Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa "Swojska II" wg Bogumiła Sztuczki

 

 

 

swojska1.thumb.jpg.c5d5ac6fd2ce57445524066accde3c75.jpg

swojska2.thumb.jpg.5f38b1bc8998cf0fac18db73015df830.jpg

 

Składniki mięsne:

 

50% kl. I - szynka - szarpak i fi 13

40% boczek przerośnięty - fi 8 i fi 10

10% mięso z golonki - sito makowe

 

Przyprawy:

 

18 g/kg - peklosól

3 g/kg - pieprz grubo mielony

4 g/kg - czosnek granulowany

3 g/kg - czosnek niedźwiedzi

2 g/kg - gorczyca ziarno

1 g/kg - papryka ostra

70 ml/kg - zimna woda.

 

Sposób wykonania:

 

Mięso pokroić w kostkę i każdy rodzaj zapeklować oddzielnie przez 24h/48h w chłodziarce. Po tym czasie mięso kl. I (szynka) przemielić na szarpaku i fi 13, a boczek przez sito fi 8 i fi 10, a golonkę 2x na sitku makowym.

Całe zmielone mięso wrzucić do mieszałki, dodać przyprawy wraz z zimną wodą i mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości.

Farsz nadziewać w jelita 28/30 wieprzowe i po nadzianiu włożyć do  wędzarni rozgrzanej do 120 stopni - bez osadzania. Gdy temperatura w środku kiełbasy osiągnie 68 stopni, obniżyć temperaturę w komorze do 50 stopni i można rozpocząć zasadnicze wędzenie. W tej temperaturze wędzenie będzie trwało około trzy godziny. Wędzimy do koloru.

Kiełbasę, po wyjęciu z wędzarni, pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

 

swojska3.thumb.jpg.e08419a8e66197badafc6d70d50ddb0d.jpg

swojska4.thumb.jpg.87805d1ab00e7c894f8d4363f9ff0154.jpg

swojska5.thumb.jpg.d899830d2dee3e4cf1865a4d8f9a28af.jpg

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

 

 

 

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zwróćcie Państwo uwagę na obróbkę termiczną,tj.wpierw hycujemy w temp. 120'C i ciągniemy do uzyskania temp 68'C,a potem jest dymienie,czyli tak jak wędzi się ryby,rzadko tak robi się kiełbasy,ale można.

Edytowane przez Marek z Bielska
Korekta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926640
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Marek z Bielska napisał(a):

Zwróćcie Państwo uwagę na obróbkę termiczną,tj.wpierw hycujemy w temp. 120'C i ciągniemy do uzyskania temp 68'C,a potem jest dymienie,czyli tak jak wędzi się ryby,rzadko tak robi się kiełbasy

Trzeba będzie spróbować ,ale mam obawy czy kiełbasa nie będzie miała twardej otoczki wraz  z jelitem.

Czy ktoś robił tym sposobem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926663
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Azizi napisał(a):

Trzeba będzie spróbować ,ale mam obawy czy kiełbasa nie będzie miała twardej otoczki wraz  z jelitem.

Czy ktoś robił tym sposobem?

Trochę będzie miała, widać nawet na foto,lecz nóż Bogumiła sobie z nią dał radę,poza tym wszyscy mamy zęby i każdy schrupie jak myśliwską czy jałowcową, na pewno to nie jest kiełbasa do grzania w wodzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926677
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Marek z Bielska napisał(a):

Zwróćcie Państwo uwagę na obróbkę termiczną,tj.wpierw hycujemy w temp. 120'C i ciągniemy do uzyskania temp 68'C,a potem jest dymienie,czyli tak jak wędzi się ryby,rzadko tak robi się kiełbasy,ale można

Marku w ten sposób wędzę kiełbasę wiejską. Jest to metoda odwrocona. 

Jelito schodzi wyśmienicie. 

FB_IMG_1716493308551.jpg

FB_IMG_1716493294531.jpg

FB_IMG_1716493284274.jpg

  • Like 4

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926682
Udostępnij na innych stronach

Halusiu Twoja kiełbasa wygląda jak ta słynna wiejska kiełbasa z Markowej - produkt regionalny 🤪.

p.s.ja także lubię jak osłonka schodzi z wędliny.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926710
Udostępnij na innych stronach

Jest nas zapewne takich więcej tylko wstydzą się przyznać 😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926754
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, MariuszB napisał(a):

A ja lubię jeść z osłonką o ile jest prawdziwa 😋😁

W moim przypadku tak gdzie jest możliwe to ściągam 😉

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926781
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, @halusia@ napisał(a):

W moim przypadku tak gdzie jest możliwe to ściągam 😉

Tylko pamiętaj, aby robić to ostrożnie. :D

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926784
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Maxell napisał(a):

Tylko pamiętaj, aby robić to ostrożnie. :D

🙈🙈🙈🤣 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926822
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłem takiego mixa 110/60 ⁰C . Jakaś dziwna wyszła 😉20240524_195550.thumb.jpg.64e9c4b77ec2a2f48e4726a04768acbf.jpg

  • Like 3

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926845
Udostępnij na innych stronach

Mi nie przeszkadza jej "dziwność" także śmiało wysyłaj do mnie 😋😁

 

Ładna wyszła, dużo przypraw i zapewne bardzo smaczna :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926850
Udostępnij na innych stronach

A ta wędzona tradycyjnie . Czyli ociekanie , i wędzenie w temperaturze 60⁰C . A ta dziwność to pomarszczenie .Smak porównam po parzeniu drugiej wersji 😊20240524_205235.thumb.jpg.125fb745638203c71afc9f5911e7d801.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926857
Udostępnij na innych stronach

W składzie jest łopatka , golonka ,indyk . Przyprawy jak w przypadku.1 tylko nie odważyłem się na 1g papryki ostrej  😁 może błąd . Następnym razem się poprawię . 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926858
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Yerba napisał(a):

A ta dziwność to pomarszczenie

Klasyka kiełbasy podpiekanej🙂.

 

6 minut temu, Yerba napisał(a):

Smak porównam po parzeniu drugiej wersji 😊

Ja mogę już powiedzieć, że podpiekana będzie bardziej wyrazista i słona.

 

2 minuty temu, Yerba napisał(a):

tylko nie odważyłem się na 1g papryki ostrej  😁 może błąd .

1g np. chili nie będzie zbyt wyczuwalny. Tak od 2-2,5g i więcej nadaje się "charakteru".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926861
Udostępnij na innych stronach

Ta dziwaczna mnie urzekła najbardziej :thumbsup::D

Godzinę temu, Yerba napisał(a):

A ta wędzona tradycyjnie . Czyli ociekanie , i wędzenie w temperaturze 60⁰C . A ta dziwność to pomarszczenie .Smak porównam po parzeniu drugiej wersji 😊

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926874
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Yerba napisał(a):

No i zrobiłem takiego mixa 110/60 ⁰C . Jakaś dziwna wyszła 😉20240524_195550.thumb.jpg.64e9c4b77ec2a2f48e4726a04768acbf.jpg

Władku,dziwna bo inaczej robiłeś niż dotychczas,taki jej urok,mam nadzieję że do bigosu nie trafi...

Pozdrawiam słonecznie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926884
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a):

mam nadzieję że do bigosu nie trafi..

Szkoda byłoby tak ładnie i apetycznie zrobionej kiełbaski🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926893
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Yerba napisał(a):

😉

Kiełbasa "Swojska II" wg Bogumiła Sztuczki

 

A ja się tak zapytam....a jest gdzieś kiełbasa " Swojska I" ,czyli jedynka....ciekawy jestem 😀,bo ta to dwójka jest?

Pozdrawiam słonecznie Marek 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926999
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.