Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zabrałem się za robienie kiełbasy i już na wstępie natrafiłem na pewien problem - mięso. Dostałem 10 kg bardzo ścięgnistej łopatki. Powykrajałem ile się dało ale po przepuszczeniu przez szarpak w masie pojawiły się takie kilkucentymetrowe nitki z powyciąganych ścięgien. Nie wiem co teraz zrobić - czy poświęcić pół dnia na wybieranie tych nitek z masy mięsnej, czy może pod wpływem wędzenia i parzenia wtopią się w resztę mięsa? Proszę o pomoc bo w zasadzie mam już wszystko przygotowane do napychania ....... :rolleyes: Z góry dziękuję za odpowiedź
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

Powyciągaj, gdyż potem w kiełbasce będa się ciągnęły. Możesz także, jesli masz dobrze naostrzone noże i siatki, po uprzednim bardzo lekkim podmrożeniu mięsa, spróbować je zmielić. Powinno się udać.

Jesli ten kawałek łopatki jest tak bardzo ścięgnisty, to może dorzuć coś z kl. II (nieścięgniste). Kiełbasa będzie bardziej miękka. Nie musisz dodawać jakiegokolwiek lepiszcza.

Powodzenia.

PS

Może to Ci trochę pomoże http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49454
Udostępnij na innych stronach

Łopatka mogła być ze słusznej wiekiem sztuki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49456
Udostępnij na innych stronach

pasiryj, Chyba, czas naostrzyć nóż i sitko. Czy łopatka była w jednym kawałku?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49531
Udostępnij na innych stronach

W kilku kawałkach,

Tzn. mięso z młodej sztuki. Jednak po Nowym Roku naostrz sitko i nóż.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49536
Udostępnij na innych stronach

mojej maszynce należy się generalny przegląd, działa bezawaryjnie od 17 lat

Jak to maszynka? Marka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49545
Udostępnij na innych stronach

Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurki. Poszukaj w postach MirkaB lub dyskusji o "jaką maszynkę wybrać", zelmer itd., jeśli czegoś nie pokręciłem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49551
Udostępnij na innych stronach

Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurki

ja zacząłem używać zwykłej podkładki i efekty były widoczne od razu

już kilka razy rozciągałem tą sprężynkę, słabo dociskała nóż do siatki

tu chodzi o sam zamysł a nie o trwałość - sprężyna ugina się gdy między sitem a nożem dostaniemsię "twardszy " kawałek, mając sztywną podkładkę(rurkę) nie może dojść do ugięcia
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49569
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurki.

Ja kiedyś chciałem zrobić przysługę rodzince i chciałem zmielić łopatkę wieprzową na mielone . Po prostu owijały się ścięgna wokół nożyka i naprawdę nie szło . Totalna masakra . Teraz sprężynka wyjęta podkładka podłożona i jest super .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49583
Udostępnij na innych stronach

dwie podkładki,skórki surowe i sprzęgło plastykowe poszło

taaa... a na sprężynce to byś je zmielił :grin: :grin: :lol: - taki przypadek uczy pokory wobec sprzętu :wink: - ja teraz już też zawsze mam sprzęgło w zapasie...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49622
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ja teraz już też zawsze mam sprzęgło w zapasie...

Też mam . Dlatego jestem taki mądrala :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49626
Udostępnij na innych stronach

Chyba każdy miał połamane sprzęgło na surowej skórze, ale wstyd się przyznać :blush: :grin: .

Takie to już są początki :lol: .

Swoją drogą zapasowe sprzęgło trzeba mieć w domu, a najlepiej dwa :!: .

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49627
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam przyczynę dlaczego mój 20 letni zelmer po wymianie noży i zakupie nowego sitka nadal nie mieli mięsa (najgorzej karkówka )wszystko się okręca, :grin: dziękuję Wam nigdy nie wpadłabym na to że to sprężynka :blush:
Iza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2080-mi%C4%99so-pomocy/#findComment-49854
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.