Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem zainteresowany zakupem wędzarni elektrycznej natomiast cały czas nie potrafię znaleźć odpowiedzi a tym samym zaspokoić mojej ciekawości odnośnie wiatraka termoobiegu.Mianowicie czy jest on tak naprawdę potrzeby  i niezbędny czy też na przykład wentylator który służy jako osuszacz wędlin po powiedzmy zamknięciu od zewnątrz (żeby nie zaciągał powietrze i miał regulację obrotów) mógłby po zakończeniu osuszania pełnić rolę wiatraka termoobiegu?Bo tak myślę że zdało by to egzamin zamiast montować jedno i drugie ustrojstwo.Oraz czy ten wiatrak lub też wentylator który pełnił by jego funkcję rzeczywiście tak wiele wnosi do procesu wędzenia bo tak się zastanawiam czy też nie powodowałby że za bardzo rozdmucha ten dym który wychodzi z generatora dymu.Proszę znawców o szczerą i rzetelną opinie oraz wyjaśnienie mi czy warto czy też może nie albo sam wiatrak wystarczy lub jednak oba.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20692-prosz%C4%99-o-porad%C4%99-w-sprawie-w%C4%99dzarni-elektrycznej-drewnianej/

Termoobieg w wędzarni to zbędny gadżet,moim zdaniem jest niepotrzebny.

Ważne jest aby wędzarnia miała regulowany dopływ świeżego powietrz i regulowany wylot dymu.

10 godzin temu, Azizi napisał(a):

Termoobieg w wędzarni to zbędny gadżet,moim zdaniem jest niepotrzebny.

Dzień dobry. No nie zgodzę się że nie jest potrzebny. W gabarytowo małej wędzarni ... np. 50 x 50 cm i wysokości kilkadziesiąt cm można się bez niego obejść ale przy większych wędzarniach o dużej kubaturze jest niezbędny - oczywiście koniecznie z regulacją obrotów i wydajności mieszania atmosfery wewnątrz wędzarni. Po pierwsze zapewnia równą temperaturę wewnątrz w każdym miejscu czy to na górze czy na dole i we wszystkich zakamarkach i polepsza dokładne penetracyjne dotarcie dymu do każdego zakamarka naszych wędzonek bez względu na to jak zrobione jest dostarczanie dymu, czy na dole , w środku czy na górze wędzarni i którędy on się ulatnia.

Pod koniec ubiegłego roku budowałem dużą wędzarnię, wąską a długą z drzwiami na końcach żeby weszła przez drzwi gospodarcze 70 cm i właśnie był problem z dystrybucją dymu wewnątrz wędzarni a po zastosowaniu prostego obiegu problem się rozwiązał.

Pozdrawiam Stanisław

28 minut temu, balti111 napisał(a):

Pod koniec ubiegłego roku budowałem dużą wędzarnię, wąską a długą z drzwiami na końcach żeby weszła przez drzwi gospodarcze 70 cm i właśnie był problem z dystrybucją dymu wewnątrz wędzarni a po zastosowaniu prostego obiegu problem się rozwiązał.

Możesz zamieścić fotkę opisywanej wędzarni? Jakoś sobie nie wyobrażam jak jest problem z grawitacją tym bardziej jak jest w ("kominie"-wąskiej wędzarni) ciepłe powietrze.

10 godzin temu, Azizi napisał(a):

Termoobieg w wędzarni to zbędny gadżet

Dokładnie tak jest wędzaryna to nie inkubator.

Godzinę temu, balti111 napisał(a):

a po zastosowaniu prostego obiegu problem się rozwiązał

W dużych wędzarniach - tak pomaga i nie trzeba przestawiać kijków.

Muskie - to ryba 🙃

11 minut temu, Muski napisał(a):

W dużych wędzarniach - tak pomaga i nie trzeba przestawiać kijków.

Mam dużą i nie przestawiam kijków podczas wędzenia, jedynym zastosowaniem jakie znajduję dla wentylatora to tylko podczas osuszania wtedy rzeczywiście jak się wywoła szybszy ruch powietrza to wędliny szybciej schną.

Co prawda nie posiadam elektryka z termoobiegiem ale rozmawiałem jakiś czas temu z gościem który wykonuje wędzarnie na handel(z termoobiegiem) i powiedział że tego wiatraczka używa się najczęściej podczas podpiekania wędlin natomiast podczas wędzenia nie zaleca używania, natomiast do obsuszania ma zainstalowany zupełnie inny wentylatorek który zasysa powietrze z zewnątrz.

56 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Mam dużą

Nie przesadzaj - 50 kg kabanosów Ci nie wchodzi jednorazowo . Może dla amatora spora ale dla profesjonalisty 

Muskie - to ryba 🙃

Osobiście uważam że w domowych wędzarniach ten bajer jest zbędny. Miałem i raz użyłem.

Jak jest dobry dolot i wylot to nie ma potrzeby wymuszać przepływ.

Niemniej chyba nikt tutaj nie wspomniał o jednej ważnej sprawie. Termoobieg będzie konieczny (chyba) jeśli zastosuje się okrągłą grzałkę, aby się nie spaliła (gdzieś/kiedyś o tym czytałem).

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Witam ponownie czyli z tego wychodzi że na to co planuję kupić czyli 50x50x100 nie ma sensu dodatkowo ładować się w wiatraczek termoobiegu.
A do ewentualnego podpiekania użyć wentylatorka który służy do osuszania tylko np zaślepić żeby nie zaciągał zimnego powietrza z zewnątrz?
Dobrze to wszystko rozkminiam mam nadzieję.

Zacznę od początku, jeśli planujesz mieć małą komorę to termoobieg jest zbyteczny on sprawdza się w dużej komorze gdzie przekładanie kijków jest konieczne i generuje problemy ( na czym zawiesić kijki podczas przekładania, waga ich itd.).  Myślę, że sprawa termoobiegu jest wyjaśniona jeśli masz życzenie to termoobieg nie zaszkodzi. Teraz zajmijmy się sprawą wentylatorka który służy do osuszania wędlin przed wędzeniem taki wentylator jest jak najbardziej przydatny ale też można sobie bez niego poradzić np. uchylając drzwiczki podczas suszenia. Oddzielną sprawą jest wentylator o którym ćwierkał Wróbelek który służy do chłodzenia grzałek, w tym przypadku założenie takiego wentylatorka uzależnione jest od zastosowanego systemu grzewczego. To chyba na tyle w sprawie wiatraków🙂.     

7 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Możesz zamieścić fotkę opisywanej wędzarni? Jakoś sobie nie wyobrażam jak jest problem z grawitacją tym bardziej jak jest w ("kominie"-wąskiej wędzarni) ciepłe powietrze.

Fotek nie mam bo nie było potrzeby robić. Wędzarnia była 64 cm szerokości, 110cm wysokości i 130cm długości czyli jak komoda. Na końcach ma drzwiczki i na jednych z nich jest zamocowany DG . Był zatem problem z dokładnym rozproszeniem dymu w długości wędzarni. Szczególnie kiedy była załadowana na 2 poziomach. Wentylator pomógł w 100%. Co do temperatury to nie było specjalnie problemu ponieważ na dole zainstalowałem 4 grzałki z automatycznym sterowaniem temperaturą, w długości wędzarni ale przy pracującym wentylatorze temperatura w różnych miejscach była prawie idealnie równa. Różnica na sondach to +/- 1 stopień.

Zastanawiam się nad zamontowaniem takiego wentylatora do mojej wędzarni. Macie jakieś namiary na taki wentylator i sterownik do niego? 

Nie trafi go szlag jak sie będzie wędził?

Lubię sobie wędzić 😁