Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Kiełbasa "Swojska II" wg Bogumiła Sztuczki Składniki mięsne: 50% kl. I - szynka - szarpak i fi 13 40% boczek przerośnięty - fi 8 i fi 10 10% mięso z golonki - sito makowe Przyprawy: 18 g/kg - peklosól 3 g/kg - pieprz grubo mielony 4 g/kg - czosnek granulowany 3 g/kg - czosnek niedźwiedzi 2 g/kg - gorczyca ziarno 1 g/kg - papryka ostra 70 ml/kg - zimna woda. Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę i każdy rodzaj zapeklować oddzielnie przez 24h/48h w chłodziarce. Po tym czasie mięso kl. I (szynka) przemielić na szarpaku i fi 13, a boczek przez sito fi 8 i fi 10, a golonkę 2x na sitku makowym. Całe zmielone mięso wrzucić do mieszałki, dodać przyprawy wraz z zimną wodą i mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości. Farsz nadziewać w jelita 28/30 wieprzowe i po nadzianiu włożyć do wędzarni rozgrzanej do 120 stopni - bez osadzania. Gdy temperatura w środku kiełbasy osiągnie 68 stopni, obniżyć temperaturę w komorze do 50 stopni i można rozpocząć zasadnicze wędzenie. W tej temperaturze wędzenie będzie trwało około trzy godziny. Wędzimy do koloru. Kiełbasę, po wyjęciu z wędzarni, pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryka Sisz Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Maja 2024 Kielbaska wyglada smakowicie ,chetnie zrobie i przekonam sie co do smaku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Maja 2024 (edytowane) Zwróćcie Państwo uwagę na obróbkę termiczną,tj.wpierw hycujemy w temp. 120'C i ciągniemy do uzyskania temp 68'C,a potem jest dymienie,czyli tak jak wędzi się ryby,rzadko tak robi się kiełbasy,ale można. Edytowane 23 Maja 2024 przez Marek z Bielska Korekta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2024 No no nóż sygnowany imieniem- grawerem normalnie bajern monachium:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Maja 2024 2 godziny temu, Marek z Bielska napisał(a): Zwróćcie Państwo uwagę na obróbkę termiczną,tj.wpierw hycujemy w temp. 120'C i ciągniemy do uzyskania temp 68'C,a potem jest dymienie,czyli tak jak wędzi się ryby,rzadko tak robi się kiełbasy Trzeba będzie spróbować ,ale mam obawy czy kiełbasa nie będzie miała twardej otoczki wraz z jelitem. Czy ktoś robił tym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Maja 2024 1 godzinę temu, Azizi napisał(a): Trzeba będzie spróbować ,ale mam obawy czy kiełbasa nie będzie miała twardej otoczki wraz z jelitem. Czy ktoś robił tym sposobem? Trochę będzie miała, widać nawet na foto,lecz nóż Bogumiła sobie z nią dał radę,poza tym wszyscy mamy zęby i każdy schrupie jak myśliwską czy jałowcową, na pewno to nie jest kiełbasa do grzania w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Maja 2024 4 godziny temu, Marek z Bielska napisał(a): Zwróćcie Państwo uwagę na obróbkę termiczną,tj.wpierw hycujemy w temp. 120'C i ciągniemy do uzyskania temp 68'C,a potem jest dymienie,czyli tak jak wędzi się ryby,rzadko tak robi się kiełbasy,ale można Marku w ten sposób wędzę kiełbasę wiejską. Jest to metoda odwrocona. Jelito schodzi wyśmienicie. 4 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Maja 2024 Halusiu Twoja kiełbasa wygląda jak ta słynna wiejska kiełbasa z Markowej - produkt regionalny 🤪. p.s.ja także lubię jak osłonka schodzi z wędliny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Maja 2024 A ja lubię jeść z osłonką o ile jest prawdziwa 😋😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Maja 2024 36 minut temu, MariuszB napisał(a): A ja lubię jeść z osłonką Ja tak samo Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Maja 2024 Jest nas zapewne takich więcej tylko wstydzą się przyznać 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Maja 2024 Też dołączam do pożeraczy osłonek 😁(chociaż generalnie to na niejadka nie wyglądam 😂🤣) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Maja 2024 3 godziny temu, MariuszB napisał(a): A ja lubię jeść z osłonką o ile jest prawdziwa 😋😁 W moim przypadku tak gdzie jest możliwe to ściągam 😉 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Maja 2024 15 minut temu, @halusia@ napisał(a): W moim przypadku tak gdzie jest możliwe to ściągam 😉 Tylko pamiętaj, aby robić to ostrożnie. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Maja 2024 4 godziny temu, Maxell napisał(a): Tylko pamiętaj, aby robić to ostrożnie. 🙈🙈🙈🤣 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Maja 2024 No i zrobiłem takiego mixa 110/60 ⁰C . Jakaś dziwna wyszła 😉 3 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Maja 2024 Mi nie przeszkadza jej "dziwność" także śmiało wysyłaj do mnie 😋😁 Ładna wyszła, dużo przypraw i zapewne bardzo smaczna Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Maja 2024 36 minut temu, Yerba napisał(a): Jakaś dziwna wyszła 😉 Możesz rozwinąć myśl w czym ta dziwność? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Maja 2024 A ta wędzona tradycyjnie . Czyli ociekanie , i wędzenie w temperaturze 60⁰C . A ta dziwność to pomarszczenie .Smak porównam po parzeniu drugiej wersji 😊 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Maja 2024 W składzie jest łopatka , golonka ,indyk . Przyprawy jak w przypadku.1 tylko nie odważyłem się na 1g papryki ostrej 😁 może błąd . Następnym razem się poprawię . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Maja 2024 6 minut temu, Yerba napisał(a): A ta dziwność to pomarszczenie Klasyka kiełbasy podpiekanej🙂. 6 minut temu, Yerba napisał(a): Smak porównam po parzeniu drugiej wersji 😊 Ja mogę już powiedzieć, że podpiekana będzie bardziej wyrazista i słona. 2 minuty temu, Yerba napisał(a): tylko nie odważyłem się na 1g papryki ostrej 😁 może błąd . 1g np. chili nie będzie zbyt wyczuwalny. Tak od 2-2,5g i więcej nadaje się "charakteru". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Maja 2024 Ta dziwaczna mnie urzekła najbardziej Godzinę temu, Yerba napisał(a): A ta wędzona tradycyjnie . Czyli ociekanie , i wędzenie w temperaturze 60⁰C . A ta dziwność to pomarszczenie .Smak porównam po parzeniu drugiej wersji 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Maja 2024 3 godziny temu, Yerba napisał(a): No i zrobiłem takiego mixa 110/60 ⁰C . Jakaś dziwna wyszła 😉 Władku,dziwna bo inaczej robiłeś niż dotychczas,taki jej urok,mam nadzieję że do bigosu nie trafi... Pozdrawiam słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Maja 2024 6 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a): mam nadzieję że do bigosu nie trafi.. Szkoda byłoby tak ładnie i apetycznie zrobionej kiełbaski🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Maja 2024 22 godziny temu, Yerba napisał(a): a 😉 Kiełbasa "Swojska II" wg Bogumiła Sztuczki A ja się tak zapytam....a jest gdzieś kiełbasa " Swojska I" ,czyli jedynka....ciekawy jestem 😀,bo ta to dwójka jest? Pozdrawiam słonecznie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20756-kie%C5%82basa-swojska-ii-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-926999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.