wędzarkę, zamontowany dymogenerator na stałe( ta tuba to porażka). Problem może być w zbyt małym przepływie dymu (ja nie domykam drzwiczek i pozwalam wylatywać przez małą szparę) do tego trzeba przekładać kije i nie ładować zbyt dużo towaru. Z wentylatorem w tak małej przestrzeni to nie podpowiem ja stawiam farelkę (osuszanie)przed uchylonymi drzwiczkami 😁 działa. Problemem jest także wilgoć osadzająca się na szybie (u mnie oczywiście) Czujnik temp jest na tylnej ściance być może przez przypadek był zasłonięty albo dotykał i źle przekazywał temperaturę.

IMG_20230824_183234.jpg

IMG_20231103_135126.jpg

IMG-20231103-WA0005.jpeg

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20531-w%C4%99dzarnia-elektryczna-masterbuilt-140b/#findComment-900664
Udostępnij na innych stronach

U mnie termometr działa w miarę prawidłowo w porównaniu z sondą, różnica kilku stopni na tej samej wysokości. Też się zastanawiam nad przepływem dymu, bo jak otwieram drzwi to dymu jest tyle że muszę odczekać kilka sekund żeby zobaczyć co się w środku dzieje. Zaślepka gdzie wchodziła wcześniej tuba na zrębki a teraz jest rurka od DG jest bardzo szczelna i nie wiem czy nie wywiercić kilka otworów dookoła rurki od DG żeby był lepszy przewiew powietrza w wędzarni. Ciekawe czy jakiś mały wentylatorek nie pomógł by jakby zamontować go w tym małym otworze na dole wędzarni co służy do odprowadzania zanieczyszczeń. Nawet taki na 12v,zawsze zrobi jakiś ruch w środku. Ja swój DG zrobiłem z puszki po Jack Daniels 🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20531-w%C4%99dzarnia-elektryczna-masterbuilt-140b/#findComment-900853
Udostępnij na innych stronach

Ja ma taki generator, był na wyposażeniu, działa całkiem dobrze odnoszę nawet wrażenie że mógłby śmiało dymić w większej wędzarni. Termometr i sonda u mnie bez zarzutów pod warunkiem że nie na pcham do środka bez umiaru i nie dotyka do mięsiwa, w większych komorach widziałem wiatrak(termoobieg) na tylnej ściance nad grzałką. Rozmawiałem z producentem takiej wędzarni czy nie wysusza zabardzo podczas wędzenia i odpowiedział że generalnie służy do samego podpiekania natomiast w czasie wędzenia zazwyczaj jest wyłączany. 

Screenshot_20240209_000612_pl.allegro.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20531-w%C4%99dzarnia-elektryczna-masterbuilt-140b/#findComment-900856
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.